Prima pagină » Sistemul digital de asistență endodontică Jeni

Sistemul digital de asistență endodontică Jeni

by admin

În drum spre apex cu „navigatorul”

En route to the apex with the “navigator” by Dr. Thomas Rieger.

A person wearing glasses Description automatically generated with low confidence

Despre autor:

Dr. Thomas Rieger

Founder, Executive Director and Director of TEC2-Endodontics, further education society in cooperation with the University of Pennsylvania, specialized in further education for dentists in the field of endodontics since 2009



Cazurile de rutină tind să fie o excepție în practica endodontică: crearea unui acces optim al canalului radicular sub compozitul fizionomic se poate dovedi uneori destul de dificilă, chiar și pentru clinicienii cu experiență. În cazul de față, expertul în endodonție Dr. Thomas Rieger demonstrează cum un sistem digital de asistență endoscopică facilitează vizibil navigarea pe un teren obscur.


Călătoria pe distanțe lungi fără un sistem de navigație este greu de imaginat pentru mulți șoferi. Deci, de ce ar trebui să renunți voluntar la un copilot complet automat atunci când abordezi curburile canalului radicular? În următorul caz clinic, Dr. Rieger descrie deciziile pe care le poate sprijini activ „copilotul inteligent”, precum și mesajele utile ce pot fi preluate dintr-un astfel de sistem.

OBSTACOLE PE DRUM

Un pacient în vârstă de 51 ani a fost îndrumat pentru evaluarea endodontică a durerii din regiunea mandibulară stângă. Examinarea clinică inițială a evidențiat rapid parodontita pronunțată de la nivelul molarului 3.7. confirmată prin examenul tomografic (fig. 1). După stabilirea diagnosticului de parodontită apicală severă, s-a obținut consimțământul informat al pacientului cu privire la instituirea de îndată a tratamentului endodontic.

Examinarea a obiectivat și un factor ce complica navigarea prin sistemul tridimensional radicular – accesul la canalul mezial trebuia identificat prin restaurarea din compozit de culoarea dintelui. Prin urmare, identificarea tranziției de la camera pulpară la canalul radicular, între dentină și materialul de obturație bine adaptat, se anticipa dificilă. Întregul tratament a fost efectuat exclusiv sub microscop, nu doar etapa pentru crearea accesului, ceea ce a permis în primul rând optimizarea vizualizării câmpului de lucru.

Un ajutor suplimentar în pregătirea canalelor a fost reprezentat de utilizarea endomotorului CanalPro Jeni (COLTENE), un sistem digital inedit de asistență endodontică (fig. 2) dezvoltat pe baza ideii inițiate în timpul pregătirii unui canal în formă „S” de către Prof. Dr. Eugenio Pedullà, care a sugerat beneficiul unui „ghidaj” cvazi-autonom în terapia radiculară, similar sistemului de navigație rutier. Astfel, a anticipat că un endomotor complet automat care să navigheze în mod autonom prin canal ar genera mai puține erori în terapia endodontică, oferind concomitent un plus de siguranță, mai ales în rutina adesea stresantă a unui cabinet stomatologic.

CITEȘTE MAI DEPARTE

Articole Similare