Prima pagină » Radiografia digitală în practica generală: este momentul convertirii?

Radiografia digitală în practica generală: este momentul convertirii?

by admin

Originally published in Compendium, an AEGIS publication.
Digital Radiography in General Practice: Is It Time to Convert? by Claudio M. Levato, DDS, Guest Editor. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 34(7) July/Aug 2013.
Copyright © 2013 to AEGIS Communications. All rights reserved.
Traducere, redactare şi adaptare: Asist. Univ. Dr. Blanka Petcu

Beneficiile imagisticii digitale în stomatologie sunt numeroase, dar mulţi practicieni ezită să se extindă în această tehnologie. Se pot folosi diverse strategii pentru a încorpora în practică radiologia intraorală digitală. Răsplata constă de obicei în eficienţe îmbunătăţite şi o mai bună îngrijire a pacienţilor.

Imagistica în stomatologie reprezintă o piatră de temelie a cabinetelor dentare de mai bine de un deceniu. Astăzi, imagistica digitală, introdusă pentru prima dată de Francis Mouyen în 1987, se apropie de o masă critică în utilizare, datorită beneficiilor semnificative pe care le oferă atât practicienilor, cât şi pacienţilor acestora.
Un studiu realizat de iData Research în 2010 indică faptul că radiologia digitală este o tendinţă globală care conduce adoptarea rapidă a tehnologiei digitale. Totuşi, filmul analog este încă dominant, îndeosebi în cazul unor medici dentişti reticenţi la schimbare, din cauza costurilor sau pentru că se simt confortabili cu sistemele analoge. Nu în ultimul rând, acum când calitatea diagnostică a radiologiei intraorale digitale este incontestabilă, majoritatea cabinetelor noi adoptă tehnologia digitală sau au de gând să se digitalizeze.
Numeroase articole confirmă beneficiile imagisticii digitale, dar decizia de a adopta această tehnologie trebuie luată individual. Costurile totale dincolo de aspectul financiar trebuie să ia în calcul timpul petrecut de medicul şi echipa sa pentru selectare, învăţare şi de altfel pentru toate activităţile legate de trecerea la noul sistem. De obicei, un eveniment secundar major – cum ar fi pregătirea cabinetului spre vânzare, introducerea unui asociat, renovarea sau mutarea într-o nouă locaţie – este un impuls pentru a face schimbarea.

