Originally published in Compendium, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.
Smart Practice Management: 7 Keys to Retiring Early by Roger P. Levin, DDS. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 36(3) March 2015. Copyright © 2015 to AEGIS Communications. All rights reserved.
Despre autor:
Roger P. Levin, DDS
Chief Executive Officer, Levin Group, Owings Mills, Maryland, www.levingroup.com/gpseminars
Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 66/mai 2015
Dobândirea independenţei financiare cât mai devreme posibil reprezintă un obiectiv pentru mulţi medici stomatologi. Cei mai mulţi s-ar bucura să fie în poziţia privilegiată în care mersul la cabinet să fie o opţiune şi nu o obligaţie. Din fericire, medicii dentişti se află într-o situaţie unică, cei mai mulţi stomatologi fiind antreprenori – deţin propriul lor cabinet. În plus, dentiştii câştigă anual în medie o valoare cu mult peste salariul mediu. Revista Money din SUA a clasat medicii stomatologi pe poziţia a 11-a pe scara celor mai bine plătite profesii.
Aceşti doi factori – calitatea de antreprenor şi venitul considerabil – ar trebui să ofere medicilor dentişti avantaje inerente când vine vorba de pensionarea timpurie. Totuşi, nu este cazul, după cum reiese dintr-un sondaj realizat de Asociaţia Dentară Americană (American Dental Association, ADA) care a identificat vârsta medie de pensionare ca fiind de 68,3 ani, depăşind cu 7 ani vârsta medie de pensionare a angajaţilor americani, care se retrag deja la 61 ani.
În trecut calea spre succesul financiar pentru dentişti era mai uşoară. În ultimii 5 ani, marea majoritate a cabinetelor dentare a experimentat declinul producţiei, ceea ce a întârziat pensionarea pentru mulţi practicieni consacraţi. Mai mult, creşterea numărului de facultăţi americane de stomatologie – şi cu altele în curs de înfiinţare – a creat un influx de noi dentişti, amplificând competiţia pentru noi pacienţi în multe zone ale ţării.
În pofida acestor schimbări generate de noua economie dentară, cu ajutorul strategiei corecte medicii stomatologi pot avea deopotrivă o carieră plină de satisfacţii şi pot dobândi timpuriu independenţa financiară. Se pot urma o serie principii care ajută medicii dentişti – atât pe cei debutanţi, cât şi pe cei cu experienţă – să ajungă mai devreme la “numărul magic” de pensionare.
1. Nu cheltuiţi mai mult decât vă permiteţi
Acesta este un domeniu sensibil pentru mulţi medici stomatologi. Ca profesionişti care şi-au dedicat timp, bani şi efort considerabil pentru absolvirea facultăţii şi deschiderea cabinetului, stomatologii simt adesea nevoia de a se recompensa prin deţinerea unei case şi a unei maşini de lux sau prin a merge în vacanţe costisitoare. Autorul recomandă: nu maximizaţi cheltuielile personale şi nu vă angajaţi în împrumuturi extreme pentru finanţarea unor achiziţii extravagante. De exemplu, optaţi pentru un cămin mai modest ca primă casă; sau achiziţionaţi la început o maşină mai puţin luxoasă. Cheltuielile legate de stilul de viaţă extravagant pot provoca pragul falimentului. Cu facturi şi datorii mai puţine, rămân mai mulţi bani pentru economii, pensionare şi conturi de investiţii.
2. Rambursaţi creditele cât mai curând posibil
Noii absolvenţi ai facultăţilor de stomatologie poartă o datorie sub formă de credite pentru studii. Evident, cu cât este mai lungă perioada de rambursare, cu atât creşte şi valoarea totală a sumei de plată. Pentru a reduce împrumuturile educaţionale, plătiţi suplimentar în fiecare lună – cât mai mult posibil. Cei care nu cheltuiesc mai mult decât câştigă vor rămâne cu mai mulţi bani pe care îi pot dedica reducerii împrumuturilor educaţionale şi pentru deschiderea cabinetului.
Majoritatea stomatologilor doresc să ajungă la punctul în care lucrează pe cont propriu – nu pentru creditorii lor. Împrumuturile reprezintă instrumente financiare importante ce permit medicilor să achiziţioneze echipamentul necesar, care de altfel nu s-ar putea plăti din propriile resurse. Dar pentru fiecare an de creditare, costul împrumutului original continuă să crească din cauza dobânzii acumulate. De exemplu, calculul estimativ al unui credit ipotecar pe 30 ani presupune că persoana împrumutată va plăti de trei ori preţul de achiziţie, dacă are nevoie de întreaga perioadă de 30 ani pentru rambursarea creditului.
3. Economisirea să devină un obicei
Creaţi un buget lunar cu o porţiune dedicată economiilor pentru situaţii de urgenţă şi pentru pensionare. Documentarea scrisă a bugetului motivează şi mai mult pentru a fi urmată. Este important de amintit faptul că fiecare mică economie apropie mai mult obiectivele. În plus, cumpărăturile cu cardul de credit ar trebui limitate la articole ce pot fi plătite până la sfârşitul lunii. Trebuie evitate cheltuielile din impuls, îndeosebi în cazul produselor costisitoare.
