Prima pagină » Diagnosticarea unei amprente eronate: greșeli comune și soluții pentru depășirea acestora

Diagnosticarea unei amprente eronate: greșeli comune și soluții pentru depășirea acestora

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.

Diagnosing a Failed Impression: Common Errors and How to Overcome Them by Taiseer A. Sulaiman, DDS, PhD; and Nathaniel C. Lawson, DMD, PhD. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 40(3) March 2019. © 2019 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers.


Despre autori:

Taiseer A. Sulaiman, DDS, PhD

Director, Division of Operative Dentistry and Biomaterials, University of North Carolina School of Dentistry, Chapel Hill, North Carolina

Nathaniel C. Lawson, DMD, PhD

Director, Division of Biomaterials, University of Alabama at Birmingham School of Dentistry, Birmingham, Alabama


Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 83/sept. 2019

Poate una din cele mai mari provocări în stomatologie este reprezentată de înregistrarea unei amprente ideale pentru o proteză dentară fixă. Obținerea cu acuratețe a unei amprente presupune înțelegerea anatomiei corespunzătoare limitei cervicale și a materialelor utilizate pentru înregistrare și retracția gingivală; și, nu în ultimul rând, folosirea corectă a portamprentelor. O evaluare recentă realizată în cadrul unui laborator dentar comercial a concluzionat că 86% din amprentele pentru coroane și punți prezentau cel puțin o eroare detectabilă iar 55% conțineau o eroare critică a limitei cervicale.¹

Factori variați precum timpul, costurile, confortul pacientului și starea de sănătate a țesuturilor gingivale pot îngreuna reluarea unei amprentări. Cu toate acestea, dacă medicul nu poate identifica acele cauze care au generat erori în amprenta inițială/ originală, aceeași greșeală poate fi regăsită la înregistrarea unei noi amprente.

CELE MAI COMUNE ERORI

Acest articol dezbate unele dintre cele mai comune erori identificate la o amprentă finală, sugerând posibilele cauze împreună cu soluțiile acestora.

Priza incompletă a materialului de amprentă

O cauză posibilă a prizei incomplete a materialului de amprentă este contactul acestuia cu o substanță care îi inhibă fixarea. Sulful ce acoperă mănușile din latex, de exemplu, poate inhiba priza materialelor de amprentă. Adesea, clinicianul poate atinge preparația dentară cu degetul acoperit de mănușă, înainte de procedura amprentării, sau poate rula firul de retracție gingivală între două degete acoperite de mănușă. Un astfel de contact ar putea constitui sursa pentru lipsa prizei adecvate.

De asemenea, reziduurile materialelor utilizate pentru reconstrucția de bonturi coronare sau a bis-acrilaților folosiți la fabricarea coroanelor provizorii pot inhiba priza materialului de amprentă. Pentru a fi siguri că dintele preparat este în întregime curat înainte de amprentă, unii clinicieni preferă să-l curețe cu piatră ponce sau alcool și să folosească mănuși de nitril în loc de latex.

O altă cauză a prizei insuficiente poate fi reprezentată de mixarea incorectă a componentelor materialului de amprentă. Atunci când materialul de amprentă este exprimat prin vârful canulei de mixare, baza și catalizatorii sunt împinși printr-o spirală pentru a se produce amestecul ambelor componente. Prima parte a amestecului exprimat ar trebui teoretic aruncat, deoarece este posibil ca o parte a vârfului canulei de mixare să fi fost deja plină cu una din componente, încă de la începutul mixării. De asemenea, folosirea greșită a mărimii vârfului canulei de mixare poate influența priza adecvată.

Inadvertențe între siliconul fluid și cel chitos

Adaptarea precară dintre siliconul fluid și cel chitos este un indicator pentru faptul că a trecut prea mult timp între injectarea fluidului și inserția materialului chitos în portamprentă. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, medicul poate compensa prin folosirea unui material cu un timp mai lung de priză. În general, această eroare survine dacă acesta utilizează un material cu priză rapidă în combinație cu unul cu priză normală. De aceea, este importantă cunoașterea exactă a timpilor de lucru, respectiv de priză ai diferitelor materiale aparținând producătorilor cu care colaborează, pentru o corelare corectă a materialelor de amprentă.

