Prima pagină » O practică privată stomatologică „solo” poate fi de succes?

O practică privată stomatologică „solo” poate fi de succes?

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.

A Successful Solo Dental Practice Really Isn’t Solo at All by Louis Kaufman, DDS, MBA. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 40(6) June 2019. © 2019 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers.


Despre autor:

Louis Kaufman, DDS, MBA

Kaufman and Kaufman Smile Design Studio LLC, Chicago, Illinois; Fellow, Academy of General Dentistry



Motto: “Înconjoară-te cu oameni de succes și vei reuși.” Henry Ford

Relația pe care clinicienii o dezvoltă cu echipa creată în jurul lor este, probabil, cel mai important aspect ce stă la baza unei practici private coerente, susținând prosperitatea și oferirea unor servicii medicale de calitate. Dar o echipă câștigătoare nu este formată doar din membrii cabinetului; o practică stomatologică liber profesionistă de succes se reinventează constant și prin implicarea consultanților și a colaboratorilor externi, precum și prin aderarea la diferite organizații.

Școala de medicină dentară nu pregătește în mod real absolvenții pentru profesia de medic dentist liber profesionist cu toate implicațiile ce decurg din această alegere. Exemplele în acest sens pot fi nenumărate: achiziția unei practici, controlul costurilor, reducerea cheltuielilor de regie, dezvoltarea strategiilor de marketing, evaluarea inteligenței artificiale (artificial intelligence, AI), gestionarea concurenței stomatologice corporatiste sau, în cele din urmă, vânzarea unui cabinet stomatologic. O serie de strategii care conectează o sumă de alte persoane poate fi implicată pentru a crea o practică privată de succes.

UN EFORT DE ECHIPĂ

Echipa stomatologică este crucială pentru o practică privată solo (cu un singur medic liber profesionist), deoarece există multe fațete al unui cabinet dentar ce se extind cu mult peste furnizarea unor bune servicii medicale. Unele dintre acestea includ:

Echipa de la recepție. Aceasta trebuie să fie prietenoasă. Când răspund la telefoane, membrii acesteia trebuie să fie veseli și eficienți. Există mulți consultanți și centre educaționale pentru a ajuta practica să gestioneze în mod corespunzător pacienții. Unii pacienți vor alege să se programeze strict online, și există acum disponibilitatea AI pentru a realiza acest lucru.1

Curăţenie. În plus față de cea zilnică, întreaga mea echipă își rezervă câteva ore pe lună pentru a inspecta cabinetul și a curăța complet toate facilitățile. Acest exercițiu nu este doar util pentru practică, dar poate servi și drept mijloc eficient de consolidare a echipei.

Asigurări. În cazul în care colaborează cu un sistem de asigurare, cabinetul trebuie să fie eficient la procesarea acestuia. În caz contrar, pot fi cooptate resurse externe pentru a ajuta la îmbunătățirea serviciilor oferite pacienților.2 Astăzi, numeroase companii sunt disponibile pentru a oferi acest tip de serviciu.

OFERIND MAI MULT

Când am absolvit Facultatea de Stomatologie în 1995, practica privată stomatologică solo (cu un singur medic) era prosperă. Astăzi, aceasta este în scădere; cu toate acestea, personal cred că doar se reinventează. Ca în orice industrie, un produs are un ciclu de viață care poate fi privit ca o evoluție sau, așa cum spunea Darwin, „supraviețuiește doar cel care se adaptează”. Pentru a concura în societatea actuală, cu ritm ridicat, nu este suficient ca practica solo să ofere numai cele mai bune servicii în fiecare minut din fiecare zi, dar poate fi obligată să sporească ceea ce face și să ofere clientelei sale mult mai mult.

Un dentist liber profesionist – solo – nu poate excela în toate aspectele îngrijirii stomatologice. Acum câțiva ani am cooptat în echipă un specialist parodontolog, suplimentând astfel serviciile oferite. Am împărțit în jumătate costurile de materiale și veniturile, ajutând la acoperirea chiriei/ipotecii și reducând astfel cheltuielile.

Cu siguranță această asociere nu presupune încheierea colaborării cu alți specialiști din comunitate, la fel de importantă fiind și recunoașterea sau utilizarea diverselor competențe. Se asigură astfel îngrijirea comprehensivă a pacienților existenți și furnizarea de recomandări către cabinetul personal.

Practicile multi-disciplinare nu sunt un concept nou. Ca unic proprietar, este benefică o cooptare a unui asociat care poate efectua proceduri care să completeze serviciile oferite, ajutând la satisfacerea tuturor nevoilor unei anumite baze de pacienți.

ADERAREA LA ORGANIZAȚII

O practică stomatologică privată trebuie să fie competentă în domenii precum finanțele, marketingul, educația continuă (continuing education, CE), relațiile cu furnizorii și evaluarea competitivă a prețurilor de laborator. Personal, m-am alăturat unei organizații cu un puternic impact asupra practicii mele stomatologice. Este un grup stomatologic organizat care permite practicianului să rămână complet independent față de o structură corporativă. Acest grup oferă acces excelent la prețuri de aprovizionare, marketing, echipamente și CE, ca să enumăr doar câteva domenii. Valoarea educației de înaltă calitate este un plus, iar făcând parte dintr-un grup poate reduce costul pentru CE, baza pentru o carieră de succes în stomatologie.

