Prima pagină » În centrul atenției: terapia implantară în zona estetică. planificare, dileme, imagistică, indicații, materiale, tehnici, complicații

În centrul atenției: terapia implantară în zona estetică. planificare, dileme, imagistică, indicații, materiale, tehnici, complicații

by admin
Diagram, text Description automatically generated

Editorial publicat în Actualități Stomatologice nr. 91/sept. 2021


A devenit o tradiție ca ediția din septembrie a revistei să fie consacrată exclusiv implantologiei. Anul acesta vă propun în centrul atenției terapia implantară în zona estetică, cu aspectele complexe solicitate de restaurările frontale, fie că acestea vor înlocui o breșă edentată unică, recentă sau nu, sau dinți multipli.

Cu siguranță, chiar o ediție exclusivă nu poate înlocui numeroasele evenimente live dedicate terapiei estetice implantare, amânate motivat în ultimul an și jumătate. Am încercat doar să compensăm prin reunirea, în articolele ce urmează, a autorilor din diverse părți ale lumii, de diferite specialități ale profesiei și cu bogată experiență clinică într-un domeniu atât de complex.

Deși aceștia au opinii similare despre factorii-cheie de considerat atunci când planificăm inserarea și restaurarea implanturilor în zona estetică, particularitățile fac diferența: cum selectăm tipul de implant sau de bonturi/ restaurări protetice; ce tehnică e indicată; cât de importantă este augmentarea osoasă sau grefarea de țesuturi moi; cum influențează în timp poziționarea 3D a implantului; cum calculăm ecuația estetic-plăcut prin prisma scorului roz/alb. Care este până la urmă „sfânta treime” a terapiei estetice implantare?

Dilema menținerii sau a extracției urmată de restaurarea implantară a unui frontal tratat endodontic în antecedente este subiectul educației continue: cum alegem în timp util; cât influențează procesul decizional preferințele pacientului sau experiența clinică; ce criterii determină opțiunea de restaurare. Anticipând efectele în timp, salvăm dinții sau îi extragem pentru a conserva suportul osos, implicit al țesuturilor moi?

Legătura dintre fluxul de lucru chirurgical și protetic începe prin conturul de emergență al restaurării implantare provizorii: sunt descrise obiective și cerințe precise.

Tehnologiile digitale de planificare, inserare chirurgicală și de restaurare a implanturilor în zona estetică au devenit indispensabile: ce instrumente ajută; cum alegem materialele adecvate; care este protocolul „pas cu pas”; cât de mult contează diferențele între măsurătorile efectuate 2D față de CBCT?

Strategiile de augmentare a defectelor alveolare înainte de plasarea implantului în zona frontală pot anticipa riscurile unui rezultat inestetic: sunt propuse criteriile FATTT de evaluare. De asemenea, stomatologia implantară estetică trebuie să considere posibilele complicații: recesia țesuturilor moi/dure, infraocluzia implanturilor unice adiacente dinților naturali sau dezvoltarea imprevizibilă a periimplantitei.

Deloc în ultimul rând, din punct de vedere al marketing-ului dentar, cabinetul vostru percepe implanturile dintr-o perspectivă de „necesitate” sau de „dorință”? Inspirați-vă din recomandările competente enumerate în secțiunea de management dentar.

Am invitat pe podiumul acestei ediții globale a revistei autori din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu și America de Sud care își împărtășesc cu noi experiența clinică prin prezentarea cazurilor rezolvate cu succes, fără să omită complicațiile survenite. De acum, microfonul vă aparține, pentru fiecare situație clinică provocatoare, sau aparent simplă. Mult succes!

Cu prietenie,
Anca Silvia Dumitriu

Articole Similare