Prima pagină » PUBLIC HEALTH în lume. Şi în România. Sănătatea publică începe cu prevenţia, nu cu tratamentul patologiilor.

PUBLIC HEALTH în lume. Şi în România. Sănătatea publică începe cu prevenţia, nu cu tratamentul patologiilor.

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018
Editorial publicat în iulie 2015, Actualități Stomatologice – suplimentul de vară

Sănătatea publică începe cu prevenţia, nu cu tratamentul patologiilor.

Blanka

La începutul acestei veri, România intra în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare lecţie de igienă orală: în Parcul Municipal din Târgu Mureş, 1507 persoane s-au spălat pe dinţi simultan, doborând astfel recordul stabilit anterior la Cairo (1148 persoane). Ideea, dar şi organizarea, au aparţinut studenţilor la Medicină Dentară, iar instructajul demonstrat pe scenă şi preluat de public a inclus: periajul corect, utilizarea periilor interdentare, flossing-ul şi peria unismoc.

Cea mai mare lecţie de igienă dentară din lume a fost una serioasă şi complexă. Şi s-a desfăşurat în România. Mândri? Clar ca da! Motivul nostru suplimentar de mândrie este determinat de faptul că, doctoriţa Blanka Petcu, Asistent Universitar la Disciplina de Profilaxie a Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Tg. Mureş şi colaboratoarea de ani a revistei „Actualităţi Stomatologice”, a fost cea care a predat paşii de urmat pentru o profilaxie corectă. Explicaţiile oferite publicului au fost exemplificate de studenţi, instruiţi în prealabil de profesionişti internaţionali în domeniu. Kit-urile de igienă orală distribuite participanţilor au fost asigurate de sponsorul evenimentului, compania elveţiană Curaprox, reprezentată în România de Dent-A-America 2000.

În acelaşi domeniu al Sănătăţii Publice dar în celălalt capăt al globului, în Statele Unite, un iubitor al profesiei noastre, Dr. Anthony Volpe era sărbătorit pentru cei 40 ani de carieră în cercetare clinică, stomatologie preventivă şi dental scientific affairs, cu peste 250 publicaţii ştiinţifice şi prezentări susţinute cu pasiune în toată lumea.

Simplu dar deloc simplist, educator, mentor, cercetător, Tony Volpe rămâne unic pentru căile pe care le-a deschis în domeniul stomatologiei preventive. Concentrat pe educarea stomatologică a tinerilor, a dezvoltat proiectele de producere a periuţelor de dinţi destinate în special copiilor, dar şi a pastelor îmbogăţite cu floururi pentru prevenirea cariilor.

Tony Volpe şi-a dedicat viaţa ştiinţifică profesională acestui scop, a creat cursuri pentru instruirea igienistelor, a conferenţiat neobosit pe aceste teme şi a determinat sponsorizarea cercetărilor în acest domeniu. De fapt, când spui Tony Volpe, spui Colgate. Cea mai recentă poziţie deţinută în cadrul companiei este de Vice President of Scientific Affairs at the Colgate-Palmolive Technology Center in Piscataway, New Jersey, USA, fiind totodată responsabil al programelor ştiinţifice internaţionale Colgate, precum şi al interrelaţiilor cu organizaţiile profesionale din lume.

Tony, o forţă pozitivă în industria stomatologică a ultimilor 40 ani este încontinuare un exemplu, un sprijin şi un luptător pentru ideile în care crede. A fost şi este onorat cu nenumărate titluri şi distincţii. Premii, fonduri şi proiecte de cercetare care poartă numele lui sunt acordate anual. Zâmbetul sănătos al copiilor, marea lui pasiune, rămâne însă cel mai frumos cadou pentru Tony.

Revenind la motive de mândrie, am fost onoraţi când Tony ne-a oferit sprijinul necondiţionat pentru organizarea Evenimentului Internaţional de aniversare a 10 ani ai revistei, în cooperare cu Colgate România.

V-am scris de data aceasta despre medici dentişti, de aici şi de acolo, care au crezut şi cred în stomatologia profilactică. Care s-au implicat şi se dăruiesc cu pasiune unui anume domeniu al stomatologiei. Poate că nu e cel mai sclipitor şi poate că nu oferă o recunoaştere imediată; dar, pe termen lung, senzaţia de satisfacţie este incomensurabilă. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-i pe Blanka sau pe Tony.

Cred cu tărie că succesul nostru este determinat de profesionalism şi dublat de pasiune, indiferent de domeniul pe care l-am ales din medicina dentară.

Cu prietenie,
Adi Garfunkel

Articole Similare