Prima pagină » Aprindeți toate luminile profesiei!

Aprindeți toate luminile profesiei!

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018
Editorial publicat în noiembrie 2012, Actualități Stomatologice nr. 56

„Să fie lumină! Și a fost lumină!
Așa s-a creat lumea noastră.”

Cu mult curaj dar cu umilinţă încercăm să ameliorăm micile imperfecţiuni ale existenţei umane. Anatomia, fiziologia, patologia, epidemiologia, farmacologia, tehnologia reprezintă doar o parte din subiectele în care noi, medicii dentişti suntem obligaţi să devenim experţi; toate acestea îmbrăcate într-un înveliş etic şi mânate de o pornire umanistică de a ne ajuta aproapele. În mod grafic, dar şi filozofic putem descrie fiecare subiect ca pe o lumină în plus, astfel ca toate împreună să lumineze profesia noastră.

Articolele ediţiei actuale răspund, poate mai mult ca de obicei, la necunoscutele şi îndoielile fiecărui practician atunci când pacienţii, din ce în ce mai educaţi, solicită tratamente actuale, chiar sofisticate. Şi de ce nu? Doar sunt „la modă”.

Inserarea imediată postextracţională a implantelor nu mai este o noutate. Pare simplu şi aproape mecanic, dar necesită o analiză pertinentă. Lumini de aprins? Cum influenţează decizia de tratament gradul de afectare a furcaţiilor, care sunt abordările terapeutice recent recomandate pentru înlocuirea cu restaurări pe implante a molarilor mandibulari; ce opţiuni sunt disponibile pentru selectarea corectă a formelor şi diametrelor implantelor pentru regiunile laterale; există o standardizare a definiţiei succesului în aceste cazuri?

Colaborarea între parodontolog şi medicul restaurator este o atitudine absolut necesară pentru asigurarea succesului. Ce lumini trebuie aprinse? Identificarea acelor cazuri de restaurare, adesea în contextul unui parodonţiu compromis, în care este esenţială supravegherea colaborativă a unui parodontolog; înţelegerea deciziilor multidisciplinare privind modurile de înlocuire a dinţilor absenţi sau irecuperabili; discutarea succesiunii etapelor de tratament, a abilităţilor şi filozofiilor membrilor echipei: parodontologul, dentistul restaurator şi tehnicianul dentar.

Şi cum îndeplinim cerinţele şi aşteptările pacienţilor când este vorba despre restaurarea zonei estetice? Este evident că în 2012, succesul implantării se apreciază nu doar prin prisma osteointegrării ci şi pe baza rezultatelor estetice. Sunt descrise metodele tehnice ce asigură succesul teoretic. Practic, caracterul şi psihologia pacientului joacă un rol central în planificare, execuţie şi satisfacţia finală. Şi dacă avem eşecuri implantare estetice? Odată survenite, unele complicaţii nu se pot corecta complet; etiologia fiind multifactorială, este necesară o echipă multidisciplinară. Iată încă o serie de lumini ce trebuie aprinse.

Prezentările de caz ale „Kois Center” se regăsesc în cuprinsul fiecărei ediţii a revistei. De data aceasta, subiectul este reprezentat de recrearea zâmbetului de odinioară al pacienţilor şi presupune o abordare sistematică pentru o restaurare secvenţială. Cu alte cuvinte: gestionarea riscurilor, utilizarea procedurilor minim-invazive şi ameliorarea prognosticurilor parodontal, biomecanic, funcţional şi dentofacial. Planul de tratament recomandat apelează la aprinderea de noi lumini? Aprindeţi-le!

Toate principiile descrise sunt suficiente şi pentru cazurile în care condiţia generală a pacienţilor este complexă medical? De exemplu, sunt valabile şi în cazul pacientelor însărcinate? Se respectă aceleaşi reguli la administrarea anestezicelor, a adrenalinei, a analgezicelor, sedativelor, antibioticelor? Cum influenţează automedicaţia în aceste cazuri strategia terapeutică? Selectarea celor mai siguri agenţi, limitarea duratei regimului medicamentos şi minimizarea dozelor pentru o terapie în condiţii de siguranţă sunt lumini fundamentale pe care trebuie să le aprindem în plus.

Cabinetul dentar informatizat este un vis pentru mulţi medici dentişti. Merită? Cum decidem? Domeniul stomatologiei încă resimte efectele recesiunii economice recente. Medicii dentişti sunt nevoiţi să-şi administreze cabinetele la un nivel înalt al eficienţei. Ca prim pas: ne motivăm îndeajuns pacienţii pentru acceptarea tratamentului propus? Alte direcţii în care trebuie să excelăm. Şi mai multe lumini care aşteaptă aprinderea.

Şi în mâna cui se află întrerupătorul electric? În mâna educatorilor, în mâna conducătorilor asociaţiilor profesionale, în mâna academicilor. Aceştia şi-au asumat obligaţia, în mod automat prin acceptarea posturilor de conducere, să ne aducă lumină. Evident, o singură sursă de lumină nu mai este suficientă.
„Să fie lumină!”

Cu prietenie și respect,

Adi A. Garfunkel

Articole Similare