Editorial publicat în Actualități Stomatologice nr. 97/martie 2023
Prof. Anca Silvia Dumitriu – Editor Șef Actualități Stomatologice
Sau altfel spus: „un efort calculat pentru un rezultat ideal biologic, structural, funcțional și estetic care îmbunătățește dramatic încrederea și calitatea vieții pacientului”. Exact ce așteaptă pacienții de la noi – echipa angajată în redarea funcției și, mai ales a zâmbetului lor, la propriu și la figurat. Vizualizarea de către pacienți a rezultatelor anticipate încă din etapa de planificare precum și posibilitatea de a-și aduce aportul la designul noii lor dentiții, confortul sporit și reducerea timpului total de tratament sunt avantajele convingătoare pe care aceștia le numără la propriu când consideră aprobarea unui anume plan de tratament propus. Din punctul nostru de vedere, minimizarea incertitudinilor, maximizarea predictibilității rezultatelor și facilitarea comunicării interdisciplinare reprezintă, la propriu, principalele beneficii ale digitalizării stomatologiei.
Deschidem anul cu o ediție a revistei ce cuprinde o secțiune consistentă DIGITAL DENTISTRY: • Principiile de bază ale scanării optice sunt discutate prin prisma metodelor de retracție și izolare, a limitei marginilor subgingivale, controlului hemostazei și acurateții înregistrărilor țesuturilor intraorale dure și moi. • Pentru că succesul clinic în timp al oricărei proceduri adezive depinde de înțelegerea modului de tratare a ambelor interfețe (bont-material), vă propun o revizuire actualizată a celor trei tipuri de ceramică pentru restaurări indirecte elaborate CAD/CAM și, implicit, a protocoalelor adecvate de cimentare. • Progresele digitale schimbă decisiv și terapiile ortodontice, specialitate aflată în topul schimbării filozofiei de abordare. • Abilitățile stomatologiei digitale în rezolvarea interdisciplinară a unui caz estetic complex sunt ilustrate într-un raport de caz, amplu detaliat. • Un alt articol selectat descrie pas-cu-pas o tehnică de simplificare a tratamentului implantar cu extracție secvențială prin utilizarea instrumentelor și tehnologiilor digitale.
MAI MULT
• Un scenariu obișnuit în activitatea clinică și totodată unul dintre cele mai dificile diagnostice este reprezentat de fracturile neseparate ale dinților fără antecedente endodontice. Epidemiologia, instrumentele diagnostice, factorii de prognostic și un algoritm terapeutic bazat pe dovezi alcătuiesc tema educației continue. [„Actualități Stomatologice” este creditată cu EMC de către CMSR – detalii pe www.dentalnews.ro/EMC]. • Revine necesitatea unei abordări sistematice și fără „scurtături” pentru a diagnostica și trata corect afecțiunile de bază – exemplificarea este a unei ocluzii adânci, cu un tipar masticator restrâns, caz restaurat pe o perioadă de trei ani. • Un subiect controversat – efectele retainerelor ortodontice asupra recesiei gingivale la nivelul dinților anteriori mandibulari este analizat prin dovezile disponibile în literatură. • Opinii excepționale cu privire la principiile după care ne ghidăm când concepem un articol de specialitate sunt reunite în dezbaterea Q&A. • În dezvoltarea unui cabinet, sunt identificate patru etape; de ce majoritatea se oprește surprinzător la penultima?
Dacă redarea zâmbetului pacienților noștri poate avea și o interpretare metaforică, implementarea stomatologiei digitale în practica de rutină ne conferă puterea de a reproduce doleanțele acestora întocmai cum și le vizualizează cu ochii minții. Doar că la propriu de data aceasta.
Cu prietenie,
Anca Silvia Dumitriu