Distorsiuni de alungire la nivelul amprentei

O cauză a acestor erori poate fi mișcarea materialului de amprentă în cavitatea orală înainte de priza completă a acestuia. Un studiu despre caracteristicile de curgere ale polivinil siloxanului (PVS) și polieterilor a demonstrat că toate materialele de tip PVS au prezentat proprietăți scăzute de curgere în primul minut de la extruzie.² Prin urmare, o amprentă poziționată în cavitatea orală are un timp limitat în care poate fi adaptată, fără a genera urme ale deplasării materialului (de împingere / tragere).

În plus, majoritatea materialelor nu a încetat complet să curgă până nu au trecut 2-2,5 minute în cazul materialelor tip PVS sau 2,5-3 minute pentru cele polieterice. De aceea, este important ca materialul să fie stabilizat pe parcursul întregului timp de priză. În cadrul tehnicilor de amprentare bimaxilară, stabilizarea poate fi greu de obținut din cauza posibilelor mișcări ale maxilarelor înainte ca materialul să facă priză. Deci, buna comunicare cu pacientul este esențială în prevenirea mișcărilor nedorite.

Goluri de aer la nivelul marginii cervicale

Pentru a preveni apariția golurilor de aer, materialul fluid ar trebui injectat continuu de-a lungul șanțului gingival, fără a îndepărta vârful de mixare din material. Poziționarea cu acuratețe și controlul exact al unui cartuș de 50 ml al unui pistol aplicator pot fi dificile. Fiind de mai mici dimensiuni, sistemele aplicatoare de unică folosință au distanța brațului de pârghie dintre mâner și vârf mai mică, necesitând astfel o forță mai redusă pentru eliberarea materialului, și deci un control sporit la manevrare.

De asemenea, golurile de aer pot fi cauzate de prezența salivei sau a sângelui. Saliva ar trebui clătită de la nivelul dintelui înaintea amprentării, iar dintele trebuie uscat riguros chiar imediat înainte de injectarea materialului fluid. Dacă se folosesc două fire de retracție gingivală, un jet de aer final poate fi proiectat la nivelul șanțului gingival după îndepărtarea primului fir de retracție. Dacă există sângerare excesivă, folosirea pastelor de retracție ce conțin sulfat feric și a capelor de compresie, care pun presiune pe țesutul sângerând, poate fi utilă ca alternativă la utilizarea soluției sau a gelului hemostatic. Dacă sângerarea nu poate fi controlată, reprogramarea pacientului pentru o nouă amprentare după folosirea unei ape de gură cu clorhexidină timp de o săptămână poate fi benefică.

Neînregistrarea completă a marginii cervicale

O cauză frecventă a reproducerii insuficiente a marginii cervicale este retracția necorespunzătoare a țesutului gingival. Un studiu recent realizat de National Practice-Based Research Network a raportat că cei mai mulți medici stomatologi folosesc un singur fir de retracție (35%) sau două fire (35%), în timp ce un procent mai mic al acestora (16%) preferă pasta retractoare injectabilă.³

O altă cauză posibilă a acestei probleme este curgerea insuficientă a materialului de amprentă. Un material cu vâscozitate scăzută poate prezenta o curgere mai bună într-un șanț gingival îngust. Folosirea polieterilor poate fi, de asemenea, benefică atunci când marginile subgingivale sunt profunde, deoarece aceste materiale prezintă proprietăți de curgere mai bune decât materialele de tip PVS.²

Nu în ultimul rând, este posibil ca o porțiune subțire din materialul de la nivelul marginii cervicale să se rupă în timpul îndepărtării amprentei. Atât amprentele din materiale de tip PVS, cât și cele din polieteri prezintă rezistență crescândă la rupere pe parcursul prizei. Ambele tipuri de materiale prezintă cea mai bună rezistență în timpul ultimului minut al prizei, unele dintre ele având rezistență crescută la rupere chiar și după trecerea timpului de priză indicat.4 Prin urmare, toate amprentele ar trebui menținute în cavitatea orală pe tot parcursul timpului de priză și orice amprentă cu porțiuni subțiri ale marginii necesită timp suplimentar de menținere înainte de a fi îndepărtată.

