Editorial publicat în Actualități Stomatologice nr. 95/sept.2022
Devenită tradiție, ediția de toamnă a revistei este dedicată exclusiv implantologiei. Generic o denumim implantologie; în esență, este stomatologie implantară, o știință devenită complexă care ne solicită însușirea de cunoștințe biologice, fundamentale, până la tehnici mai mult sau mai puțin creative bazate pe logica fiziologică și desigur pe măiestria și antrenamentul individual.
În plus, evoluția profesiei noastre a subclasat implanturile în sine segmentului de restaurare devenit primordial. Astăzi, terapia implantară este, absolut și categoric, ghidată restaurator. Planul de tratament nu mai începe cu evaluarea radiografică pentru identificarea acelor situsuri potențial receptoare de implanturi care să dicteze restaurarea finală, ci exact invers. Și mai mult: fazele intermediare implică specialiști parodontologi, ortodonți și, în cazurile mai complicate, chirurgi maxilo-faciali. Pentru că, în stomatologia implantară multidisciplinară contemporană, calitatea și cantitatea țesuturilor dure și moi care găzduiesc implantul sunt esențiale pentru succes.
Ca o consecință firească, pe lângă dimensiunile, caracteristicile suprafeței sau un anume design implantar, metodele și tehnicile aferente de prezervare, conformare sau augmentare a locației împreună cu materialele de adiție utilizate ocupă locul în lumina reflectorului. De aceea, parte dintre acestea – explicate pe larg și dovedite prin monitorizări de durată – alcătuiesc majoritatea conținutului acestei ediții a revistei.
La fel de important, ne dorim satisfacția funcțională și estetică imediată a pacienților noștri, dar mai ales în timp. Cu siguranță, <în timp> este cheia! Ca o confirmare a complexității terapiei implantare, prevenirea afecțiunilor periimplantare ne solicită suplimentar. Intervine necesitatea igenizării profesionale și menținerea unui status de igienă orală impecabil pentru păstarea rezultatelor obținute prin colaborarea interdisciplinară.
Și când, indiferent de motiv, ne confruntăm cu complicații, ne străduim să fim conservatori. Regăsiți în paginile următoare diferite abordări.
Profesorul Markus Blatz de la cârma Compendium a explicat conceptul terapiei implantare prin analogia cu fundația unei case: dacă implantul este „casa”, atunci locația de implantare reprezintă „fundația”. Și toată lumea își dorește pentru casă o fundație solidă, și nu pe „nisipuri mișcătoare”. Eu subscriu în mod total. Sper ca și voi!
Cu prietenie,
Anca Silvia Dumitriu