Prima pagină » Inovații și tehnologii digitale care determină schimbarea în ortodonție

Inovații și tehnologii digitale care determină schimbarea în ortodonție

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS Publications property. All rights reserved.

Innovation, Digital Technologies Driving Change in Orthodontics by Drew Ferris, DDS, MS. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 42(6) June 2021. © 2021 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers.


Despre autor:
Drew Ferris, DDS, MS
National and International Lecturer; Adjunct Faculty, Orthodontics, Loma Linda University School of Dentistry, Loma Linda, California; Director, Santa Barbara Dental Study Group; Private Practice in Orthodontics, Santa Barbara, California


Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 92/nov 2021.
Traducere și redactare: Lector. Univ. Blanka Petcu


La fel ca în multe industrii actuale și în era dezvoltării tehnologice, ortodonția se schimbă rapid – probabil mai repede decât în orice alt moment al istoriei sale. Inovația și tehnologia sunt factorii motori ai acestei schimbări. Când privim stomatologia în ansamblu, unele dintre cele mai mari progrese din ultimele decenii au fost dobândite în domeniul ortodonției. Scanere intraorale; terapia cu alignere transparente; consultația și monitorizarea virtuală; software-ul interdisciplinar, cuprinzător; și tehnologiile cu bracketuri digitale sunt doar câteva dintre progresele care au accelerat ritmul schimbării în ortodonție.


O SCANARE SIMPLĂ

Scanerele intraorale au revoluționat modul în care clinicienii tratează pacienții din toate disciplinele stomatologiei. Aceste dispozitive convenabile au continuat să progreseze de-a lungul anilor, o mare parte din inovație fiind alimentată de tratamentul ortodontic cu alignere transparente. Practicienii au acum capacitatea de a obține o scanare la fiecare vizită a pacientului și de a utiliza software-ul asociat pentru a efectua o multitudine de funcții, inclusiv simularea deplasării dinților, detectarea cariilor și vizualizarea intensității contactului ocluzal. De asemenea, fișierul STL poate fi utilizat pentru a crea aparate, alignere, coroane, modele tipărite și multe altele.

Mai mult, scanerele au revoluționat și eficientizat experiența pacientului. De exemplu, continuă să se extindă capacitățile platformelor digitale de la un capăt la altul, care încep cu o scanare simplă, nedureroasă și eficientă. Funcțiile de simulare ale software-ului pot fi apoi utilizate pentru a educa pacientul, pentru a dezvălui deplasarea progresivă a dinților și pentru a arăta un obiectiv terapeutic dorit. Aceasta, împreună cu prescripția clară a alignerului, poate fi apoi transformată într-o vizualizare ClinCheck®, care este o descriere etapă cu etapă a fiecărui aligner modificat progresiv, paralel cu deplasarea dinților pacientului. Clinicienii pot interpola acum stadiul final al ClinCheck® în zâmbetul pacientului, permițând vizualizarea efectelor intraorale și extraorale ale tratamentului. În plus, utilizarea tabelelor de deplasare a dinților permite o precizie sporită în planificarea și executarea tratamentului. Astfel de progrese, toate provenind dintr-o scanare digitală, au un impact pozitiv asupra educației pacienților, asupra acceptării tratamentului și, în cele din urmă, asupra rezultatelor tratamentului.


ASPECTUL VIRTUAL

Un alt progres tehnologic în ortodonție a fost reprezentat de capacitatea clinicienilor de a vizualiza pacienții virtual. Continuă să apară noi platforme, iar cele existente să se îmbunătățească. De la examinarea noilor pacienți, până la monitorizarea în timpul tratamentului activ și verificarea retainerelor post-tratament, acest aspect virtual a schimbat durata de timp pe care pacientul trebuie să o petreacă fizic în cabinet. Astfel, tratamentul ortodontic se încadrează mai facil în viața pacienților ocupați, oferind experiența digitală pe care oamenii au ajuns să o aștepte de la companii și servicii din aproape toate industriile. Mai mult, astfel de tehnologii pot îmbunătăți veniturile per ședință prin scăderea numărului de ședințe necesare, a timpului de ședere în cabinet și a timpului alocat de medic. Agilitatea oferită de capacitatea virtuală de a examina, a începe și a trata pacienții a devenit practic evidentă în timpul pandemiei COVID-19.