Este important ca amprenta să fie menținută intraoral pe tot parcursul timpului de priză recomandat de producător, care ar trebui monitorizat cu ajutorul unui cronometru. Ar trebui evitată estimarea empirică a timpului de priză a amprentei, deoarece se poate solda cu o supraestimare în cazul materialelor de tip PVS și al polieterilor.

Informație insuficientă înregistrată în amprentă

După îndepărtarea amprentei, medicii stomatologi se concentrează asupra captării dintelui preparat. Cu toate acestea, dacă amprenta nu a înregistrat suficiente detalii, laboratorul nu va putea fabrica un model corect și, ulterior, o coroană potrivită. De aceea, proba portamprentei este un pas important care nu trebuie omis în cadrul protocolului. Proba permite medicului să se asigure că marginile portamprentei nu sunt în contact cu dinții sau cu țesutul moale și pregătește pacientul pentru procedura amprentării. Lingurile individuale pot fi cele mai indicate, mai ales când se înregistrează ampenta mai multor dinți.

O altă eroare des întâlnită este folosirea unei portamprente bimaxilare în alt scop decât cel recomandat. O preparație înregistrată într-o portamprentă bimaxilară ar trebui să aibă dinți vecini, mezial și distal, dar și dinte antagonist pentru a se preveni distorsionarea amprentei și pentru a se obține articularea corectă a modelelor. În plus, amprenta bimaxilară ar trebui să înregistreze caninii și antagoniștii lor pentru a se putea reproduce ghidajul canin.

Se poate întâmpla și ca în portamprentă să fie aplicat material de amprentă insuficient. Umplerea corectă a portamprentei nu doar că asigură înregistrarea unui număr suficient de dinți pentru articularea modelelor, dar permite, de asemenea, captarea suficientă a țesutului apical de preparație, ajutând astfel tehnicianul la proiectarea viitorului profil de emergență al coroanei.

AMPRENTAREA DIGITALĂ

Multe din erorile ce pot apărea în cadrul tehnicilor convenționale de amprentare pot fi eliminate prin realizarea unei amprente digitale. Printre exemple se numără priza incompletă a materialului de amprentă, incompatibilitatea dintre portamprentă și material, defectele rezultate din deplasări ale amprentei. Unele erori de amprentare pot fi, totuși, reproduse și în cadrul amprentării digitale, precum înregistrarea incompletă a informației sau imposibilitatea vizualizării în întregime a marginii cervicale.

Unele dintre avantajele unice ale tehnologiilor digitale includ capacitatea de a vizualiza o amprentă pozitivă a preparațiilor, folosirea culorii pentru a diferenția țesutul dur de cel moale, magnificarea scanării și verificarea reducerii preparației. În plus, unele scannere ajută clinicianul să modifice zonele problematice ale preparației și apoi să rescaneze porțiunile modificate, mai degrabă decât să repete întreaga procedură.

CONCLUZII

Majoritatea erorilor de amprentare poate fi evitată prin prepararea adecvată și atenția sporită la detalii. În general, câteva secunde în plus înainte de amprentare dedicate examinării preparației, pot salva timp și material pentru medicul stomatolog.


Referințe bibliografice:

1. Rau CT, Olafsson VG, Delgado AJ, et al. The quality of fixed prosthodontic impressions: an assessment of crown and bridge impressions received at commercial laboratories. J Am Dent Assoc. 2017;148(9):654-660.
2. Lawson NC, Cakir D, Ramp L, Burgess JO. Flow profile of regular and fast-setting elastomeric impression materials using a shark fin testing device. J Esthet Restor Dent. 2011;23(3):171-176.
3. McCracken MS, Louis DR, Litaker MS, et al; National Dental PBRN Collaborative Group. Impression techniques used for single-unit crowns: findings from the National Dental Practice-Based Research Network. J Prosthodont. 2018;27(8):722-732.
4. Lawson NC, Burgess JO. Are you removing your PVS impression materials too soon? Alpha Omegan. 2013;106(1-2):38-39.

 

Articole Similare