Prima pagină » Profesorul D. Walter Cohen | O legendă a stomatologiei mondiale

Profesorul D. Walter Cohen | O legendă a stomatologiei mondiale

by admin

Philadelphia, PA, USA. 29 iunie 2018. Adio Walt.

Pare că veştile dureroase nu se mai termină. De peste ocean, ne-a venit anunţul încetării din viaţă a marelui Walter Cohen. A personalităţii, a profesorului, a doctorului, a prietenului Walter, a preşedintelui onorific al revistei “Actualităţi Stomatologice”, Dr. D. Walter Cohen.
În mod absolut şi categoric, vorba prietenului lui de-o viaţă, regretatul Adi Garfunkel, fără sprijinul lui Walter, Actualităţile ar fi rămas la stadiul de proiect în urmă cu aproape 20 de ani. În 1999, din poziţia de Editor Şef al prestigiosului jurnal american de educaţie continuă în stomatologie, Compendium – condus de devotatul Dan Perkins, profesorul Walter Cohen a acceptat şi sprijinit constant ideea ca şi colegii din România să aibă acces la informaţiile clinice, practice, publicate de către omologii americani, şi nu numai. Fără condiţii, fără discuţii inutile, fără comentarii, ci cu soluţii, încredere şi profesionalism.
Pentru cine îl cunoştea pe Walter, ajutorul lui necondiţionat nu reprezenta o surpriză. Era felul lui de-a fi. Te ghida fără să te copleşească, îţi insufla acea energie care să te mobilizeze în direcţia bună, era autoritar exact cât trebuia, dar şi un fin sentimental, de o bunătate remarcabilă. Walter era pur şi simplu venerat în fiecare comunitate în care a fiinţat, fiind recunoscut şi acceptat ca lider absolut, dedicat, loial, generos, atent, modest; ceea ce nu e de la sine înţeles într-o lume în care succesul naşte invidii.


Poţi să vorbeşti la nesfârşit despre realizările lui D. Walter Cohen, astăzi sunt şi uşor de accesat; de aceea, aleg să punctez prin prisma unui martor norocos, de-a lungul anilor, al unei personalităţi carismatice mondiale: un deschizător de drumuri în profesie – părintele perio-prosthesis, un profesor iubit de studenţi, un coleg admirat şi respectat de generaţii de doctori, un decan inovativ care a făcut istorie, un preşedinte de universităţi laureat pe glob, un îndrumător de destine, un formator de opinii, un iubitor de artă şi cultură, un aristocrat înnăscut, un filantrop adevărat, şi, poate, mai presus de toate, un familist grijuliu şi un prieten unic, din acea categorie specială de apropiaţi pe care ţi-i doreşti şi ştii că-i ai pe viaţă.
Dintotdeauna, a depăşit graniţele geografice cu dorinţa de a crea oportunităţi pentru semenii lui, indiferent de statutul social sau religie. A acceptat cu modestie ca instituţii din diferite colţuri ale lumii, fundaţii, congrese sau premii să-i poarte numele, ca simbol al perfecţionismului în profesia pe care a iubit-o şi dezvoltat-o şi, în aceaşi măsură, ca simbol al caracterului vertical şi combativ ce-l caracteriza.


În iulie 2007, celebrul Walter Cohen sosea la Bucureşti pentru a primi cu emoţie recunoaşterea oficială a meritelor sale din partea Universităţii Carol Davila ce i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. A onorat acest prestigios titlu, cum altfel, decât prin iniţierea unui maraton de conferinţe susţinute de staruri ale stomatologiei internaţionale – foştii săi studenţi – care i-au acceptat invitaţia în România de a celebra împreună cu profesorul lor şi colegii români. Gold Event, din 6 iulie 2007, a fost într-adevăr un eveniment de neuitat, pe care Walter l-a prezidat cu acea mândrie a Profesorului împlinit. Noi, spectatorii ne-am îmbogăţit cu o experienţă pe viaţă care ne-a confirmat că legenda stomatologiei mondiale ne apreciază, ne respectă şi ne susţine!


Anul acesta, la sfârşitul lunii iunie, Walter a plecat în ceruri, alăturându-se fratelui lui de suflet, Adi, cu care, sunt sigură, îşi continuă prietenia specială care i-a legat. I-a fost alături, până în ultima clipă, Claire Reichlin – partenera de viaţă, prietena şi iubirea lui Walter, un om deosebit, o carieristă, un caracter de o eleganţă impunătoare, o doamnă în cel mai frumos sens al cuvântului. Au format împreună, de-a lungul anilor, un cuplu în preajma căruia ai fi vrut ca timpul să se oprească în loc.
Pentru aceia dintre noi care au fost norocoşi să se bucure de prietenia lui Walt, lacrimile nu se vor opri niciodată. Pentru echipa Actualităţilor, este o obligaţie de a continua în spiritul lui Walter. Pentru publicul Actualităţilor care a primit şi continuă să se bucure de o bucăţică din profesorul Walter Cohen, memoria lui este un dar preţios.
Deşi vin la rând, vin alte vremuri, suntem recunoscători că suntem contemporani cu legenda D. Walter Cohen. Îţi mulţumim, Walt!


Dr. Bianca Zaharia
Editor Executiv

Articole Similare