Prima pagină » Solicitarea ortodonţiei de către pacienţii adulţi poate fi o oportunitate pentru stomatologii generalişti

Solicitarea ortodonţiei de către pacienţii adulţi poate fi o oportunitate pentru stomatologii generalişti

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.

More Adults Seeking Orthodontia May Be Opportunity for General Practitioners. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 37(3) March 2016. © 2016 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers.


Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 70/mai 2016
Traducere și redactare: Lector. Univ. Blanka Petcu


Pe măsură ce estetica facială ocupă un rol tot mai important în societatea contemporană – ortodonţia apărând chiar şi pe coperta unei reviste de modă – se pare că “îndreptarea dinţilor” nu mai este destinată doar copiilor. Într-adevăr, un număr record de adulţi apelează în prezent la tratament ortodontic.

Un studiu comandat de Asociaţia Americană a Ortodonţilor estimează că peste un sfert (27%) dintre pacienţii ortodontici americani şi canadieni sunt adulţi. Același studiu a constatat că între 2012 şi 2014 numărul pacienţilor cu vârsta de minim 18 ani care au solicitat tratament în America de Nord a crescut cu 16%.

Un factor semnificativ pentru solicitarea tot mai frecventă a ortodonţiei de către adulţi este reprezentat de apariţia inovaţiilor tehnologice în domeniu care au redus durata terapiei, cu accent pe latura fizionomică pe parcursul tratamentului ortodontic. Tehnologiile contemporane includ dezvoltarea dispozitivelor de aliniere transparente, a bracket-urilor cu auto-ligaturare, a mini-implanturilor pentru cazurile care anterior erau limitate de gradul de ancorare disponibilă din partea dinţilor antagonişti şi adiacenţi, precum şi a opţiunilor extinse în privinţa aliajelor de sârmă ce permit utilizarea unui număr mai mic de arcuri pentru intervale mai lungi între şedinţe.

Mai mult decât atât, acceptarea socială a adulţilor care doresc îndreptarea dinţilor a crescut, pe măsura acumulării dovezilor cu privire la beneficiile unui astfel de tratament. De exemplu, un studiu din 2013 a constatat că 75% dintre beneficiarii adulţi ai tratamentului ortodontic au raportat îmbunătăţiri în cariera lor sau în relaţiile personale iar 92% ar recomanda o astfel de terapie altor adulţi.


O MAI MARE IMPLICARE A STOMATOLOGILOR GENERALIŞTI

Creşterea cererii pentru tratamente ortodontice pare a fi un factor de alimentare a numărului tot mai mare de stomatologi generalişti care oferă servicii ortodontice. Inovaţiile tehnologice care au raţionalizat şi simplificat tratamentul ortodontic au ajutat la atragerea practicienilor generalişti în acest domeniu de servicii, în combinaţie cu recompensele financiare substanţiale ce pot fi realizabile. Noii pacienţi care descoperă cabinetul pentru că doresc iniţial servicii ortodontice sunt predispuşi să solicite sau să necesite în cele din urmă servicii de igienă orală sau de stomatologie generală din partea cabinetului respectiv.

Potrivit Academiei Americane a Practicienilor Generalişti Ortodonţi, care oferă educaţie dentară ortodontică continuă destinată dentiştilor generalişti, costurile iniţiale ale educaţiei şi echipamentului aferent se pot recupera cu doar o jumătate de duzină de cazuri ortodontice. Academia argumentează de asemenea că pacienţii stabili au deja încredere în dentiştii lor generalişti şi preferă să primească tratament ortodontic din partea acestora dacă este posibil. În plus, în ariile rurale, serviciile specialităţii ortodontice pot să nu fie disponibile.


ÎNTRUNIREA STANDARDULUI DE ÎNGRIJIRE

Deşi ortodonţia ca specialitate necesită o pregătire suplimentară postuniversitară şi o calificare avansată în ortodonţie sau un certificat de competenţă, nu există o interdicţie legală ce poate împiedica dentistul generalist să ofere servicii de ortodonţie. Totuşi, orice medic dentist generalist care oferă tratament ortodontic este de aşteptat să respecte standardul de îngrijire pe care specialiştii din comunitatea sa îl asigură. De aceea, este esenţial un angajament de educaţie continuă.

În plus, trebuie să existe eforturi concertate orientate spre integrarea opţiunilor ortodontice în activitatea cabinetului. Unele autorităţi au recomandat stabilirea unei componente educaţionale ortodontice în şedinţele de igienă de rutină, de exemplu, sau crearea unui mod de a recompensa întreaga echipă stomatologică a cabinetului pentru noile cazuri ortodontice.

Unii ortodonţi s-au simţit ameninţaţi de accesul dentiştilor generalişti în sfera care odinioară le aparţinea exclusiv. Cu toate acestea, cazurile ortodontice mai complicate vor continua să fie cele mai potrivite pentru tratamentul de specialitate, iar numărul tot mai mare de pacienţi ortodontici adulţi este cu siguranţă o garanţie a creşterii constante în cazurile care prezintă provocări terapeutice complexe. Spre deosebire de copii care sunt încă în proces de creştere şi au de obicei un parodonţiu sănătos, puţine restaurări şi deţin marea parte a dentiţiei, mulţi pacienţi adulţi nu doar că şi-au finalizat creşterea, ci au şi probleme legate de ocluzie, dinţi absenţi, restaurări preexistente şi/sau boală parodontală. Toate aceste probleme pot necesita tratament de specialitate.

O tendinţă finală demnă de menţionat este aceea a creşterii comunicării şi colaborării dintre dentiştii generalişti şi ortodonţi. Mai degrabă decât trimiterea automată a tuturor pacienţilor la ortodont pentru orice nivel de îngrijire, întrucât medicii stomatologi generalişti devin tot mai sofisticaţi în ceea ce priveşte spectrul lor de îngrijire, ei pot oferi unele servicii pe cont propriu, devenind din ce în ce mai mult adepţi ai diagnosticului, planului de tratament şi ai îndrumării pacienţilor la colegii specialişti ortodonţi când aceasta reprezintă cea mai bună opţiune pentru pacient.

 

Articole Similare