Prima pagină » Stomatologia modernă: sclipitoare sau cenuşie?

Stomatologia modernă: sclipitoare sau cenuşie?

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018


Editorial publicat în Actualități Stomatologice nr. 60/nov. 2013


Sclipitor este “Luceafărul” lui Eminescu.
Sclipitori pot fi ochii noştri întâlnind un proiect provocator.

Sclipitoare este şi coperta numărului de față al revistei “Actualităţi Stomatologice”. Activităţile de zi cu zi sunt însă cenuşii. Vrem, avem nevoie, suntem în stare să le transformăm. Cum adăugăm sclipire fără să ne scufundăm în abisul rutinei?
Sclipirea apare ca un pendul între două aspecte opuse, până când se identifică o cale de mijloc. Activând în rutină, sclipirea şi cenuşiul crează o ceaţă – rezultat al contradicţiilor, uneori colorate cu satisfacţii, alteori în dezamăgiri. Noi, de cele mai multe ori fără a conştientiza balanţa între ele, continuăm ca un perpetuum mobile.

Aspectul strălucitor al stomatologiei rezultă din amalgamarea celor patru puncte cardinale ce ne caracterizează: intelect, viziune în spaţiu, abilitate manuală şi perseverenţă. Rămânem discipoli ai predecesorilor noştri, tindem să atingem nivelul lor şi ne străduim să-i întrecem.

Acesta este unul din scopurile publicaţiei “Actualităţi Stomatologice”. Aducem la cunoştinţa voastră rezultatele cercetărilor, experienţelor, aspiraţilor colegilor noştri de pe scena internaţională. Revista are şi o titulatură în limbaj internaţional: “Romanian Dental News” care accentuează cele de mai sus. Trăsătura aceasta constituie sclipirea. Revista rămâne o publicaţie românească, iniţiată în România, scrisă în limba română, adaptată cerinţelor publicului stomatolog român, cu o publicitate a produselor aflate pe piaţa locală – importate sau autohtone, cu un colectiv editorial format în principal din lideri naţionali.

Activăm cu credinţa că cenuşiul se estompează, cel puţin parţial. Unele articole ne par “de rutină”, în altele descoperim “sclipiri” care ni se potrivesc şi pe care ni le însuşim. Scopul comun, al nostru şi al colegilor de peste ocean şi nu numai, este constructiv. Materialele şi tehnicile moderne de reabilitare orală au creat un val uriaş de informaţii, cu energii ce facilitează apariţia de noi concepte care vor fi recunoscute în viitor şi incluse în gândirea profesională a planurilor de tratament. Suntem datori profesiei să le descoperim, mai ales dacă avem oportunitatea să le aflăm timpuriu, direct de la sursă.

Tocmai aici, în acest punct specific, sclipirea face diferenţa. Sclipirea de a ne considera pe picior de egalitate cu cei care publică şi ale căror articole le parcurgem şi le apreciem. Pentru că nu există graniţe profesionale. Ne putem alege modelul de urmat din orice colţ al ţării sau al lumii. Important este să-l identificăm pe Acela care ne reprezintă.

Similar, putem alege acele publicaţii de specialitate în care regăsim acele subiecte care ne interesează, din care să învăţăm constant acel ceva nou. În egală măsură, aportul vostru prin prezentarea rezultatelor cercetărilor şi a cazurilor clinice ce reflectă experienţa personală sunt binevenite în paginile revistei. Invitaţia rămâne deschisă. Urez un succes colectiv, sclipitor.

Cu prietenie,
Adi A. Garfunkel

Articole Similare