Pe măsură ce această revoluție digitală continuă în stomatologie, fără îndoială hardware-ul, cum ar fi scanerele și unitățile de tomografie computerizată cu fascicul conic (CBCT), vor continua să se îmbunătățească, în timp ce platformele software își vor combina și se vor extinde în diferite specialități. Acest lucru va facilita reducerea lacunelor între toate disciplinele stomatologice. Capacitatea de a combina scanări intraorale și scanări CBCT și utilizarea unui singur software centralizat care încorporează toate disciplinele din stomatologie va eficientiza semnificativ planificarea tratamentului și îngrijirea pacientului. De exemplu, deplasarea ortodontică a dinților poate interacționa cu software-ul de implantare, astfel încât, dacă este necesar, implanturile să poată fi plasate devreme în timpul tratamentului în scopuri de ancorare. Planul restaurator cu un wax-up digital se va utiliza apoi, astfel încât pacientul să poată vizualiza tratamentul și medicii să poată planifica împreună un tratament interdisciplinar de la început până la sfârșit.


SPAȚIUL BRACKETURILOR

Procesul de trecere de la analog la digital are loc și în sfera bracketurilor, iar evoluția a fost impresionantă. Într-o generație sau două, ortodonția a trecut de la benzi aplicate pe fiecare dinte fără nicio prescripție în bracketuri, la conceptul de arc drept al lui Andrews cu prescripții în bracketuri. Acest lucru a permis fiecărui tip de dinte să aibă o prescripție standardizată care exprimă deplasarea dinților în toate cele trei planuri ale spațiului, pe măsură ce ortodontul parcurge o secvență de arcuri de sârmă.

Prescripțiile de bracketuri se bazează pe medii pentru fiecare tip de dinte. Acest tip de aparat orizontal este încă folosit în mod obișnuit astăzi – o abordare care rămâne analogică, deoarece majoritatea ortodonților continuă să plaseze individual bracketurile intraoral, dinte cu dinte. Acest lucru presupune o oarecare variabilitate în planificare și rezultat, deoarece precizia plasării bracketurilor este esențială pentru obținerea rezultatului general. Dacă bracketurile nu sunt poziționate în mod ideal, în cele din urmă vor necesita repoziționare sau arcul va avea nevoie de îndoituri de detaliere pentru a obține rezultatul dorit.

O serie de inovații foarte interesante au loc în prezent în sfera bracketurilor, întrucât este posibilă transformarea aparatelor dentare de la analog la digital. La importarea scanărilor intraorale și de CBCT în software, deplasările dentare se pot planifica și manipula digital în timp ce se vizualizează ocluzia finală. Acest lucru oferă ortodonților capacități sporite de planificare a tratamentelor pentru cazurile cu bracketuri – similar cu ceea ce se întâmplă în cazurile tratate cu alignere – și permite o experiență complet digitală în cadrul cabinetului. Faptul că bracketurile sunt tipărite 3D, specific pacientului, reprezintă o transformare majoră în viitorul tratamentelor cu bracketuri, pentru că sunt proiectate pentru fiecare dinte specific individual, pe baza deplasării dentare care a fost planificată în cadrul software-ului. Bracketurile sunt apoi introduse în tăvi de adeziune personalizate, indirecte, tipărite 3D, astfel încât plasarea bracketurilor schițată de software-ul computerului să transfere în cavitatea orală plasarea precisă a acestora. Specificitatea și personalizarea oferite de această tehnologie au potențialul de a reduce necesitatea detalierilor, a numărului de ședințe și a timpului de tratament și, prin urmare, în cele din urmă, se poate renunța la prescripția bracketurilor standard.


CONCLUZII

Profesia ortodontică continuă să avanseze prin inovație tehnologică și expunere de marketing fără precedent. Mai mulți oameni ca niciodată experimentează beneficiile dinților drepți și ale zâmbetelor sănătoase. Odată cu proliferarea terapiei cu alignere detașabile, mulți pacienți care anterior au refuzat tratamentul convențional cu bracketuri cimentate sunt acum dispuși să continue.

Aceste progrese în ortodonție, împreună cu mult mai multe opțiuni din ce în ce mai personalizabile, care sunt anticipabile – din care o mare parte este alimentată de concurența din industrie și de așteptările consumatorilor pentru experiențe fără probleme în toate categoriile de servicii – vor continua să îmbunătățească experiența pacientului și calitatea îngrijirii pe care ortodonții o oferă pacienților lor. Tratamentul ortodontic va fi capabil să realizeze lucruri care odată erau considerate imposibile.

Articole Similare