Prima pagină » Care sunt cele mai bune metode pentru accelerarea deplasării dentare?

Care sunt cele mai bune metode pentru accelerarea deplasării dentare?

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.

What are the best methods to accelerate tooth movement? Robert L. Boyd, DDS; Stuart L. Frost, DDS; Bella Shen Garnett, DMD, MMSc. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 38(4) April 2017. © 2017 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers.


Despre autori:

Robert L. Boyd, DDS

Frederick T. West Professor and Chair, Orthodontics Department, Arthur A. Dugoni School of Dentistry, University of the Pacific, San Francisco, California

Stuart L. Frost, DDS

Associate Clinical Professor, Orthodontics Department, Arthur A. Dugoni School of Dentistry, University of the Pacific, San Francisco, California; Private Practice, Mesa, Arizona

Bella Shen Garnett, DMD, MMSc

Associate Clinical Professor, Orthodontics Department, Arthur A. Dugoni School of Dentistry, University of the Pacific, San Francisco, California; Private Practice, San Francisco, California


Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 74/mai 2017

Traducere și redactare: Lector. Univ. Blanka Petcu


Robert L. Boyd, DDS

Publicul a manifestat un interes puternic pentru reducerea duratei tratamentelor ortodontice tradiţionale. Un studiu cu privire la percepţia pacienţilor supuşi tratamentului ortodontic a demonstrat că aceştia ar fi dispuşi să plătească şi un cost semnificativ mai mare pentru un tratament mai rapid.

Mulţi clinicieni au identificat bracketurile autoligaturante ca o modalitate de a grăbi tratamentul ortodontic; cu toate acestea, dovezile din literatură sunt contradictorii cu privire la validitatea acestei afirmaţii. Dispozitivele funcţionale fixe, cum ar fi dispozitivul Herbst, a fost documentat ca având durate terapeutice mai scurte decât dispozitivele funcţionale mobilizabile, precum blocul dual.

Pentru accelerarea tratamentului ortodontic s-au introdus diverse dispozitive, cum ar fi cele care implică vibraţie sau lumina de slabă intensitate. Deşi s-au efectuat cercetări semnificative pe modele celulare şi animale care au demonstrat accelerarea vindecării, alături de studii care au demonstrat că fracturile osoase la oameni şi animale se pot vindeca mai rapid cu terapia vibratorie şi/sau lumină, sunt disponibile foarte puţine date clinice controlate cu subiecţi umani care să susţină eficienţa lor pentru accelerarea deplasării dentare ortodontice în afara prezentărilor de caz.

În esenţă, acestea cresc câmpul energetic pentru a grăbi răspunsul celular al ţesutului care este supus remodelării asociate cu deplasarea dintelui. Câteva studii clinice controlate privind vibraţia nu au putut demonstra accelerarea măsurabilă a deplasării dentare cu dispozitivele fixe, deci nu le recomand în cazul dispozitivelor fixe. Nu există dovezi clare pentru sau împotriva utilizării acestor dispozitive în cazul terapiei cu aligner transparent.

O altă sferă a accelerării tratamentului ortodontic se află în microperforaţiile realizate cu sistemul Propel. O serie de studii pe animale şi un studiu privind retractarea caninului la oameni a demonstrat că aceste microperforaţii pot grăbi deplasarea timp de 3-4 luni cu până la 30-40%. Din păcate, din cauza duratei tratamentelor, majoritatea tratamentelor clinice necesită sesiuni multiple cu microperforaţii. Am constatat că această abordare permite în general tratamentul mai rapid cu dispozitive invizibile prin modificarea mai frecventă a dispozitivelor, adică la intervale de 5 zile pentru fiecare aligner.

Sunt disponibile dovezi ştiinţifice excelente pe modele umane şi animale care demonstrează că o corticotomie cu perforaţie interproximală verticală, cu un instrument cu reciprocitate şi căldură redusă poate accelera deplasarea ortodontică a dintelui cu până la 50%, cu un efect susţinut timp de 6-8 luni. Am utilizat cu succes această procedură în câteva cazuri în care am întâmpinat dificultăţi în cazul închiderii breşei postextracţionale sau al crestelor edentate de mult timp. O variaţie a acestei abordări constă în realizarea unei augmentări chirurgicale a crestei cu membrană şi grefarea osului într-o arie edentată, cu închiderea ulterioară a spaţiului.

