Prima pagină » Determinarea digitală a culorii oferă o precizie mult mai mare decât determinarea vizuală. VITA

Determinarea digitală a culorii oferă o precizie mult mai mare decât determinarea vizuală. VITA

by admin

Determinarea digitală a culorii oferă o precizie mult mai mare decât determinarea vizuală: “cu VITA Easyshade, aproape 100% din măsurători au fost corecte.”

Până în prezent, în majoritatea cazurilor, determinarea culorii dintelui în stomatologie se realiza prin compararea indicatorului de culoare de pe cheia de culori cu dintele natural. Însă, determinarea vizuală a culorii este influențată de numeroși factori, precum percepția subiectivă a culorii de către observator, condițiile de iluminare și suprafața structurii dinților.

Cu dispozitivele digitale pentru determinarea culorii se pot elimina potențialele surse de eroare. Conform unui studiu, cu spectrofotometrul digital VITA Easyshade (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germania) culoarea dintelui se poate determina mult mai precis decât vizual, cu ajutorul cheii de culori.

A doctor with a stethoscope around his neck Description automatically generated

Medicul stomatolog Prof. Dr. Karl Martin Lehmann (Universitatea Johannes Gutenberg, catedra de Protetică Dentară și Știința Materialelor, Director: Prof. Univ. H. Scheller, Mainz, Germania) vorbește într-un interviu despre rezultatele studiului și oferă sugestii pentru situațiile de zi cu zi din cabinetele și laboratoarele dentare.

Q: Care a fost obiectivul Dvs. în investigarea ambelor proceduri de determinare a culorii?

Scopul studiului a fost să aflăm cu câtă precizie pot determina culoarea dinților participanții la studiu, bărbați și femei, folosind atât metoda vizuală cât și cea digitală. Astfel, 100 subiecți au determinat culorile standardizate VITA classical A1 – D4 de pe indicatoarele de culoare în mai multe sesiuni, în condiții de iluminare ideale, atât vizual, cât și digital.

Q: Cum a decurs mai exact această acțiune?

În prima etapă subiecții trebuiau să determine vizual culoarea a 16 indicatoare de culoare neinscripționate VITA classical A1 – D4, cu ajutorul cheii de culori VITA classical A1 – D4, iar în etapa a doua, trebuiau sa repete procedura digital cu spectrofotmetrul VITA Easyshade. Fiecare participant a avut la dispoziție maxim opt secunde pentru determinarea culorii dintelui. În total s-au efectuat 3200 determinări vizuale și digitale.

A picture containing text Description automatically generated

Cheia de culori VITA classical A1–D4 și VITA Easyshade, precum și indicatoarele de culoare neinscripționate ale cheii de culori VITA classical.

Q: Ce diferențe ați putut observa între metoda digitală și cea vizuală?

Prin metoda digitală cu spectrofotmetrul VITA Easyshade, a fost determinată culoarea corectă în aproape 100% din cazuri. Astfel s-a dovedit o precizie semnificativ mai mare în comparație cu metoda vizuală. La utilizarea cheii de culori, participantii au determinat culoarea corectă a dintelui în proporție de 72 % din cazuri. Analiza pe genuri a arătat că, în cazul metodei vizuale, femeile au recunoscut mai des culoarea dintelui decât bărbații. Pe de altă parte, la determinarea digitală a culorii nu au existat diferențe semnificative între bărbați și femei.

Q: Ce puteți recomanda medicilor stomatologi și tehnicienilor dentari pe baza acestor rezultate?

Datorită preciziei ridicate a metodei digitale, determinarea culorii dintelui trebuie efectuată pe cât posibil digital, completată în mod ideal cu fotografii ale situației intraorale a pacientului respectiv, care pot oferi informații suplimentare privind designul formei și detaliile de structură ale suprafeței dinților. Informațiile cât mai detaliate permit confecționarea în laboratorul de tehnică dentară a unor restaurări cu aspect natural și cu o fidelitate cromatică precisă.

Având asemenea informații privind culoarea și forma dinților, se poate evita pierderea de timp și bani prin redeterminări ulterioare ale culorii, corectarea restaurării sau chiar refacerea completă a acesteia.

Q: Ce recomandați medicilor dentiști și tehnicienilor dentari în cazul determinării digitale a culorii?

În principiu, utilizarea VITA Easyshade este foarte intuitivă și simplă. Trebuie doar să se efectueze măsurătorile înainte de începerea tratamentului cu vârful de măsurare al dispozitivului poziționat perfect coplanar cu suprafața dintelui. Datorită utilizării luminii LED albe, standardizate, măsurătoarea nu este influențată nici de condițiile de iluminare ambientale, nici de culorile din mediul înconjurător.


Fig. 1 Graficul cu rezultate arată o concordanță a culorii >98% (toți participanții) la determinarea digitală a culorii. Pe de altă parte, în cazul determinării vizuale a culorii, concordanța a fost de doar >70% (toți participanții).

Sursa: Lehmann K, Devigus A, Wentaschek S, Igiel C, Scheller H, Paravina R.
Comparația dintre determinarea vizuală și digitală a culorii.Int J Esthet Dent. 2017;12(3):396-404. (Interviu 07/19)

Articole Similare