Originally published in Compendium, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.
Dental Lasers: Choosing the Right Equipment for Your Practice by Robert Levine, DDS. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 39(6) June 2018. © 2019 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers.
Despre autor:
Robert Levine, DDS
Director of Laser Dentistry, Arizona School of Dentistry & Oral Health, Mesa, Arizona; President, Global Laser Oral Health, LLC, Scottsdale, Arizona
Cu cererea tot mai mare din partea pacienților și a clinicienilor pentru tehnologii noi și îmbunătățite, laserele au apărut ca o opțiune atrăgătoare pentru tratamentul stomatologic într-o gamă largă de aplicații clinice. Înainte de a discuta despre zonele stomatologiei spre care se orientează laserele, merită să privim în urmă și să analizăm dezvoltarea stomatologiei cu lasere și cât de departe a ajuns ea.
În 1957, fizicianul Dr. Gordon Gould de la Columbia University a fost primul care a prezentat acronimul “LASER” (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) – amplificarea luminii prin emisie stimulată de radiație. Primul dispozitiv laser funcțional a fost produs în 1960 de către Theodore Maiman (un fascicul roșu dintr-un cristal rubin). Au fost necesare încă aproape trei decenii până când Administrația Medicamentelor și Alimentelor din SUA a aprobat în 1989 primul laser dentar dedicat, un dispozitiv Nd:YAG (ytriu aluminiu garnet dopat cu neodim).
Laserele sunt utilizate pentru îndepărtarea țesuturilor moi și dure deopotrivă, tratamentul țesutului moale fiind aplicația lor principală. Laserele pot fi absorbante de culoare sau de apă. Sunt utilizate pentru micro-eliminarea țesutului, servind în mare măsură ca alternativă la tehnologia electrochirurgicală. Procedurile stomatologice variază de la descoperirea pre-amprentare a marginilor coronare, frenectomii, gingivectomii, tratamentul parodontal asistat de laser, tratamentul ulcerelor aftoase și multe altele.
Laserele pentru țesuturi dure au devenit disponibile în 1997. Destinat acestui scop, pe piața stomatologică sunt disponibile trei lungimi de undă ale laserelor: 2780-, 2940- și 9300 nm. Aceste lasere sunt de tipul celor care absorb apă, având de asemenea capacități terapeutice și pentru țesuturile moi.
Lungimile de undă laser utilizate în stomatologie
Laserele diodă, care absorb culoare, sunt cele mai utilizate în cabinetele stomatologice. Prețul relativ accesibil constituie un factor cheie în popularitatea lor. Lungimile de undă ale diodelor variază de obicei între 808-1064 nm, fiind destinate doar țesuturilor moi. Operează într-o varietate de moduri pe baza tehnologiei încorporate în ele. Unele diode funcționează în modul undei continue, în care dioda poate pulsa în cicluri de lucru de 25% sau 50%. O energie de un watt continuu pe secundă se poate aplica în trepte care scad cantitatea de energie aplicată cu 25 sau 50% pe secundă.
Laserele diodă “super-pulsate” încep să influențeze piața tradițională a laserelor diodă. Acestea aplică energie în mili- și micro-secunde. Avantajul acestor lasere este legat de durata timpului de relaxare ce survine între pulsurile de energie aplicată pe țesut. Intervalul permisiv pentru răcirea regiunii ajută la minimizarea potențialei afectări a țesutului colateral. Laserele super-pulsate au vârfuri pre-activate care permit un transfer mai consistent de energie către vârful laserului.
O generație mai nouă a tehnologiei laser diodă – laserele diodă alimentate termo-optic – implică un control automat al puterii care asigură o temperatură constantă de acțiune. Laserul pulsează în microsecunde. Datorită coeficientului slab de absorbție a culorii, laserele diodă tradiționale necesită activarea vârfurilor și transferul energetic către vârfuri poate fi uneori inconstant. Un vârf slab activat poate penetra profund în țesuturi, supraîncălzind și afectând structurile adiacente.
Laserul Nd:YAG este un bisturiu de țesuturi și coagulator deosebit de eficient, utilizat în principal pentru terapiile parodontale asistate de laser. Oferă beneficiile uciderii bacteriilor cu pigment negru, separând țesutul conjunctiv de epiteliu în punga parodontală și creând cheagul de fibrină ce conține o varietate de factori de creștere pentru a spori vindecarea osului și a țesutului moale.
