Prima pagină » Medicul dentist, orchestră de o persoană. Comparaţia vi se pare exagerată?

Medicul dentist, orchestră de o persoană. Comparaţia vi se pare exagerată?

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018

Editorial publicat în Noiembrie 2017, Actualități Stomatologice nr. 76

Medicul dentist, orchestră de o persoană. Comparaţia vi se pare exagerată?

Sunt convins că nu este. Numărul de acum al revistei o dovedeşte. Fiecare ramură a stomatologiei poate fi privită ca un instrument de sine stătător. Iar dirijorul? Zubin Mehtae considerat genial dacă piesa interpretată este bine sincronizată, executată cu talent şi cu o înţelegere deplină între zecile de instrumentişti.
Dar stomatologul s-a antrenat o viaţă ca să execute piesa. Şi dirijorul? Dirijorul este conştiinţa lui, determinarea lui, ambiţia şi onestitatea. Un dirijor complex, desigur. Astăzi vă prezentăm teme diferite ale stomatologiei moderne cu un singur scop: să aveţi cunoştinţele necesare pentru a excela în practica de fiecare zi. Partiturao aveţi în faţă.
Ne relatăm la implanturi din variate perspective. Oportunităţile de grefare osoasă generează noi opţiuni în stomatologia pe implanturi, solicitându-ne aprofundarea pentru a decide corespunzător situaţiei clinice date, mai degrabă decât corect din punct de vedere teoretic. Vom înţelege mai bine dacă  alegem restaurări implantare fixate cu şurub sau cimentate, dacă utilizăm implanturi angulate sau tradiţionale, precum şi raţionamentul biologic al comportamentului tisular care înconjoară bonturile conice şi aplicaţia lor clinică.
Putem obţine restaurări finale funcţionale şi estetice cu ţesut periimplantar sănătos în concordanţă cu dezvoltarea unui profil de emergenţă adecvat chiar în condiţiile în care arhitectura ţesuturilor dure şi moi este compromisă?
Este posibilă implantarea imediată şi aplicarea restaurării provizorii, simultan cu augmentarea într-o singură şedinţă chirurgicală?
Celor mai avansaţi li se adresează articolele ce dezbat principiile chirurgiei ghidate. Ne bazăm pe dovezi sau mituri? Vom înţelege mai bine şi de ce parte din implante eşuează din experienţa unor avizaţi în domeniu.
Sfera periodontală s-a “îmbogăţit” cu periimplantita care a conturat un nou teren ce necesită atenţie sporită, “câştigându-şi” locul în noile sisteme de clasificări ce se vor stabili chiar zilele acestea.
Adezivii dentari, ca şi materialele bioactive endodontice sunt în permanentă evoluţie deschizând noi opţiuni terapeutice cu condiţia să fie corect alese, deci înţelese. Încă o partiturăde aprofundat.
Un alt instrument ce solicită un talent deosebit este estetica. Faţetele dentare, atât de estetice sunt spectaculoase dar, în cazurile complexe cum ar fi cele care impun refacerea papilelor dentare pierdute, e nevoie de cooperare cu întreaga orchestră pentru a obţine rezultatul dorit şi a satisface dirijorul complex din noi.
Şi nu am terminat. Cum abordăm complexitatea îngrijirii orale a pacientului senior  compromis medical, echilibrat sau nu? Concluzia pare evidentă: îngrijirea orală este o componentă a managementului afecţiunilor cronice şi parte integrantă a îngrijirii sănătăţii. Altă partitură complicată, interdisciplinară.
Vă urez succes. Bravoooo!
Cu prietenie,
Adi A. Garfunkel

Articole Similare