Asemenea organizații permit clinicienilor să împărtășească cele mai bune practici fără să simtă o concurență între ei, ci, mai degrabă, să se ajute unul pe celălalt să prospere. Ședințele se organizează la nivel local de cel puțin patru ori pe an, cu o reuniune națională o dată pe an. Această organizație facilitează accesul la CE de calitate și crearea de rețele cu alți medici stomatologi din întreaga țară. Întâlnirile locale includ ședințe în care colegii se asistă reciproc în luarea deciziilor sensibile ȋntr-un interval de timp critic, într-un mediu sigur, fără prejudecăți.3

De asemenea, grupul utilizează analiza geospațială a pieței care examinează congregația, gestionarea și vizualizarea seturilor de date GPS, satelit și istorice. Apoi analiza este transcrisă cu exactitate într-un sistem de coordonate geografice, într-o manieră tactică, folosind nume de străzi, coduri poștale, tipare de trafic și multe altele.4 Permite practicienilor stomatologici să cunoască publicul țintă în funcție de vârstă, puterea de cumpărare și tipul de suport pe care îl folosesc pentru a comunica.

Existența unei organizații de susținere este vitală, mai ales atunci când este vorba de un producător/distribuitor din domeniul stomatologic. Ca și singur cabinet, este greu să te faci auzit; dar, împreună, o voce puternică poate obține facilități de interes comun. Acest lucru este valabil și pentru colaborarea cu laboratoarele de tehnică dentară, permițând stabilirea unor prețuri competitive cu unele dintre cele mai bune din industria stomatologică.

PERSPECTIVA CONSUMATORULUI

Am petrecut mai mulți ani gestionând afaceri în domeniul restaurantelor, ceea ce m-a învățat să privesc lucrurile și prin ochii consumatorului.5 Oamenii revin într-un magazin sau restaurant preferat datorită experienței avute. Pentru pacienți, stomatologia este o experiență. Brandul cabinetului stomatologic – cine suntem, ce ne definește și ce servicii oferim zilnic – trebuie îmbunătățit în mod continuu.

În orice afacere, „controlul calității” este esențial. De exemplu, în restaurante am avut cumpărători sub acoperire care măsurau timpul de plasare și primire a unei comenzi, dacă produsele erau la temperatura corespunzătoare, etc. Obiectivul a constat ȋn livrarea unui produs de înaltă calitate, în mod constant, în toate zonele afacerii.

În cabinetul meu stomatologic, ne asigurăm că tehnologia este actuală, oferind în același timp cel mai înalt standard de îngrijire. Am implementat un flux de lucru digital, astfel încât serviciile să fie mai rapide și eficiente. Clinicianul trebuie să fie dispus să investească timpul necesar pentru însușirea acestei tehnologii. Am adus pentru prima dată CBCT în practică acum 8 ani. Am învățat să inserez implanturi la început cu mâna liberă, apoi cu ajutorul intervențiilor chirugicale ghidate.

O BUNĂ STRATEGIE

Apogeul de proprietar al unei clinici stomatologice este vânzarea către un alt dentist, asociat, sau unei entități corporatiste.6 Înainte de a veni momentul vânzării însă, este important să fie implementată o strategie de „ieșire”. O astfel de strategie ar trebui să înceapă din ziua în care medicul devine proprietarul practicii, pentru a investi cu înțelepciune în cabinet și asigurându-se că aceasta continuă să se dezvolte, mai degrabă decât să se situeze într-un ciclu de viață plan sau în scădere.

O întrebare simplă ce trebuie adresată este „Când vreau să mă pensionez, voi avea capacitatea financiară să fac acest lucru?” La fel cum medicii dentiști plănuiesc de exemplu, o reabilitare protetică completă pe implanturi anticipând finalul, într-un mod similar, aceștia trebuie să își imagineze deznodământul carierei. Discuțiile cu evaluatorii de practici stomatologice și consultanții de profil pot ajuta în planificarea predării. Echipa stomatologică, dar nu numai, și relația creată cu aceasta reprezintă prima prioritate.

Referințe bibliografice:

1. Bucki J. Pros and Cons of Outsourcing. The Balance Small Business website. Updated January 11, 2019. https://www.thebalancesmb.com/top-6-outsourcing-disadvantages-2533780. Accessed April 29, 2019.
2. Gupta S. The future of artificial intelligence in dentistry. Healthcare in America website. August 20, 2018. https://healthcareinamerica.us/the-future-of-artificial-intelligence-in-dentistry-114e04fc4e8f?gi=3a97135aeef. Accessed April 29, 2019.
3. Hofstrand D. Product life cycle. Iowa State University Extension and Outreach website. Ag Decision Maker. Updated October 2017. https://www.extension.iastate.edu/agdm/wholefarm/html/c5-211.html. Accessed April 29, 2019.
4. Geospatial analysis. Encyclopedia.com. https://www.encyclopedia.com/environment/energy-government-and-defense-magazines/geospatial-analysis. Copyright 2009. Accessed April 29, 2019.
5. Kelso A. How mystery shoppers provide a “micro view” of restaurant operations. QSRWEB website. April 22, 2014. https://www.qsrweb.com/articles/how-mystery-shoppers-provide-a-micro-view-of-restaurant-operations/. Accessed April 29, 2019.
6. Burns S. 7 reasons to join a mastermind group. Forbes website. October 21, 2013. https://www.forbes.com/sites/chicceo/2013/10/21/7-reasons-to-join-a-mastermind-group/#41fdae675deb. Accessed April 29, 2019.

 

Articole Similare