Prima pagină » Tehnologia dentară CAD/CAM – status, evoluţie

Tehnologia dentară CAD/CAM – status, evoluţie

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS publication.

Tehnologia dentară CAD/CAM: o perspectivă asupra evoluţiei şi statutului

CAD/CAM Dental Technology: A Perspective on Its Evolution and Status by Edward McLaren, DDS, MDC. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 32(4), May 2011. Copyright © 2012 to AEGIS Communications.
All rights reserved. Traducere, redactare şi adaptare: Asist. Univ. Dr. Blanka Petcu

 
[fb-like]
[hr]

Introducere

În anii 1970, Francois Duret a conceptualizat modul în care tehnologia digitală utilizată în cadrul altor industrii ar putea fi adaptată în stomatologie, ca de exemplu în înregistrarea amprentei digitale fie direct intraoral, fie indirect pe un model. Cel din urmă reprezintă procesul original de capturare a datelor, utilizat în ceea ce a devenit în cele din urmă fabricarea asistată de calculator (computer-assisted manufacturing, CAM) a restaurărilor dentare, cu transferul informaţiilor digitale ale amprentei către o unitate de producţie-frezare în scopul fabricării restaurărilor.
Conceptul nu s-a schimbat mult de atunci, dar s-a îmbunătăţit şi s-a perfecţionat. Totuşi, interesant este că 80% din producţia CAD/CAM, de mare volum, bazată pe laborator este destinată bonturilor, pe care porţelanul se stratifică manual sau se presează.
Evoluţia CAD/CAM dentară de-a lungul ultimilor 25 ani s-a focalizat pe piaţa destinată activităţii din cabinet. Aceasta se datorează faptului că mesajul real al conceptului CAD/CAM este acela că oferă practicienilor dentari şi pacienţilor acestora confortul stomatologiei într-o singură zi. Alte companii încearcă, de asemenea, să pătrundă pe piaţă. Acum este posibil ca pacienţii să se prezinte cu o problemă care necesită tratament, se prepară dinţii şi se scanează digital (spre deosebire de înregistrarea unei amprente tradiţionale) şi se aplică restaurarea finală în aceeaşi zi.
În mod interesant, după 25 de ani, în SUA tehnologia CAD/CAM pentru cabinete a pătruns doar în cca 10% din piaţa domeniului dentar. Deşi semnificativ, spre deosebire de modelele de afaceri care adoptă produse revoluţionare la o rată de penetrare de 10% după numai 10 ani şi la o rată de peste 50% după 25 de ani, stomatologia este depăşită de modelul tipic de afaceri.

CAD/CAM şi laboratoarele dentare

Ritmul mai lent în care medicii dentişti adoptă aparatele CAD/CAM destinate cabinetelor ar putea oferi astăzi oportunităţi interesante pentru laboratoarele dentare. Într-o perioadă în care industria laboratorului se străduieşte să supravieţuiască într-o piaţă dentară cu schimbări drastice – una în care tehnicienii calificaţi sunt înlocuiţi cu dispozitive dentare şi laboratoare externalizate internaţionale – CAD/CAM oferă noi posibile modele de lucru pentru laborator. De exemplu, tehnicienii dentari aplică porţelanul pe bonturi fabricate din zirconia, alumină, ceramică de sticlă (de diferite forme) sau titan, utilizând procese CAD/CAM.
Aceasta oferă o oportunitate incredibilă pentru industria de laborator din SUA să se adapteze la necesitatea unei echipe dentare digitale, în care medicii stomatologi pot valorifica beneficiile aparatelor de amprentare digitală pentru a transfera laboratorului datele referitoare la preparaţiile pacientului pentru a accelera fabricarea restaurării şi a spori confortul şi convenienţa pacientului. Personalul laboratorului devine apoi o echipă de designeri digitali care prelucrează restaurări unidentare sau pluridentare sub forma punţilor şi, la nevoie, stratifică sau presează porţelanul de faţetare pe bonturile CAD/CAM – putând fi numiţi “smălţuitori” – şi totodată imprimă caracterizări estetice sau contururile finale ale restaurărilor.
Acestea reprezintă oportunităţi reale de dezvoltare. Dispar toate procedurile normale, de bază şi repetitive şi se înlocuiesc cu CAD/CAM. În viitorul nu foarte îndepărtat, majoritatea modelelor de lucru pentru restaurările unidentare sau cele pentru doi dinţi se vor realiza cu CAD/CAM, întrucât cel mai probabil medicii dentişti vor integra amprentarea digitală în practica lor curentă. Când se vor folosi modele tradiţionale – care se pot genera la rândul lor de CAD/CAM / ele vor presupune fie lucrări pluridentare, fie cazuri care necesită ajustări ocluzale.

