Prima pagină » Schimbarea paradigmelor în stomatologie. Evoluţie. Inovaţii. Revoluţie.

Schimbarea paradigmelor în stomatologie. Evoluţie. Inovaţii. Revoluţie.

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018
Editorial publicat în noiembrie 2014, Actualități Stomatologice nr. 64

Schimbarea paradigmelor în stomatologie
Evoluţie. Inovaţii. Revoluţie.

Istoria stomatologiei poate fi descrisă în paşi evolutivi, urmaţi de schimbări revoluţionare, asemănător legilor biologiei. Exemplele sunt numeroase, câteva dintre cele mai relevante regăsindu-se în subiectele articolelor pe care vi le propun în cel mai recent număr al revistei, disponibilă gratuit şi în format digital în cadrul aplicaţiei Dental News pentru toate tabletele Android şi Apple IOS.

Fluorizarea apei este rezultatul cercetărilor axate pe tema generală a sănătăţii publice, cu accent pe prevenirea cariilor, în special la copii. Impactul acestui „pas” poate fi comparat cu iniţierea „spălatului mâinilor” la medici (în 1847!). Schimbarea paradigmei provine din impactul avut asupra sănătăţii publice. Pe de altă parte, inovaţia apei plate naturale anulează câştigurile oferite de fluorizare!

Materialele compozite reprezintă un alt exemplu de proces revoluţionar al paradigmelor. Restaurările din silicat şi amalgam sunt aproape dispărute, în ciuda anumitor calităţi ce le caracterizează. Evoluţia spre compozite performante a fost facilitată de cercetările aprofundate ale proprietăţilor lor fizice, inovaţiile din acest domeniu avansând în paralel cu doleanţele estetice ale societăţii moderne.

Implantologia constituie, desigur, cea mai mare paradigmă a istoriei terapiei stomatologice. Schimbările în timp sunt radicale: de la formele lamă si subperiostale din anii ’30, apoi la recunoaşterea conceptului de osteointegrare şi al anchilozei funcţionale (1960), implantele devin biocompatibile, tehnicile chirurgicale şi restauratoare explodează iar succesul terapiei implantare poate fi predictibil şi superior tratamentelor tradiţionale. De asemenea, suprafaţa implanturilor, conexiunile cu suprastructurile protetice şi protocoalele de încărcare evoluează continuu.

În condiţiile în care diagnosticul, planificarea terapeutică, metodele chirurgicale, abordarea şi tipurile de restaurare au avansat într-atât de mult, se mai regăsesc oare, fie şi parţial, conceptele de bază în contextul actual?
Vom continua să salvăm dinţi cu suport osos limitat sau îi înlocuim direct cu implante?
Aceeaşi dilemă apare şi când ne referim la alegerea (re)intervenţiei endodontice.
Vom continua să menţinem restaurările sau le vom „înşuruba”?
Acţionăm singuri sau în cadrul unei echipe interdisciplinare?
Cum anticipăm succesul pe termen lung al uneia sau altei opţiuni terapeutice?

Răspunsurile sunt desigur complexe, unele poate chiar într-un sens filozofic. Conţinutul acestui număr al revistei oferă, pe de o parte, soluţii pentru cazuri clinice de rutină sau, dimpotrivă, propune metode inovatoare, surprinde poate cu rezolvări controversate dar, cel mai important, prin întrebările subliminale ne provoacă să fim up-to-date în profesie. Astăzi avem de unde alege!

Pacienţii noştri contează pe noi pentru decizii bazate, argumentate şi fondate. Îndemnul meu este ca, în primul rând, să întrebaţi. O întrebare inteligentă şi un diagnostic corect constituie 50% din tratament. Sunteţi de acord?
Inovaţiile de astăzi vor stabili paradigmele tratamentelor de mâine.

Cu prietenie, Adi Garfunkel

Articole Similare