Prima pagină » "Ptiu, să nu-ţi fie de deochi.." SALIVA, de la "deochiatul bunicii" la biofluidul complex care schimbă atitudini.

"Ptiu, să nu-ţi fie de deochi.." SALIVA, de la "deochiatul bunicii" la biofluidul complex care schimbă atitudini.

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018
Editorial publicat în Septembrie 2015, Actualități Stomatologice nr. 67

SALIVA, de la „deochiatul bunicii” la biofluidul complex care schimbă atitudini.

Da, este o evidenţă: saliva a devenit fluidul complex din corpul uman cu importantă semnificaţie diagnostică. Este o nouă provocare nu doar pentru specialiştii din domeniu dar şi pentru noi, medicii dentişti, obligându-ne la aprofundarea cunoştinţelor şi cooperare interdisciplinară.

Saliva, care ne preocupa în general doar prin prisma complicaţiilor fiziologice simple legate de retenţia protezelor sau disconfortul generat de xerostomie devine un fluid biologic, cu potenţiale diagnostice capitale. Tocmai de aceea, vă recomand articolul referitor la markerii salivari utilizaţi în diagnosticarea precoce a cancerului oral.

Deşi ne expune la termeni ce par ezoterici: proteom, transcriptom salivar, etc sunt indicaţii clare că aceste examene sofisticate vor îmbunătăţi procentele de supravieţuire chiar şi numai prin accentuarea necesităţii biopsiilor. Relevanţa clinică implică posibilitatea de a identifica neinvaziv şi nedureros leziuni cu risc redus de cancer, precum şi pe cele cu risc semnificativ.

Examinarea biomarkerilor salivari are consecinţe profunde în practică şi deschide noi strategii pentru diagnosticarea, evaluarea prognostică şi potenţialele terapii pentru cancere dar şi alte maladii.
Ritmul circadian al cortizolului secretat poate fi stabilit prin examinarea salivei timpuriu la copii până la vârsta de 1 an.

Similarităţile dintre proteomul sangvin şi salivar au dus la accentuarea valorilor diagnostice ale salivei cu biomarkeri specifici diabetului de tip 2. Peste 60% dintre proteinele specifice diabetului au fost identificate în salivă. Concluzia logică este că examinarea salivei devine atractivă, simplă şi economică pentru diagnosticarea diabetului.

Proteinele ADN, ARN prezente în plasmă sunt prezente şi în salivă. Astfel, saliva devine o „oglindă a corpului”.
Avansările tehnologice au permis detectarea moleculelor semnificative în salivă prin electroforeză, spectrometrie, Western blot şi tehnici transcriptomice. Sindromul Sjogren, HIV, hepatita B şi C, boli cardiovasculare, cancer pulmonar, toate se exprimă în biomarkeri salivari.
Breaking News publicate de Humeau M et al în luna iunie a acestui an indică o creştere a micro-ARN-ului salivar în cancerul de pancreas iar pe modelele experimentale precede detectarea sistemică a markerilor celulelor maligne.

Suntem pregătiţi să participăm prin profesia noastră la progresele medicale moderne incredibile? Biofluidul cu care suntem atât de familiari, dar din alte puncte de vedere, necesită şi o altă abordare, mult mai complexă. Ne obligă la studiu suplimentar însă contribuţia la procesele diagnostice relative la sănătatea pacienţilor noştri trebuie să primeze.

Când ne „scuipa bunica să nu ne fie de deochi”, nu ştia săraca ce comori irosea..
Cu prietenie,
Adi Garfunkel

Articole Similare