4. Începeţi planificarea pensionării cât mai devreme posibil
Nu aşteptaţi să începeţi planificarea pensionării. Medicii dentişti aflaţi în orice etapă a carierei lor pot beneficia de întâlnirea cu un planificator financiar certificat, îndeosebi unul cu temeinice cunoştinţe în domeniu. Colaborând cu expertul financiar corespunzător, medicii pot începe să îşi structureze datoriile pentru rambursarea timpurie a împrumuturilor, să elaboreze o strategie de taxare eficientă, să menţină un venit rezonabil şi să economisească pentru o perioadă lungă de pensionare.
Toţi stomatologii au nevoie de un plan financiar, un plan pas-cu-pas pentru atingerea obiectivelor lor financiare. Planul ar trebui revizuit cel puţin anual pentru a lua în considerare schimbările din viaţă, obiectivele personale şi cele legate de carieră. Un plan financiar adecvat creează o fundaţie sănătoasă pentru dezvoltare pe tot parcursul carierei. Cu cât mai devreme se iniţiază planul, cu atât mai rapid va duce la acumularea averii propuse de medicul stomatolog.
5. Concentraţi-vă pe cabinet
Cabinetul reprezintă cea mai bună investiţie pe care medicul dentist o poate face. Unii consideră că se pot face mai mulţi bani în afara stomatologiei în asocieri, cum ar fi imobiliarele, restaurantele, etc. Asemenea oportunităţi ar trebui abordate întotdeauna cu precauţie, pentru că investirea într-un “lucru sigur” se poate transforma în scurt timp într-o „groapă” de bani cu pierderi semnificative.
Cabinetul este locul unde medicii stomatologi au posibilitatea să obţină cea mai mare rentabilitate a timpului şi banilor investiţi. Tot aici s-a făcut deja şi o investiţie semnificativă în ceea ce priveşte educaţia, pregătirea, dezvoltarea echipei şi altele. Deţinerea celui mai eficient şi profitabil cabinet ar trebui să constituie prioritatea fiecărui medic dentist.
6. Creditele de refinanţare pentru facilităţi, echipament şi alte cheltuieli
Este prudentă revizuirea cel puţin anuală a tuturor împrumuturilor împreună cu un contabil şi/sau expert financiar. Sunt de luat în considerare următoarele întrebări: Un alt creditor poate oferi o rată mai bună? La cerere, producătorul poate oferi o rată mai atractivă? Există penalităţi pentru rambursarea anticipată? Evitarea împrumuturilor sau reducerea creditelor reprezintă două strategii pe care stomatologii ar trebui să le urmeze în mod constant atât profesional, cât şi personal.
7. Focalizaţi-vă pe business-ul stomatologiei
Succesul cabinetului în economia actuală necesită o focalizare mai profundă asupra business-ului stomatologic decât în deceniile anterioare. Zilele dezvoltării automate au luat sfârşit. Pentru a avea succes în ziua de azi, medicii stomatologi au nevoie deopotrivă de aptitudini clinice şi de afaceri şi, de aceea, ar trebui că citească articole şi cărţi pe tema managementului cabinetelor, să participe la seminarii, să vizioneze webinarii şi să colaboreze cu experţi din domeniul afacerilor stomatologice. Stomatologii practicieni pot să nu aibă timp să revină în băncile facultăţii pentru a obţine o calificare în domeniul afacerilor, dar consultarea unor experţi corespunzători le poate permite să pună în aplicare sisteme de afaceri care să le crească eficienţa şi producţia. Doar prin deţinerea unor cabinete de succes şi profitabile, medicii îşi pot finanţa în totalitate conturile de pensii pe toată durata carierei lor.
CONCLUZII
În pofida provocărilor actuale, stomatologia reprezintă o profesie puternică şi vibrantă. În mediul extrem de competitiv de astăzi, medicii dentişti trebuie să îşi îmbunătăţească operaţiunile legate de cabinete prin implementarea unor sisteme de afaceri dovedite. Procedând astfel, ei se pot situa în cea mai bună poziţie pentru a avea o carieră deosebită şi totodată pentru a-şi atinge obiectivele de pensionare.
Referințe bibliografice:
1. American Dental Association, Health Policy Institute. Research Brief: Despite economic recovery, dentist earnings remain flat. Oct. 2013. p.3.
2. Social Security Administration, National Average Wage Index. https://www.ssa.gov/oact/cola/AWI.html. Accessed September 12, 2014.
3. 20 highest paying jobs. Money. October 2010: https://money.cnn.com/galleries/2010/pf/jobs/1010/gallery.best_jobs_highest_paid.moneymag/11.html. Accessed September 12, 2014.
4. American Dental Association, Health Policy Resources Center. ADA Masterfile data.
5. CNBC. “Average US Retirement Is 61 – And Rising,” May 16, 2013. https://www.cnbc.com/id/100744474. Accessed September 12, 2014.
6. Critical trends affecting the future of dentistry: assessing the shifting landscape. Prepared for the ADA by Diringer and Associates. May 2013. p.8.