Prima pagină » Provocări în integrarea scanerelor optice intraorale în facilitățile dentare cu volum mare

Provocări în integrarea scanerelor optice intraorale în facilitățile dentare cu volum mare

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.

Challenges of Integrating Intraoral Optical Scanners Into High-Volume Dental Facilities by Samantha Lakhia; Ilser Turkyilmaz, DMD, PhD; and Georgios E. Romanos, DDS, PhD, Prof Dr med dent. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 41(10) Nov/Dec 2020. © 2021 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers.


Despre autori:

Samantha Lakhia

Fourth-Year Dental Student, New York University College of Dentistry, New York, New York

Ilser Turkyilmaz, DMD, PhD

Clinical Professor, New York University College of Dentistry, Department  of Prosthodontics, New York, New York

Georgios E. Romanos, DDS, PhD, Prof Dr med dent

Professor, Department of Periodontology, School of Dental Medicine, Stony Brook University, Stony Brook, New York




Stomatologia digitală a revoluționat procedurile dentare restauratoare și chirurgicale, oferind progrese uriașe în ceea ce privește eficiența și precizia clinică.1-3 Scannerele optice intraorale (intraoral optical scanner, IOS) reprezintă doar un mod în care această tehnologie a luat formă.

Amprentele optice intraorale oferă informații despre aranjamentele spațiale tridimensionale ale dinților, relațiile interocluzale, textura de suprafață a dentiției și nuanța.3,4 Amprentele optice elimină nevoia de amprente ireversibile din hidrocoloid, gips și polivinil siloxan, care nu au stabilitate dimensională și precizie de amprentare.5,6 În plus, IOS permite fabricarea de ghiduri chirurgicale, asigurând plasarea mai precisă a implantului și intervenții chirurgicale fără lambouri mai previzibile decât mijloacele convenționale. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare îngrijorările cu privire la contaminarea încrucișată, cerințele de calibrare și transferul digital de date înainte ca integrarea IOS în instituțiile dentare cu volum mare să devină metoda de lucru dominantă.8-12

Utilizarea IOS vine cu riscul de contaminare încrucișată.8,9 Această preocupare este sporită exponențial atunci când se anticipează utilizarea IOS la scară largă în instituțiile dentare cu volum mare de lucru. Contaminarea încrucișată este procesul prin care microorganismele dăunătoare sunt transferate neintenționat de la o suprafață la alta, crescând potențialul de transmitere a bolii. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), sterilizarea cu aburi folosind autoclavul este standardul pentru sterilizare și eradicarea microbilor.13

Pentru a obține o sterilizare adecvată, un autoclav trebuie să atingă și să mențină o temperatură de 121°C timp de minimum 30 minute sub abur saturat și la o presiune de cel puțin 15 psi. Până de curând, IOS era în mare parte indisponibil cu un vârf detașabil și autoclavabil, astfel încât se utiliza predominant dezinfectarea sa.3,4 Unele sunt acum oferite cu vârfuri autoclavabile, ajutând la prevenirea contaminării încrucișate și a transmiterii bolilor. Astfel, vârful IOS poate fi detașat și curățat cu apă caldă și săpun pentru a îndepărta de pe oglindă materiale străine, precum saliva și sângele. Vârful este apoi înfășurat într-un prosop de hârtie pentru a preveni pătarea oglinzii și apoi este autoclavat în conformitate cu ghidurile CDC. După sterilizare, este inspectat pentru a se asigura că oglinda nu este deteriorată și apoi se repoziționează pe IOS înainte de următoarea utilizare.

Scannerele intraorale optice necesită un grad ridicat de veridicitate și precizie digitală pentru a fabrica ghiduri chirurgicale exacte și restaurări protetice. Veridicitatea indică abaterea minimă de la dimensiunea reală a obiectului măsurat; precizia se referă la consistența măsurătorilor scanate.3 Calibrarea corectă a IOS (intraoral optical scanner, IOS) este vitală pentru a asigura precizia în aceste măsurări. Dacă se neglijează calibrarea, scanările pot deveni compromise, ceea ce va periclita rezultatele finale chirurgicale și restauratoare.10

În timp ce calibrarea este perfect gestionabilă în cabinetele private cu volume relativ scăzute de pacienți și responsabilități precise ale personalului, pot apărea provocări în instituțiile stomatologice mari, deoarece crește cantitatea de scanări IOS per operatori instruiți; o rezolvare ar putea fi delegarea de responsabilități cu privire la calibrare. Cu atât mai mult, cu cât poate fi necesară o frecvență crescută de calibrare din cauza vibrațiilor IOS din timpul transportului și a șocurilor ce pot apărea în timpul relocării sau căderii.10

