Prima pagină » Frezarea în cabinet versus laborator: ce factori dictează decizia clinicianului?

Frezarea în cabinet versus laborator: ce factori dictează decizia clinicianului?

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.

Chairside Vs. Laboratory Milling: What Factors Into a Clinician’s Decision? By Lawrence E. Brecht, DDS; Peter Pizzi, MDT, CDT; Vincent J. Prestipino, DDS.Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 40(10) Nov/Dec 2019. © 2020 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers.


Despre autori:

Lawrence E. Brecht, DDS
Clinical Associate Professor, New York University College of Dentistry, New York, New York; Private Practice limited to Prosthodontics and Maxillofacial Prosthetics, New York, New York

Peter Pizzi, MDT, CDT
Owner, Pizzi Dental Studio Inc., Staten Island, New York; Editor-In-Chief, Inside Dental Technology

Vincent J. Prestipino, DDS
Private Practice limited to Prosthetic and Implant Dentistry, Bethesda, Maryland


Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 86/iunie 2020

Traducere și redactare: Lector Univ. Dr. Blanka Petcu


Lawrence E. Brecht, DDS 

„Aceasta este o abordare cu adevărat hibridă: capturarea imaginilor și a informațiilor la scaun, urmată de restaurările ceramice unidentare frezate în cabinet, la calitate de laborator.”

Introducerea tehnologiei de scanare intraorală cu înaltă rezoluție combinată cu capacitatea de frezare digitală în laborator pentru laboratoarele din cabinet ale medicilor dentiști a fost probabil cel mai important progres în stomatologie de la dezvoltarea implanturilor endoosoase încoace. În loc să investească în frezarea convențională în cabinet, decizia luată de cabinetul protetic al autorului de a aduce tehnologia de frezare cu axe multiple combinată cu suportul de laborator în cabinet a permis oferirea unor restaurări excepționale de înaltă calitate într-un interval de timp foarte restrâns, asigurând totodată pacienților un nivel de îngrijire personalizată la care se așteptau.

O investiție în dispozitivele de frezare de înaltă performanță a oferit practicii un flux de lucru extrem de predictibil care permite controlul deplin al aspectelor tehnice asociate cu tratamentele estetice și reconstructive ale pacienților. Începând cu designul digital al mock-up-urilor estetice ca prototipul pentru restaurările provizorii frezate, până la restaurările definitive din disilicat de litiu sau zirconia monolitică, atunci când se utilizează de către un personal de tehnică digitală de laborator specializat, versatilitatea frezei de laborator din cabinet este un “schimbător al jocului.”

Procesul de frezare în cabinet ar trebui să ofere același nivel de precizie a adaptării, longevitate a materialului restaurator și estetică precum restaurările frezate în laborator. În această privință, restaurarea noastră frezată în cabinet este în realitate o restaurare frezată în laborator.

Poate cea mai eficientă și rentabilă utilizare a frezelor de laborator în cabinet constă în restaurările ceramice unidentare care se pot livra în aceeași zi, din nou, cu un grad ridicat de precizie și calitate de laborator. Scenariul tipic implică pacientul care se prezintă cu un dinte fracturat și necesită fie o proteză fixă cu acoperire parțială, fie una cu acoperire totală. Se poate prepara dintele, se obține o scanare intraorală, restaurarea se proiectează și se frezează și apoi se cimentează definitiv pe poziție, totul în doar 2-3 ore.

Pe parcursul procesului, pacientul poate vizualiza imaginea capturată a dintelui preparat și poate observa designul digital al restaurării. Această porțiune a procesului este, într-adevăr realizată la scaun, în timp ce faza de laborator creează apoi restaurarea definitivă de înaltă calitate. De obicei pacienții sunt fascinați să observe procesul și apreciază abilitățile tehnice și artistice implicate în furnizarea îngrijirii lor. De asemenea, ei văd valoarea acestui serviciu oferit într-o singură zi. Aceasta este o abordare cu adevărat hibridă: capturarea imaginilor și a informațiilor la scaun urmată de restaurările frezate în cabinet la calitate de laborator.

