Originally published in Compendium, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.
Tobacco and Nicotine: Helping Patients Break Free by Nevin Zablotsky, DMD. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 43(4) April 2022. © 2022 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers.
Despre autor:
Nevin Zablotsky, DMD
A senior consultant and lecturer at Nova Southeastern University College of Dental Medicine, Fort Lauderdale, Florida. Dr. Zablotsky lectures nationally and internationally and has written extensively on tobacco and oral health
Este interesant modul în care virusul mortal SARS-CoV-2 a evoluat de-a lungul timpului pentru a supraviețui, deoarece gazdele sale umane încearcă să dezvolte vaccinuri și medicamente pentru a-l combate. După cum bine știm, sute de mii de oameni au murit din cauza COVID-19 și, din păcate, probabil că și mulți alții vor mai muri. Oficialii din domeniul sănătății publice continuă să se lupte în elaborarea de politici de protejare a oamenilor pe fondul controverselor învolburate privind echilibrul dintre libertatea de alegere și eforturile comune de a combate această amenințare virală.
În ultimii 20 de ani, doar în America au murit aproximativ 10 milioane de oameni din cauza unor boli legate de tutun. Consumul de tutun a continuat, modul de utilizare „evoluând” de la pipe, la snuff, la trabucuri, la papelote (tutun învelit în hârtie) și la țigarete.2 Pe măsură ce a devenit mai clar că țigările îmbolnăvesc și ucid mulți oameni, industria tutunului din Statele Unite a dezvoltat o strategie de „reducere a efectelor nocive” a tutunului, odată cu introducerea țigărilor cu filtru în anii 1950 și a celor cu conținut scăzut de gudron sau „light” în anii 1960.3
Acest lucru a condus la dezvoltarea țigărilor cu conținut scăzut de nicotină în 19893 și a produselor „încăzite dar fără ardere” (tutun încălzit la 177°C) în anii 19904. Țigările electronice („vaping”) au apărut în 20041, urmate de lansarea mai recentă a țigărilor electronice cu nicotină sintetică5, o nouă revenire la țigările cu conținut scăzut de nicotină6,7 și aprobată de FDA și țigările de cânepă cu canabidiol (CBD). Uf! La ce se va gândi industria tutunului în continuare?
Așa cum a evoluat modul de utilizare a tutunului, la fel a evoluat și molecula de nicotină, care a fost identificată pentru prima dată în 1828 în Heidelberg, Germania. În anii 1960, oamenii de știință de la Philip Morris au modificat structura prin adăugarea de amoniac, creând o moleculă de nicotină „pe bază liberă”. Acest lucru l-a făcut mai ușor absorbit în plămâni și capabil să treacă prin bariera hematoencefalică, amplificând astfel dependența celor care îl folosesc.8
Progresăm rapid spre anul 2007, când JUUL Labs, Inc. a amestecat nicotina pe bază liberă cu acidul benzoic, făcându-l și mai absorbabil și oferind concentrația dublă de nicotină față de alte țigări electronice, apropiindu-se de viteza „loviturii” de nicotină a țigărilor obișnuite. Concentrațiile actuale ajung acum la valori de 5% până la 7%. Mai mult decât atât, acest ultim amestec nu este dur pentru fumat și are un miros și un gust plăcut – o atracție îmbietoare pentru tineri, chiar și pentru populația juvenilă care nu realizează că inhalează nicotină care dă dependență.7 Nicotina este binecunoscută ca având efecte sistemice serioase, nu doar capacitatea de a crea dependență. Afectează negativ inima, sistemul reproducător, plămânii, rinichii și multe altele, iar potențialul său cancerigen a fost demonstrat în mod constant9. A spune că inhalarea sa într-un aerosol sau în orice vehicul este „mai sigură” decât fumatul este un act înșelător și nesincer.