Alte lasere, de tipul absorbției de apă, cum ar fi dioxidul de carbon (CO2) cu 10.600-nm, CO2 cu 9300-nm, ytriu aluminiu garnet dopat cu erbiu (Er:YAG) cu 2940-nm și erbiu crom ytriu scandiu galiu garnet (ErCr:YSGG) cu 2780-nm, se pot la rândul lor utiliza pentru terapiile țesutului moale. Ambele lungimi de undă menționate pentru CO2 sunt coagulatori superiori față de lungimile de undă pentru erbiu enumerate. Toate aceste lasere sunt deosebit de eficiente în secționarea țesutului, având coeficient mare de absorbție pentru apă și hidroxiapatită, și pot detașa țesutul în conformitate cu lungimea de undă utilizată fie în modul super-pulsat, fie în cel cu pulsuri emise liber. Ambele moduri permit un timp de relaxare mare în țesuturi, minimizând astfel posibila afectare a țesutului colateral, ceea ce este esențial pentru asigurarea terapiei laser de înaltă calitate.
Comunitatea dentară acceptă faptul că laserele oferă o mare predictibilitate în tratamentul bolilor parodontale și periimplantare, subliniind beneficiul extraordinar deopotrivă pentru practicieni și pacienți. În privința periimplantitei, selectarea lungimii de undă laser care va avea absorbție minimă a anergiei de către titan este esențială pentru minimizarea expunerii la căldură generată către osul înconjurător. Cu cât este mai mare absorbția de energie, cu atât este mai mare efectul asupra osului din vecinătate. Laserul CO2 superpulsat cu 10.600 nm poate oferi o metodă predictibilă de decontaminare a suprafeței în tratamentul periimplantitei. Identificarea combinației corecte de laser și terapii convenționale este vitală pentru îmbunătățirea rezultatelor.
Tehnologiile laser cu nivel redus (cele cu lumină roșie) au început să dobândească popularitate și au cunoscut o creștere în utilizarea în cadrul stomatologiei. Aceste tehnologii sunt dinamice, cu două lungimi de undă ce acționează sinergic, oferind efecte asupra reducerii inflamației concomitent cu ameliorarea durerii. S-au obținut rezultate pozitive la pacienții cu mucozită orală, secundară chemo- sau radioterapiei, prin aplicarea nivelurilor crescute de oxigen pe țesuturile afectate. Tehnologiile laser cu nivel redus se utilizează totodată și pentru tratamentul afecțiunilor articulației temporo-mandibulare.
Perspective
Privind în perspectivă, practicienii pot anticipa apariția tehnologiilor laser albastre aflate în curs de dezvoltare pentru îndepărtarea facilă a restaurărilor adezive fără afectarea țesutului dentar subiacent. Se dezvoltă coloranți specifici pentru incorporarea în cimenturi. Pentru a funcționa, toate laserele trebuie să dispună de un material care să absoarbă energie, iar aceste substanțe chimice pot avea potențialul de absorbție, ceea ce va face posibilă eliminarea tartrului fără afectarea cementului subiacent.
Laserele pot fi valoroase atunci când se utilizează tehnologii de scanare virtuală. Țesutul și hemoragia excesivă îngreunează obținerea unei scanări precise pentru restaurările coronare și punți. Dacă producătorii de echipamente de scanare sunt capabili să asambleze un laser rentabil în cadrul produselor lor, acest lucru ar fi în marele beneficiu al clinicienilor care utilizează aceste tehnologii.
Educația și costurile sunt probabil principalele chei pentru expansiunea utilizării laserului în cabinetele dentare. Puține școli de stomatologie oferă o pregătire laser riguroasă în cadrul curriculei universitare, de aceea un număr mare de medici tineri nu experimentează utilizarea unui laser în cursul anilor de pregătire.
Accesul convenabil la formarea online poate ajuta practicienii să învețe în mod rentabil modul de utilizare a laserului dentar și a felului în care acesta poate avantaja un cabinet, inspirând dentiștii tineri să investească în echipament. Laserele diodă oferă cea mai rentabilă cale pentru medici de a accesa piața laserelor. Achiziționarea unui laser diodă poate constitui puntea spre dobândirea ulterioară a unui laser mai sofisticat și mai costisitor.
Concluzii
Este disponibilă o mare varietate de lasere stomatologice care să ajute practicienii în tratarea eficientă a pacienților, cu durere și sângerare minimă. Laserele pot fi deopotrivă versatile și practice pentru orice cabinet stomatologic. Indiferent de costuri, clinicienii ar trebui să țintească alegerea acelui aparat laser care se potrivește dinamicii propriului cabinet.