Planificarea

Primul pas constă în evaluarea realistă a mediului cabinetului dentar – adică a cântări ce ar trebui schimbat şi ce nu. Apoi, examinarea obiectivelor specifice în menţinerea resurselor financiare şi a termenelor. Aceasta implică considerarea necesităţilor existente şi a celor viitoare privind tehnologiile imagistice radiologice intraorale, extraorale şi tridimensionale.
În esenţă, există trei metode de încorporare a radiologiei intraorale digitale într-un cabinet de medicină dentară:
Digitizarea filmelor radiologice intraorale. Aceasta se poate realiza printr-un scanner cu luminare din spate, plasând filmul pe un negatoscop şi realizând o fotografie digitală sau un video intraoral al imaginii, cu importarea ulterioară a acestor imagini în softul de management al cabinetului. Această abordare nu elimină, totuşi, cheltuielile legate de film şi procesare.
Achiziţionarea unui sistem cu plăci de fosfor fotostimulabile (PSP): această metodă este mai puţin costisitoare decât achiziţionarea senzorilor intraorali şi, pentru că este similară cu protocolul tradiţional de realizare a radiografiilor, implică o curbă minimă de învăţare. În doar câteva secunde, un receptor de imagine capturează şi scanează imaginea în software-ul de management al cabinetului.
Achiziţionarea unui sistem cu senzor digital direct este livrat împreună cu un software de management al imaginilor care, în funcţie de sistem, se integrează sau face legătura cu sistemul de management existent în cabinet. Sistemele de senzori necesită o curbă abruptă de învăţare, pentru că mediul este mai rigid, larg şi nu la fel de flexibil ca filmul sau placa fosforică.
Întrucât majoritatea dentiştilor folosesc un software de management al cabinetului, un punct de start util pentru procesul de încorporare a radiologiei digitale constă în contactarea distribuitorului existent pentru a determina sistemul de senzori ce se integrează cel mai bine în programul actual şi să solicite o demonstraţie a acelui sistem cu privire la hardware-ul existent pentru evaluare. Pentru dentiştii mulţumiţi de integrare şi de calitatea imaginilor, construirea pe o platformă existentă prin simpla adăugare a unei aplicaţii la baza actuală este cea mai simplă. Totuşi, un rezultat nesatisfăcător poate indica un hardware necorespunzător sau limitările softului, sugerând că soluţia optimă ar putea fi o revizuire completă a sistemului.
Practicienii ar trebui să ţină cont de faptul că integrarea tehnologiei este un proces, deci obiectivul trebuie perfecţionat în permanenţă, încorporând noile informaţii pe măsură ce ele apar. Un exemplu este reprezentat de tendinţa ascendentă spre soluţii de management al cabinetului bazate pe web. Deşi abilitatea sistemelor cloud de a adapta imagistica digitală are în acest moment unele limitări, acest lucru nu ar trebui să îi descurajeze pe cei care consideră trecerea la un sistem bazat pe web; totuşi, este nevoie să conştientizăm că o asemenea soluţie imagistică nu poate fi la fel de completă ca un actual sistem in-office. Busola cabinetului trebuie să reprezinte întotdeauna viziunea şi obiectivele, nu limitările tranzitorii ale tehnologiei care evoluează în permanenţă.

Implementare

Începerea de la zero – ceea ce înseamnă fără calculator sau infrastructură cu software – simplifică foarte mult procesul. Punctul de plecare ar trebui să fie reprezentat de alegerea softului. Furnizorul de servicii poate oferi o soluţie one-stop (cu o singură oprire) de software pentru managementul cabinetului şi componentele tehnologice necesare, alături de instalare, pregătire, finanţare şi suport.
Cabinetele care deţin software de management ce are doar staţii de lucru administrative vor avea nevoie să adauge radiologia intarorală digitală. Aceasta se poate realiza cel mai eficient prin adăugarea unor staţii de lucru clinice care să fie în reţea cu un server dedicat şi integrat cu managementul cabinetului şi programele software de management al imaginilor. Aceasta permite fiecărui operator din cabinet să funcţioneze independent, astfel încât infrastructura hardware să fie disponibilă pentru toate funcţiile. Aceasta asigură o mai intensă utilizare a programului de managementul cabinetului, sporind eficienţa şi economia de timp.
O opţiune cu costuri reduse ar fi o soluţie radiologică digitală mobilă în care un singur senzor este conectat la un laptop care poate fi accesat din toate staţiile aflate în cabinet. Cu această opţiune atât tehnologia, cât şi informaţiile sunt disponibile doar pentru o singură persoană în acelaşi timp, limitări care sugerează faptul că aceasta poate constitui cea mai adecvată soluţie intermediară care permite cabinetului să suplimenteze treptat tehnologia sa.
Accentul acestui articol se pune pe imagistica digitală cu senzor radiologic intraoral. Ca şi în cazul radiografiei digitale extraorale, intrarea multor companii pe această piaţă a redus semnificativ costurile. Multe companii oferă acum unităţi de radiografii panoramice digitale / cefalometrice / CBCT (CT cu fascicul conic) pentru mai puţin decât o unitate convenţională CBTC cu dimensiuni complete. Aceste dispozitive CBCT hibride cu un câmp vizual mic (FOV) sunt excelente pentru dentiştii generalişti care efectuează inserarea implanturilor unidentare.

