Prima pagină » O nouă tradiție, cu permisiunea voastră

O nouă tradiție, cu permisiunea voastră

by admin

Editorial publicat în Actualități Stomatologice nr. 93/martie 2022

Am conceput ediția începutului de an a revistei, selectând articole ce accentuează latura digitală a stomatologiei restaurative, prezentă consistent în aproape toate mijloacele actuale de informare. Viteza cu care avansează opțiunile tehnologice a fost stimulată și de contextul ultimilor doi ani, care a impus și în profesia noastră o schimbare în mentalitatea cu care concepem tratamentele de restaurare.

Varietatea de tehnologii disponibile – aparatură, programe, materiale – pentru cabinet și laborator – dictează noi posibilități de planificare și execuție terapeutică. Rezultatele anticipate devin, astfel, predictibile și facil accesibile interdisciplinar; în plus, mai precise, mai rapide și satisfăcătoare pentru pacienții din ce în ce mai bine informați.

Fie că sunteți familiarizați sau doar intenționați să implementați în cabinet tehnologia CAD/CAM, regăsiți în paginile următoare o recenzie a componentelor unui astfel de sistem. Orice flux digital începe cu scanerele intraorale – care sunt criteriile pe baza cărora le alegem pe cele adecvate activității predominante a cabinetului? Planificarea tratamentului a devenit ghidată facial și debutează cu Digital Smile Design, a cărui evoluție este evaluată, din prisma medic/tehnician, incluzând limitările 2D vs. 3D.

Prezentările de caz descriu detaliat calea digitală de realizare interdisciplinară a restaurărilor estetice; noile fluxuri de lucru pentru pacientul edentat parțial sau total, cu suport dentar vs. implantar; sau instrumentele contemporane de planificare în cazul restaurării incisivilor laterali maxilari absenți congenital.

În modelul convențional de planificare, integrarea terapiei ortodontice este adesea ignorată de stomatologul restaurator sau neacceptată de către pacient, neînțelegându-i beneficiile. Din nou, dezvoltarea digitală face diferența prin simulările în avans ce permit vizualizarea impactului fiecărei proceduri, fără a exclude aprecierea clinică, atât pentru medicii implicați, cât mai ales pentru pacient.

Alte teme de mare interes, ce completează cuprinsul acestui număr al revistei, sunt reprezentate de clasificarea afecțiunilor parodontale, din 2018, ce impune o abordare terapeutică în concordanță cu matricea de evaluare parodontală care unifică stadiile afectării parodontale cu gradele evoluției acesteia, raportat la factori locali și sistemici; adezivii universali explicați prin strategia de utilizare; și implicațiile patologiei generale, cum este insuficența suprarenaliană în statusul dento-parodontal și oral, expresie a influenței stării organismului la nivelul cavității bucale.

Considerând că performanța tratamentelor se măsoară astăzi și prin integrarea în fluxul de lucru a sistemelor digitale, vă propun o ediție axată pe tehnologie. Dacă o să fiți de acord, putem continua această idee, transformând-o în tradiție pentru edițiile de primăvară ale revistei. Digitalul e aici pentru a rămâne, completa și lărgi posibilitățile pe care le oferim pacienților noștri.

Cu prietenie,
Anca Silvia Dumitriu

Articole Similare