Prima pagină » În lumina reflectoarelor, sănătatea globală: o formulă, o necesitate, o obligaţie?

În lumina reflectoarelor, sănătatea globală: o formulă, o necesitate, o obligaţie?

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018
Editorial publicat în mai 2015, Actualități Stomatologice nr. 66

Planeta noastră, Terra devine un sat global. Judecând după mijloacele existente de comunicare pare adevărat. În mod direct, şi sănătatea populaţiei devine o formulă globală. Formula însă nu trebuie privită de pe alt corp terestru.. caz în care diferenţele observate pe scală umană se estompează.

Oamenii se măsoară cu epidemii ca Ebola, neavând nici mijloace de prevenţie (vaccinuri), şi nici tratamente adecvate. Câte mii de oameni şi-au pierdut deja viaţa? Dar câte bugete naţionale şi internaţionale au fost alocate? Astfel, ţările africane afectate devin cam îndepărtate de satul global.

Cutremurul îngrozitor din Nepal a sacrificat aproape zece mii de vieţi. Mulţi au pierit însă şi din cauza lipsei de acces sau de utilaj potrivit pentru a fi salvaţi de sub sau dintre dărâmături. Cum ziceam, satul global?
Sigur ca aceste situaţii necesită soluţii.

Dintr-o perspectivă strict profesională, noi, ca şi medici stomatologi ne putem oarecum detaşa de cele de mai sus. Dar obligaţia noastră, poate mai puţin dramatică, devine din ce în ce mai accentuată. Pentru că sănătatea orală este recunoscută ca parte integrantă a sănătăţii generale.

Cancerul oral este al cincilea cel mai comun cancer în satul global, cu sute de mii de cazuri noi diagnosticate anual şi o rată de supravieţuire de doar aproximativ 60%. Şi aici, diferite regiuni ale globului prezintă statistici diferite, cu dezavantaje majore în ţările considerate „nedezvoltate”. Diagnosticul, şi mai ales diagnosticarea preoce a cancerului oral este, în mod absolut şi categoric, obligaţia noastră. Măcar o examinare mai atentă a întregii cavităţi orale a fiecărui pacient pe care-l avem pe scaun, care să depăşească graniţele mult discutaţilor „mm” tehnici, putem?

Limitându-ne tot la domeniul nostru, şi desigur respectând proporţiile, caria dentară se califică, de asemenea, la capitolul obligaţii. Este maladia cea mai răspândită în satul global, cu peste 90% dintre săteni afectaţi. Iar atitudinea medicinei dentare globale este pe cale să se reorienteze de la restaurativă la preventivă. Fluorizarea apei, programele organizate şi controlate de examinare a copiilor, răspândirea sigilanţilor, îndrumarea educaţională cu privire la igiena orală sunt toate mai puţin costisitoare şi mai eficace. Clar că, în primul rând este obligaţia instituţiilor de sănătate, a programelor naţionale de educaţie dentară, dar şi a noastră personală. Dezideratul ar fi, ca prin lege, în mod constant, copiii şi tinerii până la vârsta de 18 ani să beneficieze de tratament dentar profilactic dar şi restaurativ practic gratuit. Participarea şi implicarea noastră poate fi un început.

Abordarea bolii parodontale în zilele noastre naşte controverse globale. În general, necesită tratamente îndelungate, costisitoare şi cooperaţia totală a pacienţilor. Tratamentele complexe, cu metode chirurgicale şi restaurarea sistemului masticator cu implante şi proteze fixe sunt la îndemâna unei proporţii minime a populaţiei globale. Dar noi, personal? Investim destul în prevenirea afecţiunilor parodontale sau în educarea pacienţilor noştri în această direcţie?

În lume, există un număr semnificativ de medici stomatologi care încearcă să răspundă provocărilor enumerate. Fie prin implicare în programe de anvergură, susţinute de industria stomatologică, fie pe mic în pătrăţica proprie, dar cu satisfacţii uriaşe. Şi aceşti medici nu apar aproape niciodată în lumina reflectoarelor. Am putea să-i aducem noi şi vă invit să o facem împreună. Dar, le urmăm exemplul? Eu cred că avem această obligaţie.

Pentru că, deşi lumea a devenit un sat global, problemele dentare şi de sănătate orală nu se pot rezolva printr-un plan mondial. Nu pe parcursul vieţilor noastre. Se pot aborda însă local, adaptat nevoilor fiecărei populaţii. Pe mic sau pe mai mare, depinde de noi. Revin, şi vă întreb: le urmăm exemplul celor care se implică?

Cu prietenie,
Adi Garfunkel

Articole Similare