Tipul final al tratamentului ortodontic accelerat pe care îl utilizez oarecum în mod obişnuit constă în realizarea mai întâi a chirurgiei când este indicată chirurgia ortognată. Această procedură a fost bine documentată în studii animale şi în prezentări de caz. De multe ori tratamentul ortodontic se poate face cu o reducere de 60% sau chiar mai mare a duratei terapeutice. Cea mai mare problemă a acestei metode constă în faptul că ocluzia imediat postoperatorie este compusă frecvent din doar câteva contacte dentare, ce pot fi disconfortante pentru pacient, până se stabilizează ocluzia.

Sfatul meu general este să se rămână pe latura conservatoare atunci când se sugerează procedurile pacienţilor. Sper că metodele cele mai conservatoare, cum ar fi vibraţiile şi lumina de slabă intensitate se pot documenta în continuare. Probabil cea mai bună veste pentru accelerarea tratamentului este studiul recent publicat de Invisalign care pretinde că dispozitivul transparent se poate schimba în general la intervale de 7 zile în locul celor 14 zile recomandate anterior. În cabinetul meu, acest lucru mi-a permis realizarea tratamentului Invisalign mai eficient, în timpi mai scurt. Totuşi, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă vârsta sau tipul deplasării dentare sunt factori ce pot necesita o durată mai lungă de purtare mai mare de 7 zile.


Stuart L. Frost, DDS

Căutarea unei deplasări dentare accelerate în ortodonţie reprezintă ”potirul sfânt” atât pentru ortodonţi cât şi pentru pacienţi. În ortodonţie se ştie că pentru a avea succes, o modalitate trebuie să aibă suficientă forţă biologică pentru a deplasa un dinte, însă să protejeze membrana parodontală de necroza de compresie. În cabinetul meu, am încercat bracketurile pasive autoligaturante, terapia cu lumină, osteoperforaţiile manuale (manual osteoperforations, MOP) şi vibraţia.

Utilizarea MOP cu driverele în serie Propel Orthodontics’ Excellerator™ s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă pe care am folosit-o pentru accelerarea deplasării dentare. Creşterea producţiei de citokine în jurul dintelui intensifică activitatea osteoclastelor şi accelerează rata remodelării osoase. MOP creează răspunsul inflamator care stimulează acest proces. Aplicarea forţei ortodontice imediat după MOP permite dinţilor să se deplaseze mai rapid şi mai uşor.

Înainte de a începe MOP, folosesc anestezic topic compus din lidocaină 10%, prilocaină 10%, tetracaină 4% şi fenilefrină 2% pentru a elimina riscul disconfortului. Efectuez o MOP între fiecare dinte, de obicei cam la 3mm profunzime şi cu aproximativ 1mm mai profund în ariile posterioare. Nu este necesară penetrarea mai adâncă a osului alveolar; este suficientă doar depăşirea peretelui cortical.

Am trecut de la driverul manual la unul acţionat electric, ceea ce face mai uşor de controlat procesul, mai rapid şi mai confortabil pentru pacient. La pacienţii care încă experimentează disconfort, le recomand prescrierea acetaminofenului după aplicaţie, aşa cum aş proceda cu cazurile mele tipice de ortodonţie

Ca urmare a utilizării MOP în combinaţie cu terapia ortodontică adecvată, pacienţii mei finalizează tratamentul cu 4-6 luni mai rapid decât ar fi de aşteptat în mod normal. MOP facilitează deplasarea dentară pentru dinţii “încăpăţânaţi” şi duce la o deplasare mai eficientă pentru închiderea spaţiilor. Un exemplu remarcabil al capacităţilor de accelerare ale MOP a survenit la o pacientă cu arcadă foarte îngustă şi exostoză la nivelul ţesutului gingival superior. Deşi deplasarea dentară pentru acest tip de dentiţie ar fi dificilă, ea dorea finalizarea tratamentului într-un singur an. Am început MOP la debutul terapiei şi am continuat cu MOP la intervale de câte 12 săptămâni. Cu exostoze la nivelul arcadei superioare, unii clinicieni ar considera că dinţii nu se pot deplasa sau rezultatele ar fi compromise. Am fost încântaţi să putem obţine obiectivele propuse la acest caz dificil în doar 1 an, utilizând tehnica MOP în conjuncţie cu mecanica sistemelor Damon şi bracketuri pasive autoligaturante .