Deși cheltuielile inițiale necesare pentru acumularea tehnologiei de frezare de laborator în cabinet pot părea descurajante, cu fiecare restaurare de înaltă calitate cabinetul nostru a înregistrat un randament rapid al investiției respective. Tehnologia de frezare continuă să se îmbunătățească pe măsură ce costurile continuă să scadă. Odată cu introducerea unor unități de frezare mai mici de înaltă calitate, abilitatea de a oferi restaurări unidentare la calitate de laborator a fost “democratizată” pentru un cost rezonabil, în timp ce precizia și timpul de livrare au fost optimizate.


Peter Pizzi, MDT, CDT

„S-ar putea argumenta că rezultatul restaurator estetic final poate fi inferior față de ceea ce poate produce un laborator, sau poate deveni extrem de cronofag pentru a fi creat de personalul clinic”.

În lumea digitală de astăzi în mod clar este avantajos să existe un proces digital, fie în mediul clinic, fie în mediul de laborator. Beneficiază toate diferitele aspecte care sunt cuprinse în stomatologia digitală – transferul informației, acuratețea, duplicarea și repetabilitatea. Cu siguranță componenta în cabinet este clinic valoroasă datorită reducerii duratei pentru pacient. 

Cu toate acestea, s-ar putea argumenta că rezultatul restaurator estetic final poate fi inferior față de ceea ce poate produce un laborator sau poate deveni extrem de cronofag pentru a fi creat de personalul clinic. Ceea ce este adesea simplificat în profesia dentară – și poate fi înșelător –  este ideea că dentiștii sau tehnicienii pot pur și simplu conecta ceva (adică material) la un spațiu digital și să producă o parte a corpului uman. Chiar și într-un mediu clinic cineva trebuie să conducă nava, ca să zicem așa, acționând ca un coordonator sau să funcționeze ca un tehnician cu pricepere și abilități artistice în producerea restaurării.

Aceeași provocare este valabilă și în laborator. Cumva, se pare că cei din sfera clinică a stomatologiei consideră că tehnicienii dentari au toate răspunsurile sau că practicienii pot doar “trimite fișierul” și tehnicienii vor face ca totul să se întâmple, aproape magic. Cu toate acestea, există ceva mai mult decât atât. Este adevărat că metodele digitale sunt cu ani-lumină peste abordările manuale când vine vorba de repetabilitate. Însă vorbind din postura unui tehnician dentar, în ceea ce privește intrarea reală a informațiilor, pentru a crea o restaurare estetică se poate argumenta cu diferența de timp dintre manual și digital.

Cu siguranță există numeroase avantaje ale CAD/CAM-ului din cabinet. Desigur, în cele mai solicitante cazuri estetice, tehnicianul dentar ar trebui să fie implicat în totalitate. Dar pentru situațiile imediate, de exemplu un dinte fracturat sau reparație, rezolvarea la scaun poate fi mai mult decât suficient. 

Domeniul protezelor poate oferi o și mai mare oportunitate pentru CAD/CAM la scaun. Luați în considerare că, ipotetic, într-un cadru optim, s-ar putea lua un scanner digital și se poate scana de exemplu fiecare proteză dintr-un azil de bătrâni, cu abilitatea de a înlocui orice proteză oricând se pierde! Astfel, din punct de vedere al promptitudinii, avantajul este de neprețuit. Din nou, provocarea este aportul estetic în sistem, iar tehnologia a avansat în asemenea manieră încât chiar și scanările edentate sunt acum mai exacte ca niciodată.

Platforma digitală va continua să crească, chiar dacă în prezent doar un mic procent din piață îl folosește la maxim. Fără îndoială a ajutat la îmbunătățirea cadrului clinic. De exemplu, o amprentare sau scanare digitală poate fi mărită pentru a dezvălui o imagine cu volum total a tuturor detaliilor. Acest lucru ajută la îmbunătățirea nivelului de precizie al dentistului datorită abilității de a vedea câmpul mai clar.

Lucrez cu platforme digitale de peste un deceniu și în prezent coordonez un laborator cu șase persoane cu trei scannere, două unități de frezare și o imprimantă – o mulțime de echipamente digitale pentru un laborator mic. Cu toate acestea încă producem manual multe dintre rezultatele estetice finale cu ajutorul componentelor digitale. Comunicarea rămâne cheia – în ceea ce privește opțiunile de materiale, cerințele estetice, parametrii funcționali și necesitățile pacientului. Consider că, în profesia dentară în general, comunicarea necesită îmbunătățire. Doar pentru că cineva trimite fișiere digital în loc să prescrie pe hârtie nu înseamnă că respectivul caz este deja mai bun.