Tehnologia dezvoltată recent permite autocalibrarea prin serverul producătorului de scaner. Cu toate acestea, majoritatea IOS necesită în continuare calibrarea manuală prin utilizarea unui instrument de calibrare, prin care vârful este îndepărtat din IOS, se introduce în instrumentul de calibrare, realizându-se treptat un număr de cicluri de calibrare manuală. După încheierea cu succes a procesului de calibrare manuală, apare o fereastră de „trecere” pe monitorul IOS, indicând că procesul a luat sfârșit. Apoi vârful IOS se îndepărtează din instrumentul de calibrare și se reatașează la IOS.

Evoluția tehnologică rapidă în stomatologie determină remodelarea infrastructurii la unitățile dentare mari. Este necesar un hardware și software de ultimă generație, care să poată prelucra un volum mare de informații digitale corespunzătoare unui volum considerabil de pacienți, ce pot fi accesate în siguranță de către mai mulți medici și personalul de laborator. Dacă scanarea intraorală și fabricarea produselor finale chirurgicale sau de restaurare nu sunt finalizate în aceeași locație, atunci este esențial transferul de date digitale prin intermediul serverelor cloud. Transferul de date digitale prezintă riscuri în menținerea confidențialității și a protecției pacienților, în conformitate cu legea privind portabilitatea și responsabilitatea asigurărilor de sănătate (Health Insurance Portability and Accountability Act, HIPAA) și legea privind drepturile educaționale și confidențialitatea familială (Family Educational Rights and Privacy Act, FERPA) din Statele Unite.11,12 Prin urmare, informațiile obținute cu IOS trebuie stocate, criptate și transmise în mod corespunzător pentru a evita scurgerile de date din informațiile pacienților.

Incorporarea stomatologiei digitale în instituții dentare mari, cum ar fi facultățile stomatologice, este un proces complex care implică multe componente. Crearea unei strategii cuprinzătoare înainte de implementarea acesteia poate ajuta la evitarea rezultatelor frustrante și costisitoare.


Referințe bibliografice:

1. Turkyilmaz I, Unsal GS. Full-mouth rehabilitation of an elderly patient with Sjogren’s syndrome by using implant-supported fixed dental prostheses including CAD/CAM frameworks. J Dent Sci. 2019;14(4):428-429.
2. Turkyilmaz I. Keys to achieving successful restoratively-driven implant placement with CAD/CAM surgical guide: a technical note. J Stomatol Oral Maxillofac Surg. 2019;120(5):462-466.
3. Renne W, Ludlow M, Fryml J, et al. Evaluation of the accuracy of 7 digital scanners: an in vitro analysis based on 3-dimensional comparisons. J Prosthet Dent. 2017;118(1):36-42.
4. Ting-Shu S, Jian S. Intraoral digital impression technique: a review. J Prosthodont. 2015;24(4):313-321.
5. Rutkunas V, Geciauskaite A, Jegelevicius D, Vaitiekunas M. Accuracy of digital implant impressions with intraoral scanners. A systematic review. Eur J Oral Implantol. 2017;10 suppl 1:101-120.
6. Lee SJ, Gallucci GO. Digital vs. conventional implant impressions: efficiency outcomes. Clin Oral Implants Res. 2013;24(1):111-115.
7. Lanis A, Alvarez Del Canto O. The combination of digital surface scanners and cone beam computed tomography technology for guided implant surgery using 3Shape implant studio software: a case history report. Int J Prosthodont. 2015;28(2):169-178.
8. Punj A, Bompolaki D, Garaicoa J. Dental impression materials and techniques. Dent Clin North Am. 2017;61(4):779-796.
9. Barenghi L, Barenghi A, Cadeo C, Di Blasio A. Innovation by computer-aided design/computer-aided manufacturing technology: a look at infection prevention in dental settings. Biomed Res Int. 2019;2019:6092018.
10. Rehmann P, Sichwardt V, Wostmann B. Intraoral scanning systems: need for maintenance. Int J Prosthodont. 2017;30(1):27-29.
11. Cooper LF. Digital technology: impact and opportunities in dental education. J Dent Educ. 2019;83(4):379-380.
12. Detterbeck AM, Kaiser J, Hirschfelder U. Electronic transfer of sensitive patient data. Int J Comput Dent. 2015;18(1):45-57.
13. Mupparapu M, Kothari KRM. Review of surface disinfection protocols in dentistry: a 2019 update. Quintessence Int. 2019;50(1):58-65.

 

Articole Similare