Editorial publicat în Actualități Stomatologice nr. 98/iunie 2023
Prof. Anca Silvia Dumitriu – Editor Șef Actualități Stomatologice
O întrebare frecventă pe care ne-o adresează pacienții vizează produsele dentare pe bază de cărbune și cărbune activ (paste de dinți, ape de gură, periuțe de dinți, produse de albire dentară) regăsite în topul tendințelor modei în stomatologie. Le folosim? Le recomandăm? Deși literatura care susține utilizarea acestor produse populare pentru diverse aplicații în rutina dentară zilnică este încă în curs de dezvoltare, autorii articolului publicat în paginile următoare ale revistei au evaluat în special meta-analizele și recenziile sistematice disponibile pentru a ne ajuta sa înțelegem principiile și mecanismul de acțiune al substanței de bază. Nu lipsesc întrebările despre fluor, potențialul de albire dar și efectele asupra eroziunii dentare şi sănătăţii gingivale, cu examinarea dovezilor.
Restaurarea conservatoare a dentiției uzate prematur pentru obținerea unui aspect mai tineresc al zâmbetului, sau supraprotezările mobilizabile totale bimaxilare pe implanturi care permit flexibilitatea transformării ulterioare în proteze fixe sunt de asemenea în tendințe, mai ales în contextul esteticii dar și al confortului care primează în lista de solicitări ale pacienților. Factorii care influențează procesul decizional, atât al nostru cât și al lor, precum și exemplificări detaliate de caz vă așteaptă în paginile ce urmează.
Alte soluții terapeutice aflate în tendințe aduc în prim plan incisivul lateral maxilar absent (puntea adezivă din zirconiu, dar nu numai), premolarul inferior cu anatomie atipică a canalului în formă literei „C” (terapia endodontică 3D) sau procedura de coronectomie ca alternativă la extracția molarului de minte inclus în imediata apropiere a canalului nervului alveolar inferior. Pare că se poartă și menținerea vitalității în carii profunde la dinții vitali, asimptomatici. Iar pentru optimizarea sănătății orale, primează tendințele de îmbunătățire a profilaxiei în practica clinică.
Și desigur, vara aceasta se poartă în Actualități Stomatologice și sănătatea generală. „Când prea mult dintr-un lucru bun, devine cu adevărat prea mult?” Având în vedere accesibilitatea acetaminofenului (paracetamolului) și administrarea sa pe scară largă, autorii articolului de Educație Continuă ne reamintesc problemele semnificative de siguranță asociate utilizării acestui medicament în stomatologie, aprobat pentru utilizare în Statele Unite în urmă cu 72 ani. Toxicitatea acetaminofenului continuă să fie o cauză frecventă a insuficienței hepatice acute ca urmare a dozării excesive, care în majoritatea cazurilor este neintenționată. Înțelegându-i farmacologia, metabolismul și reglementările de utilizare, le putem oferi pacienților recomandări suplimentare pentru o administrare sigură.
Nu lipsesc din cuprinsul acestei ediții nici tendințele care încep să remodeleze stomatologia post-pandemie și care vor influența performanțele fiecărui cabinet dentar.
Ce se poartă vara aceasta? Aveți de unde alege – lectură plăcută!
Cu prietenie,
Anca Silvia Dumitriu