Aplicaţiile şi indicaţiile CAD/CAM în stomatologie

Tentativa iniţială a lui Duret a fost aceea de a fabrica o restaurare cu contur total dintr-o formă de ceramică de sticlă. Până de curând, cele mai multe aplicaţii dentare CAD/CAM erau limitate la fabricarea bonturilor pentru înlocuirea proceselor de turnare a modelelor în laborator. Majoritatea aplicaţiilor de cabinet pentru medicii dentişti erau destinate pentru inlay-uri, onlay-uri şi coroane posterioare singulare.
Odată cu apariţia materialelor mai bune şi pluristratificate, aplicaţiile pentru tehnologia dentară CAD/CAM a evoluat spre indicaţii frontale şi aproape orice tip de restaurări. Materialele disponibile pentru CAD/CAM-ul dentar oferă acum beneficii precum o calitate mai bună, utilizare facilă şi estetică îmbunătăţită. Iniţial doar zirconia sau alumina era disponibilă pentru prelucrarea bonturilor, dar producătorii au introdus materiale prelucrabile, inclusiv ceramica de sticlă şi disilicatul de litiu. Sunt disponibile, totodată, blocuri multistratificate pentru îmbunătăţirea semnificativă a esteticii.
Îmbunătăţirile aduse tehnologiei de frezare în sine au dat naştere unei anatomii mai exacte şi precise la restaurările efectuate cu CAD/CAM, astfel şi forma şi funcţia s-au îmbunătăţit semnificativ faţă de anatomia rudimentară originală a restaurărilor prelucrate iniţial. Astăzi, un pacient s-ar simţi confortabil cu estetica şi adaptarea unei restaurări generate de CAD/CAM în cazul unui molar şi poate un premolar, dar în acest punct ar putea deveni necesară o oarecare augmentare din partea unui ceramist – prin conceptul de echipă dentară digitală – pentru ca restaurarea să fie personalizată pentru cavitatea orală a pacientului.
Cu toate acestea, în opinia autorului, în cazul restaurărilor CAD/CAM pentru dinţii frontali – deşi disponibile prin sistemele utilizate în cabinet – calitatea esteticii finale obţinută doar prin prelucrare este cea mai bună la nivel marginal. În mod ideal, dinţii frontali care iniţiali sunt prelucraţi, chiar şi cu CAD/CAM pentru cabinet, beneficiază puternic de ceramişti dentari pregătiţi care pot oferi finisajele artistice şi estetice necesare pentru zona frontală. În plus restaurările care trebuie să satisfacă cerinţele pentru aria resurgentă a faţetelor cu preparaţie minimă-spre-zero—sau a faţetelor mini sau secţionale— nu sunt adecvate pentru procesele CAD/CAM dentare. Întrucât aceste restaurări sunt în mod tipic subţiri sau substituie doar un colţ al marginii incizale, utilizarea tehnologiei CAD/CAM pentru asemenea aplicaţii ar fi prea greoaie şi de aceea ar contraveni obiectivelor acestei tehnologii privind simplificarea utilizării şi confortul.
O altă aplicaţie convenabilă pentru procesele CAD/CAM constă în fabricarea bonturilor personalizate de implante, fie din titan, fie din ozid de zirconiu. Aceasta este îndeosebi valabilă pentru aria frontală dintre premolari, deoarece implantele din zona estetică necesită în mod tipic forme de bonturi individualizate.
În opinia autorului, în cele din urmă toate scheletele şi barele vor fi fabricate prin unele procese CAD/CAM, pentru că acum sunt disponibile materiale îmbunătăţite. Când aceste componente se prelucrează mecanic în loc de modele, survine o mai mică distorsiune în cursul aplicării porţelanului.

Cerinţe pentru succesul CAD/CAM-ului dentar

În mod similar altor restaurări indirecte, predictibilitatea şi succesul restaurărilor CAD/CAM se bazează pe o bună preparaţie, pe o amprentă detaliată (în acest caz scanare optică/digitală) şi înţelegerea modului de concepere a formei (sau wax-up tradiţional) unei restaurări care va satisface aşteptările medicului şi ale pacientului. Acurateţea marginală este întotdeauna o îngrijorare şi CAD/CAM a progresat la un punct în care marginile se adaptează actualmente în limitele a 50µm, dacă toate procesele sunt respectate adecvat.
Acest lucru presupune că în tratament vor fi încorporate proceduri pas-cu-pas şi subliniază beneficiul de a lucra cu designeri digitali experimentaţi, fie în cabinet, fie în cadrul unui laborator cu calificare CAD/CAM. Cu toate acestea, ar fi o concepţie greşită a crede că tehnologia CAD/CAM a avansat către punctul în care persoane calificate în afara domeniului dentar ar putea rula tehnologia şi ar putea fabrica restaurări. Nu este cazul acesta.
Mai degrabă succesul clinic, funcţional şi estetic al restaurărilor CAD/CAM necesită operarea de către un medic stomatolog inteligent care poate vizualiza în lumea tridimensională (3-D) cum ar trebui să fie restaurările propuse. Aceasta include anatomia şi plasarea marginilor, precum şi caracterizările smalţului (porţelanul de faţetare). Asemenea persoane trebuie să înţeleagă totodată capacităţile de prelucrare mecanică a unităţii de frezare şi modul de optimizare a formelor pentru a putea lucra în cadrul respectivelor capacităţi.

Concluzii

Tehnologiile CAD/CAM contemporane cresc eficienţele, ajută la rezolvarea problemelor de laborator şi permit profesioniştilor din domeniul dentar şi pacienţilor acestora să interacţioneze în moduri mai convenabile şi mai orientate pe servicii decât oricând înainte. Materialele şi capacităţile de prelucrare se îmbunătăţesc drastic. Pe măsură ce costurile tehnologiei continuă să scadă, cu creşterea uşurinţei de utilizare şi a predictibilităţii, se pot realiza oportunităţi mai mari de creştere a locurilor de muncă în industria laboratoarelor dentare şi a cabinetelor dentare prin crearea designerilor digitali pregătiţi din punct de vedere stomatologic.
Dacă motivaţia unui dentist realizează o durată de producţie redusă pentru tratamente sau asigură un serviciu, pe care nu era capabil să îl ofere anterior, a sosit momentul oportun pentru a lua în calcul încorporarea tehnologiei CAD/CAM în orice mod care se potriveşte cel mai bine cabinetului şi/sau laboratorului dentar.

Despre autor:

Edward McLaren, DDS, MDC
Professor, Founder, and Director
UCLA Post Graduate Esthetics
Director
UCLA Center for Esthetic Dentistry
Los Angeles, California

Articole Similare