Pacienţii apreciază obţinerea unui zâmbet estetic plăcut într-o perioadă relativ scurtă de timp, iar reducerea duratei terapeutice cu 4-6 luni printr-o cale eficientă biologic cu ajutorul MOP este semnificativă atât pentru pacient cât şi pentru medic.


Bella Shen Garnett, DMD, MMSc

În ultimii ani au devenit disponibile semnificativ mai multe modalităţi pentru accelerarea deplasării dentare. S-a raportat că toate aceste tehnici induc remodelarea osoasă şi cresc activitatea citokinelor. Ele variază de la utilizarea injecţiilor şi stimularea chirurgicală până la terapia cu vibraţii şi chiar şi utilizarea fotobiomodulaţiei (photobiomodulation, PBM). În combinaţie cu forţele ortodontice uşoare, toate aceste modalităţi au trezit interes şi dezbateri cu privire la cea mai eficientă dintre ele.

Accelerarea deplasării dentare nu este un concept nou; în anii 1970, Wilckodontics®, acum cunoscut ca ortodonţia osteogenică accelerată (accelerated osteogenic orthodontics, AOO), a fost dezvoltată ca tehnică chirurgicală pentru a grăbi deplasarea dintelui. Piezocision™ este o altă procedură chirurgicală, dar un dezavantaj major al ambelor tehnici este invazivitatea lor şi faptul că pot implica un disconfort postoperator semnificativ şi vizite suplimentare ulterioare.

În efortul de a identifica o procedură mai puţin invazivă, Propel a dezvoltat utilizarea unor mini-şuruburi de unică folosinţă pentru a efectua MOP. Sistemul Propel se poate folosi uşor prin anestezierea gingiei şi efectuarea MOP direct prin gingia cheratinizată şi mucoasă. În mod similar cu AOO şi Piezocision, Propel creşte activitatea citokinelor, sporind astfel remodelarea osoasă. Consider Propel cu efectuarea MOP ca fiind cea mai eficientă modalitate de scurtare a duratei tratamentului, facilitând predictibil deplasările dentare dificile.

S-au înregistrat progrese şi în privinţa modalităţilor noninvazive care ar fi acceptate pe scară mai largă de către pacienţi şi ar putea accelera deplasarea dentară. Terapia vibraţională s-a demonstrat că intensifică remodelarea osoasă şi ajută aşezarea alignerilor transparenţi, alături de creşterea fluxului sanguin spre dinţi, reducând astfel durerea. În experienţa mea, utilizarea terapiei cu vibraţii este extrem de eficientă în accelerarea intruziei molarilor şi este superioară celorlalte tehnici sau dispozitive când se tratează pacienţi cu ocluzie deschisă. Adesea, aceşti pacienţi hiperdivergenţi cu ocluzie scheletală deschisă prezintă musculatură masticatorie mai slabă, iar terapia cu vibraţii ajută la poziţionarea dispozitivelor aligner şi la intruzia dinţilor posteriori.

În aceste cazuri complianţa este obligatorie pentru succesul clinic, pentru că pacientul trebuie să folosească aceste dispozitive zilnic câte 5-20 minute. Este necesară selectarea atentă a pacienţilor; de exemplu, de obicei pacienţii cu hipodivergenţă tind să bruxeze şi pot intruda dinţii posteriori, ducând la o ocluzie deschisă posterioară.

Un alt dispozitiv noninvaziv disponibil utilizează fotobiomodulaţia prin direcţionarea LED-urilor continue aproape de infraroşu spre gingia periradiculară. Această abordare neinvazivă ce foloseşte terapia cu lumină de slabă intensitate s-a demonstrat că accelerează deplasarea dentară fără resorbţie sau alte reacţii adverse. Se foloseşte timp de 5 minute pe fiecare arcadă şi s-a demonstrat că diminuează disconfortul asociat cu deplasarea ortodontică a dinţilor. Dintre toate dispozitivele, acesta este cel mai costisitor pentru pacient, ceea ce ar putea constitui un obstacol în calea utilizării. Cu toate acestea pacienţii raportează cel mai mic nivel de durere, iar folosirea acestui dispozitiv ajută ca deplasările dificile cum ar fi rotaţiile să fie mai predictibile şi mai rapide.

 

Articole Similare