Prima pagină » Aveţi curajul să vă autoevaluaţi? Continuaţi numai dacă răspunsul e afirmativ.

Aveţi curajul să vă autoevaluaţi? Continuaţi numai dacă răspunsul e afirmativ.

by admin

Prof. Adi A. GARFUNKEL, Fondator & Editor Șef 1999-2018

Editorial publicat în septembrie 2017, Actualități Stomatologice nr. 75

Pornesc de la premiza că toată comunitatea stomatologică este convinsă că se află în poziţia potrivită, având succesul asigurat şi acompaniat de satisfacţia profesională, socială, personală şi chiar financiară.
Pentru a deveni medic dentist, iniţial sunt necesare interesul pentru ştiinţe şi o chemare de a ne ajuta semenii. Dar stomatologul este şi un artist, un om al ştiinţelor biologice şi un economist, manager.
Haideţi să trecem în revistă câteva dintre calităţile necesare:
Dexteritate manuală. Activăm în cavitatea orală, un spaţiu restrâns. Este nevoie de o coordinaţie excepţională şi de o mână sigură. Este necesară şi o abilitate de a rezista la eforturi fizice şi psihice prelungite, o vigoare anumită. Nu puţine sunt procedurile care ne solicită pentru perioade îndelungate, continue la acelaşi pacient.
Relaţii interpersonale accentuate. Medicul dentist trebuie să fie acceptat de către pacient. O mare parte dintre pacienţi nu ajung cu plăcere la cabinetele dentare. Trebuie să fim „personali”, cu o atitudine confortabilă. Interacţia stomatologului nu este numai cu pacienţii dar şi cu asistente, igieniste, tehnicieni, staff-ul administrativ.
Abilităţi de comunicare excelente. Este poate cea mai importantă dintre toate. Educarea pacienţilor cu privire la diagnostic, planul de tratament şi măsurile preventive este obligatorie. Explicarea informaţiilor tehnice în termeni relativ simpli este parte din profesie.
Dorinţa de a învăţa. Stomatologia este dinamică, evoluează permanent. Noile tehnologii înseamnă proceduri inovative iar dentistul este obligat să fie up-to-date. Este o caracteristică solicitantă dar de importanţă majoră.
Compasiune şi onestitate. Problemele dentare afectează o multitudine de aspecte ale vieţii pacienţilor. Să fim conştienţi de problemele create de o sănătate orală precară. Compasiunea dentistului determină confortul pacienţilor de a solicita ajutor. Fără onestitate devine imposibil pentru pacient să aibă încredere în judecata medicului şi să-şi pună sănătatea în mâinile noastre.
Identificarea corectă a soluţiilor problemelor specifice. Este o altă caracteristică indispensabilă unui medic dentist reuşit. Nu toţi pacienţii prezintă probleme dentare cu soluţii simple şi clare. Da, dentistul trebuie să gândească uneori şi inovator, creativ, outside the box pentru a identifica cea mai bună atitudine terapeutică pentru pacient.
Am descris un Leonardo da Vinci al stomatologiei? Nu!! Am descris doar un medic dentist cu cele mai bune şanse de succes. Rămâne să fim conştienţi de necesităţi şi să ne străduim să le îndeplinim. Cum să reuşim? Cu o parte ne-a înzestrat natura, completăm prin ambiţie, curaj, pasiune, curiozitate, înţelepciune şi desigur prin EDUCAŢIE. CONTINUĂ.
De unde ne informăm? Şi din revista „Actualităţi Stomatologice” care, luna aceasta, împlineşte 18 ani de existenţă. Da, avem curajul să ne autoevaluăm. Mai interesant însă este că voi, cititorii, o evaluaţi. Şi ne place. Ne şi vă urez succes!
Cu prietenie,
Adi A. Garfunkel

Articole Similare