Cu mulți ani în urmă, două tinere paciente ale mele au murit de cancer pulmonar. Erau fumătoare înrăite și, în ciuda îndemnurilor mele, nu au putut să se lase de fumat. Acest lucru m-a făcut să mă simt furios pe mine pentru că nu am făcut mai mult pentru a le ajuta să renunțe și eram supărat pe ele pentru că nu s-au străduit mai mult să se oprească. Dar furia mea se îndrepta în direcția greșită. Aceste paciente aveau o dependență și își pierduseră capacitatea de a renunța la fumat, deoarece dependența lor era prea puternică. În mod clar, aveau nevoie de ajutor profesional pentru a face acest lucru, sprijin pe care nu eram pregătit să-l ofer. De atunci am încercat să învăț cât am putut despre tutun și nicotină. Cu cât am învățat mai multe, cu atât, în opinia mea, văd comparații între modul în care industriile tutunului și nicotinei și-au „evoluat” în mod intenționat produsele pentru a-și susține afacerile sub pretextul de a „ajuta” publicul să renunțe la fumat și modul în care un „virus” evoluează pentru a se întreține singur.
Consecințele fumatului asupra sănătății, inclusiv expunerea la fumatul pasiv, sunt cuprinzătoare și devastatoare. Influența negativă a consumului de tutun asupra cavității orale este bine documentată, provocând pigmentația dinților, respirația urât mirositoare, pierderea dinților, boala parodontală, afectarea gustului și a mirosului, vindecarea întârziată și afectată a plăgilor, despicătura de buză și palat, carii dentare, leucoplazie și cancerul oral.10 Studiile au arătat că o reducere sau întreruperea utilizării cu 6-8 săptămâni înainte de proceduri poate duce la rezultate mai reușite ale tratamentului.11
Profesioniștii din domeniul stomatologiei trebuie să se educe cu privire la influența acestor produse și a tehnicilor de renunțare la tutun, fie că este vorba de facultate, fie prin cursuri de educație continuă. Este important să identificăm pacienții care folosesc aceste produse și să discutăm cu ei despre impactul asupra sănătății orale și generale și să-i ghidăm către resurse care să-i ajute să renunțe. Următorul link vă poate ajuta să faceți asta:
De-a lungul anilor, am reușit doar modest să-mi determin pacienții să renunțe la această dependență. Și totuși, s-a dovedit a fi unul dintre cele mai apreciate și mulțumitoare lucruri pe care le-am experimentat în cei 40 ani de practică. Să fie și pentru dumneavoastră.
Referințe bibliografice:
1. Franck C, Budlovsky T, Windle SB, et al. Electronic cigarettes in North America: history, use, and implications for smoking cessation. Circulation. 2014;129(19):1945-1952.
2.Gately I. Tobacco: A Cultural History of How an Exotic Plant Seduced Civilization. New York, NY: Grove Press; 2001:179.
3. Shopland DR. Historical perspective: the low tar lie. Tob Control. 2001;10 suppl 1(suppl 1):i1-i3.
4. Elias J, Ling PM. Invisible smoke: third-party endorsement and the resurrection of heat-not-burn tobacco products. Tob Control. 2018;27(suppl 1):s96-s101.
5. Jordt SE. Synthetic nicotine has arrived. Tob Control. 2021. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2021-056626. https://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2021/09/07/tobaccocontrol-2021-056626. Accessed March 3, 2022.
6. Food and Drug Administration. FDA Authorizes Marketing of Tobacco Products that Help Reduce Exposure to and Consumption of Nicotine for Smokers Who Use Them. FDA News Release. December 23, 2021. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-marketing-tobacco-products-help-reduce-exposure-and-consumption-nicotine-smokers-who. Accessed March 3, 2022.
7. Bhatnagar A, Whitsel LP, Blaha MJ, et al. New and emerging tobacco products and the nicotine endgame: the role of robust regulation and comprehensive tobacco control and prevention: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. 2019;139(19):e937-e958.
8. Talih S, Salman R, El-Hage R, et al. Effect of free-base and protonated nicotine on nicotine yield from electronic cigarettes with varying power and liquid vehicle. Sci Rep. 2020;10(1):16263.
9. Mishra A, Chaturvedi P, Datta S, et al. Harmful effects of nicotine. Indian J Med Paediatr Oncol. 2015;36(1):24-31.
10. American Dental Association. Smoking and tobacco. Mouth Healthy website. https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/s/smoking-and-tobacco. Accessed March 3, 2022.
11. Møller AM, Villebro N, Pedersen T, Tønnesen H. Effect of preoperative smoking intervention on postoperative complications: a randomised clinical trial. Lancet. 2002;359(9301):114-117.