Prima pagină » PACIENTUL, în centrul noutăţilor tehnologice. Sau INVERS?

PACIENTUL, în centrul noutăţilor tehnologice. Sau INVERS?

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018

Editorial publicat în Mai 2017, Actualități Stomatologice nr. 74

Calitatea vieţii depinde, printre o sumedenie de alţi factori, şi de sănătatea orală. Aşa cum principiile sănătăţii au fost separate de credinţe de tot felul în timpurile antice (secolul 5 î.e.n.), acestea trebuiesc distanţate şi de poziţia socială. Noile tehnologii ce luminează profesia stomatologică dau speranţe de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi persoanelor invalide, de exemplu.

Domeniul implanturilor şi al reconstrucţiei inovatoare de ţesuturi dure şi moi, sau aria digitală a restaurărilor estetice bazate pe tehnica amprentării prin scanare, sau terapia endodontică avansată, asistată de microscop sunt doar câteva dintre realizările cu care ne mândrim şi pe care le promovăm în faţa pacienţilor cu siguranţa provenită din cursurile pe care le absolvim conştiincioşi. Expunem planuri de tratament sofisticate, elaborate şi centrate pe tehnologia de ultimă generaţie. Ceea ce desigur, este lăudabil. Şi general valabil dacă pacienţii ar fi toţi tineri şi sănătoşi.

Produsele noi pretind ca sunt bazate pe principiul “planificate pentru toţi”. Dar, pe de o parte primim la cabinete pacienţi bolnavi, cu medicaţii multiple şi riscuri asociate; şi pe de alta, din punct de vedere social, nu putem genera frustrări în loc de satisfacţii. Stomatologia modernă devine mult mai scumpă decât cea clasică. Dilema nu este numai a noastră, a stomatologilor. Medicii generalişti se confruntă zilnic cu nevoia de a se adapta la profilul pacientului, cu tot ce presupune acesta.

Nu ne putem ascunde în spatele învăţăturilor lui Hipocrat: “cea mai bună medicină este educarea publicului astfel încât să nu aibă nevoie de ea”; astăzi se numeşte medicină preventivă. Nu trebuie să redescoperim filosofia medicinei, trebuie numai să diferenţiem între realitate şi iluzii. Suntem convinşi că misiunea noastră comună include îmbunătăţirea şi prelungirea calităţii vieţii pacienţilor noştri, definiţia sănătăţii fiind însă multidisciplinară: fizică, psihică şi socială.

Da, pacienţii au avantajele tratamentelor moderne dar evaluarea este subiectivă, cu situaţii complicate, pe care uneori, ne este dificil să le gestionăm din toate punctele de vedere menţionate. De aceea, spun că este obligaţia noastră să adaptăm noile tehnologii la specificul pacientului aflat pe scaunul nostru. Şi a profesorilor să înveţe tinerele generaţii să se folosească cu succes de performanţele tehnlogice, modelându-le însă la nevoile pacientului. Responsabilitatea morală nu este mai puţin importantă decât cea tehnică. Segmente mari de populaţie care necesită tratamente stomatologice complexe, corelate sistemic, din nefericire nu-şi pot permite costurile implicate.

Tehnologia transformă lumea. Chiar şi “inteligenţa devine artificială”. Dar pacientul trebuie să rămână în centrul atenţiei noastre, aşa cum a fost stabilit de părinţii medicinei. Şi în centrul noutăţilor tehnologice, fie!

Cu prietenie,
Adi A. Garfunkel

Articole Similare