Prima pagină » Tehnologia afectează decorul laboratorului

Tehnologia afectează decorul laboratorului

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS publication.
Technology is Altering the Dental Laboratory Landscape by Chris Brown, BSEE.
Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 32(9), Nov-Dec 2011.
Copyright © 2012 to AEGIS Communications. All rights reserved.

[hr]

Influenţa tehnologiei asupra modului de funcţionare
a laboratoarelor dentare

 
[fb-like]
De la calculatoarele tabletă la telefoanele inteligente şi receptoarele GPS, tehnologia pare să înconjoare viaţa oamenilor, personal şi profesional deopotrivă. Laptopurile, miniaturile cu ecran touchscreen sunt utilizate pentru navigarea pe internet. Astăzi, telefoanele mobile se folosesc în mod curent pentru recepţionarea emailurilor dar şi la efectuarea rezervărilor pentru cină. Un GPS se poate folosi pentru a naviga ruta către restaurant, la monitorizarea traficului şi a condiţiilor meteo de-a lungul rutei planificate.
În viaţa personală a oamenilor tehnologia poate fi utilizată pentru a spori cunoştinţele, plăcerea sau comoditatea. În multe cazuri, folosirea tehnologiei este o chestiune de eficienţă, pe măsură ce oamenii depun eforturi pentru a-şi gestiona viaţa lor tot mai complicată. Dacă tehnologia este capabilă să ajute la îmbunătăţirea vieţii personale a oamenilor, cu siguranţă se poate folosi pentru a avantaja producţia în laboratorul de tehnică dentară.
Pe măsură ce se accentuează competiţia din partea laboratoarelor străine cu tarife de lucru mai reduse sau din partea marilor laboratoare autohtone ce pot influenţa volumul şi economiile de producţie pentru a diminua cheltuielile lor de operare, celelalte trebuie să identifice noi căi pentru a rămâne competitoare, eficiente şi în anumite aspecte, unice. Majoritatea proceselor de lucru din laboratoarele dentare sunt în mod tradiţional operaţiuni manuale. Echipamentul de laborator, precum piesele de mână cu turaţii mari, micromotoarele, mixerele cu vid şi microscoapele pot ajuta la îmbunătăţirea consistenţei şi a preciziei până la un anumit nivel, dar nu pot face multe în privinţa productivităţii.
Utilizarea strategică a tehnologiei poate fi un minunat element de echilibrare care permite laboratoarelor să rămână competitoare, să îmbunătăţească serviciile şi să ofere produse şi servicii care le diferenţiază de alte laboratoare.

Îmbunătăţirea productivităţii

Companiile producătoare utilizează software de gestionare a producţiei pentru a înregistra materiale, comenzile şi programările. Funcţiile de raportare ale softului permit companiilor să identifice costurile materialelor, costurile de laborator şi duratele de producţie. Software-ul poate identifica în ce stadiu se află un produs sau o comandă în cadrul procesului de producţie. Programele de gestiune pentru laboratorul de tehnică dentară sunt disponibile ca suplimente ale pachetelor de softuri de contabilitate obişnuite sau sunt dedicate în întregime platformelor de software. Laboratoarele care caută să îşi eficientizeze şi să optimizeze operaţiunile aplică softuri de management al producţiei concepute în mod specific pentru procesele din cadrul laboratorului dentar.
Utilităţile de raportare ale softului de management de laborator determină costurile reale de producţie ale restaurărilor protetice şi ale serviciilor. Se pot identifica produsele profitabile şi neprofitabile, iar preţurile se pot ajusta în mod corespunzător. În funcţie de caracteristicile softului, proprietarii de laboratoare pot fi capabili să înregistreze inventarul şi cererea obiectelor consumabile, permiţându-le să comande la nevoie materiile prime în cantităţile optime.
Înţelegerea timpilor de producţie şi identificarea problemelor de producţie pot oferi proprietarilor de laborator o perspectivă valoroasă despre cât de eficient este laboratorul şi unde se pot face sau trebuie făcute unele îmbunătăţiri. Odată ce blocajele de producţie se ameliorează şi procesele eficiente sunt la locul lor, managerii sunt mult mai capabili să programeze producţia într-o manieră mult mai eficientă. Atunci când programele sunt previzibile, livrările se fac la timp sau chiar mai devreme şi toată lumea are de câştigat.