Vincent J. Prestipino, DDS

„Presupunând cunoștințe anatomice dentare precum și selectarea  cu manevrarea corectă a materialului, calitatea coroanei produse, indiferent că se frezează în laborator sau în cabinet, ar trebui să fie comparabilă”.

Atunci când se ia în considerare decizia de frezare în cabinet versus frezarea în laborator în legătură cu practica privată, trebuie evaluate ambele tehnologii și efectele lor multiple asupra operării cabinetului. Chiar și cu o mulțime de opțiuni hardware și software existente, există încă o serie de procese implicate de toate aceste programe.

Primul pas în stomatologia CAD/CAM constă în capturarea digitală a arcadelor dentare și trimiterea acestor fișiere spre un program de proiectare. Aceasta este implicarea inițială a unui laborator dentar, atunci când se folosește un laborator pentru a finaliza întregul proces de fabricație. Pentru frezarea în cabinet, o scanare intraorală este expediată către un program specific de proiectare, sau programul poate avea software-ul de proiectare încorporat în modulul de achiziție. 

Indiferent de situație, capturarea clinică trebuie realizată în mod corespunzător, după care se proiectează coroana (se speră că în curând va exista un design complet automat al coroanei fabricat de inteligență). Apoi se trimite proiectul conceput și se frezează, care reprezintă actualmente un proces relativ simplu. După terminarea frezării, coroana trebuie finalizată și/sau pigmentată și glazurată și apoi, desigur, preparată adecvat și cimentată/atașată adeziv la dinte.

Fiecare dintre aceste etape necesită un timp adecvat, luând în considerare performanța sistemului, implicarea umană și calificările operatorului. Acești factori pot varia foarte mult întrucât fiecare afacere este susținută de un personal cu cunoștințe și abilități unice. Se pot realiza o serie de antrenamente (fie pe tipodont, fie pe pacient) pentru a regla și a înregistra timpul și resursele de care un cabinet poate avea nevoie pentru a fabrica și a livra coroana.

Pot fi luate în considerare o serie de observații în ceea ce privește utilizarea unui scanner intraoral și a unei frezări de cabinet. În primul rând, satisfacția pacientului este dependentă de rezultat. Evident, procesul digital este menit să simplifice experiența pacientului. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ar trebui să fie disponibile tehnici și căi alternative. Cu cât mai multă experiență dobândește medicul și personalul, cu atât mai bune ar trebui să fie rezultatele.

În al doilea rând, aceste sarcini orientate pe oameni sunt de obicei împărțite între personal și medic(i) și se vor intersecta și/sau vor interfera cu alte responsabilități de serviciu. Este posibil ca orarul de funcționare al cabinetului să aibă nevoie să permită un volum suplimentar de muncă și/sau să fie luate în considerare angajarea unui alt membru al personalului clinic instruit în mod corespunzător. În mod alternativ, pot fi utilizate căi de laborator dentar mai clasice pentru procesarea coroanelor. Presupunând cunoștințe anatomice dentare și selectarea  și manevrarea corectă a materialului, calitatea coroanei produse, indiferent că se frezează în laborator sau în cabinet, ar trebui să fie comparabilă.

În al treilea rând, tehnologia este o evoluție în care stomatologia este în mișcare. Profesia dentară a depășit multe dintre dezamăgirile rezultatelor clinice anterioare generate de procesul digital, dar sunt necesare încă multe îmbunătățiri pentru a-l face mai ușor și mai rapid. Aceste îmbunătățiri vor fi probabil suficient de importante pentru a promova modificările hardware și cheltuielile aferente în viitor.Pe scurt, dacă un cabinet stomatologic are performanțe de vârf și utilizează la maxim personalul, atunci rămânerea la tehnicile actuale poate fi cea mai simplă și cea mai eficientă abordare. Dar dacă există o ofertă amplă de resurse monetare și de forță de muncă, atunci implementarea unei opțiuni de frezare în cabinet ar trebui serios luată în considerare.

Articole Similare