Concluzii

Radiologia digitală reprezintă un avantaj esenţial în stomatologie, întrucât radiografiile se folosesc zilnic în stabilirea diagnosticului şi în luarea deciziilor terapeutice care reprezintă fundaţia unui cabinet stomatologic. Abilitatea de a captura o imagine în orice sală de tratament în doar câteva secunde şi de a vizualiza imaginea de la orice staţie de lucru permite echipelor dentare să fie mai eficiente şi efective în prestarea serviciilor de asistenţă medicală. Economia de timp este extraordinară, la fel cum este şi abilitatea de a prezenta pacienţilor imagini în timp real şi la o dimensiune mărită cu vizualizare pe monitor; aceasta la rândul său permite practicienilor să educe şi să îşi valideze recomandările lor într-o manieră mai convingătoare decât prin ţinerea unui film dentar la lumina unitului dentar sau a unui negatoscop.
Expunerile reduse la radiaţie, precum şi lipsa deşeurilor chimice sunt beneficii semnificative pentru pacient şi mediul înconjurător. Beneficiul major al tehnologiei imagistice digitale constă în faptul că este o platformă ascendentă a aplicaţiilor care vor continua să ofere soluţii suplimentare pentru pacienţi. Construirea unei platforme digitale este esenţială pentru medicul dentist de mâine.
Pe scurt, imagistica digitală este un element esenţial al puzzle-ului tehnologic. Infrastructura oferită de calculator, indiferent că se află în cabinet sau în sistemul cloud – sau în ambele – constituie elementul cheie pentru a face cabinetele dentare mai productive şi pentru servirea pacienţilor cu tehnologia actuală.

Despre autor:

Claudio M. Levato, DDS
Private Practice, Bloomingdale, Illinois;
Fellow, American College of Dentists,
International Academy of Dental Facial Esthetics,
Odontographic Society of Chicago,
and International Congress of Oral Implantologists

Referinţe bibliografice

 1. Mouyen F, Benz C, Sonnabend E, Lodter JP. Presentation and physical evaluation of RadioVisioGraphy. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1989;68(2):238-242.
 2. Gart C, Zamanian K. Global trends in dental imaging: the rise of digital [iData Research website]. July 27, 2010. www.idataresearch.com/global-trends-in-dental-imaging-the-rise-of-digital. Accessed May 30, 2013.
 3. Van der Stelt PF. Modern radiographic methods in the diagnosis of periodontal disease. Adv Dent Res. 1993;7(2):158-162.
 4. Wenzel A, Pitts N, Verdonschot EH, Kalsbeek H. Developments in radiographic caries diagnosis. J Dent. 1993;21(3):131-140.
 5. Sanderink GC, Huiskens R, van der Stelt PF, et al. Image quality of direct digital intraoral x-ray sensors in assessing root canal length. The RadioVisioGraphy, Visualix/VIXA, Sens-A-Ray, and Flash Dent systems compared with Ektaspeed films. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1994;78(1):125-132.
 6. Farman AG. Fundamentals of image acquisition and processing in the digital era. Orthod Craniofac Res. 2003;6 suppl 1:17-22.
 7. Levato CM. Technology integration: a journey, not a destination. Compend Contin Educ Dent. 2002;23(10 suppl 2):4-10.
 8. Schleyer TK. Why integration is key for dental office technology. J Am Dent Assoc. 2004;135 suppl:4S-9S.
 9. Farman AG, Levato CM, Gane D, Scarfe WC. In practice: how going digital will affect the dental office. J Am Dent Assoc. 2008;139 suppl:14S-19S.
 10. Levato CM. Intraoral digital radiology: a safe, cost-efficient imaging solution. Compend Contin Educ Dent. 2011;32 spec no 4:48-50.
 11. Levato CM. Putting technology in place successfully. J Am Dent Assoc. 2004;135 suppl:30S-37S.
 12. Levato CM. Imaging in dentistry: a clinical perspective. Cosmetic Dentistry. 2010;3:14-20.

Articole Similare