Laboratoare online

Ca şi în cele mai multe companii şi industrii de astăzi, laboratoarele dentare îşi promovează produsele şi serviciile prin intermediul site-urilor web şi participă în mass-media socială, cu paginile de Twitter sau Facebook. Forumurile online şi grupurile de discuţii oferă o priză excelentă pentru acei tehnicieni care se bucură să îşi prezinte munca în faţa colegilor lor. Forumurile sau grupurile de discuţii de pe internet oferă tehnicienilor o sursă excelentă pentru a solicita recomandări privind modul în care să gestioneze cazurile dificile sau chiar să îşi prezinte munca în rândul colegilor lor.
Unele laboratoare progresive încep să accepte şi, uneori, chiar să programeze cazurile online. Parte din laboratoare acceptă cazuri direct prin intermediul propriului lor site, în timp ce altele se înregistrează pentru asistenţa serviciilor de prescripţie digitală. În cazul în care cazul este în întregime digital, cum ar fi o restaurare CAD/CAM, bazată pe o amprentă digitală, laboratorul poate lucra la caz aproape imediat. Dacă un caz implică amprente tradiţionale, o cutie de expediere poate aştepta pentru amprente, alături de „curier” sau o fişă de lucru deja ataşată.

Eficienţa CAD/CAM

Restaurările CAD/CAM au iniţiat mai multe laboratoare în avantajele tehnologiei. În mod ironic, aceste laboratoare nici măcar nu trebuie să investească în tehnologia CAD/CAM pentru a profita de ea. Dacă un laborator nu are echipamentul necesar, numeroase centre de frezat au aparatura aferentă şi sunt dornice să colaboreze cu astfel de laboratoare.
Prin implicarea scannerelor 3D pentru digitalizarea modelelor, laboratoarele sau centrele de frezare sunt capabile să utilizeze software-ul special pentru a concepe mai degrabă pe calculator scheletele sau restaurările cu acoperire totală, decât să le modeleze fizic în ceară. Aceasta este porţiunea de proiectare asistată de calculator (CAD) a procesului. După proiectarea restaurărilor, acestea se trimit la un sistem de imprimare sau frezare în vederea fabricaţiei – ce constituie etapa de producţie asistată de calculator (CAM) a procesului.
Substructurile anatomice sau restaurările cu contur total se pot proiecta pe calculator în mod tipic în mai puţin de jumătate din timpul necesar pentru a le modela manual din ceară, de obicei între 2 şi 7 minute pentru fiecare element. Restaurările au nevoie de câteva minute “hands-on” pentru a le seta în cadrul unui proiect de frezare sau de imprimare, dar după setare, imprimanta sau dispozitivul de frezare face toată munca. Proiectele extinse de frezare sau tipărire sunt rulate peste noapte în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de “fabricaţie automatizată.”
Modele imprimate sau frezate din ceară necesită încă turnare sau presare, iar substructurile încă au nevoie de stratificarea sau suprapresarea ceramicii. Deşi aceşti paşi rămân în continuare necesari, eficienţa tehnologiei CAD/CAM ajută în continuare la reducerea costurilor forţei de muncă la aceste tipuri de restaurări.
Laboratoarele care integrează în activitate sistemele de amprentare digitală ale medicilor pot uşura povara din cadrul departamentelor lor de modelare. Restaurările, scheletele sau formele cu contur total pe bază de CAD/CAM se pot freza sau imprima în acelaşi timp cu fabricarea modelului.
Pe măsură ce vor deveni disponibile tot mai multe materiale restauratoare estetice, frezate cu contur total sau posibil imprimate, se va înregistra o creştere semnificativă a eficienţei laboratoarelor. Instrumentele de software, precum şi pigmenţii şi glazurile de caracterizare vor oferi încă laboratoarelor control asupra aspectului şi funcţiei, însă ele vor aloca minute în loc de ore pentru fiecare restaurare. Restaurările se vor proiecta pe un calculator, se vor fabrica automatizat şi apoi tehnicianul va putea oferi caracterizările finale de detaliu, verosimil chiar şi în lipsa unui model.
Laboratoarele cu scannere de modele şi software CAD sau centrele de frezare partenere oferă soluţii de bonturi de implante personalizate în mod rentabil. Cititoarele de modele sunt utilizate la scanarea unui model tradiţional cu un bont de localizare special, plasat în analog. Software-ul interpretează locaţia exactă şi angulaţia implantului pe baza poziţiei bontului de localizare. În funcţie de platforma bontului şi capacităţile softului, laboratorul poate proiecta bontul în sine sau poate trimite imaginea modelului la o altă companie în vederea proiectării bontului. În multe cazuri, restaurările CAD/CAM se pot proiecta şi fabrica în acelaşi timp cu bontul implantului personalizat.

Tomografia computerizată cu fascicul conic (CBCT)

De ceva timp, scanarea cu fascicul conic oferă medicilor o nouă perspectivă în planificarea tratamentului cu implante. Pe baza datelor colectate prin scanarea CBCT, ghidurile chirurgicale se pot fabrica de laboratoare sau partenerii terţi pentru a ajuta chirurgii în plasarea implantelor. Cele mai multe programe CAD din laboratoarele dentare pot integra datele CBCT pentru a ajuta proiectarea bonturilor implantare individualizate şi a restaurărilor. Recunoscând oportunitatea, laboratoarele mai mari implementează în activitatea lor scannerele cu fascicul conic pentru a oferi aceste noi servicii medicilor cu care colaborează.

Colaborare

Când cazurile devin digitale, abundă noile oportunităţi de colaborare. Cazurile care pornesc sau ajung digitalizate se integrează perfect cu medicii care lucrează informatizat. Cazurile pot fi împărtăşite în condiţii de siguranţă pe calea serverelor de tip cloud-based şi a drop box-urilor virtuale. Laboratoarele, medicii şi specialiştii pot revizui cazurile şi pot modifica planul de tratament în timp real cu software-ul disponibil pentru partajarea ecranului. Laboratoarele nu mai sunt limitate la imaginile şi diagramele bidimensionale (2D) şi nu mai sunt nevoite să aştepte ca serviciile de curierat să livreze şi să returneze fizic probele la laborator. De la bonturile de implante individualizate la formele scheletelor şi până la restaurările cu acoperire totală, laboratoarele şi medicii pot comunica şi planifica planuri de tratament în moduri prin care le era imposibil înainte.

Concluzii

Este evident că cele mai multe afaceri nu funcţionează în prezent ca în urmă cu 20 ani. Clienţii solicită rezultate mai rapide şi mai bune, la costuri mai reduse. Astăzi, laboratoarele dentare se confruntă cu cerinţe similare din partea medicilor, iar integrarea tehnologiei schimbă modul de funcţionare a acestora. Astfel, ele pot nu doar să proceseze mai eficient cazurile, ci descoperă noi produse şi servicii restauratoare pe care le pot oferi fie direct, fie lucrând cu parteneri digitali. În mediul actual extrem de competitiv, laboratoarele utilizează în mod activ tehnologia cu scopul de a-şi extinde şi a-şi dezvolta afacerea.

Despre autor:

Chris Brown, BSEE
Business Manager
Apex Dental Milling
Ann Arbor, Michigan

Articole Similare