Prima pagină » Morton Amsterdam: Profesorul Profesorilor.

Morton Amsterdam: Profesorul Profesorilor.

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018 & Friends: D. Walter Cohen, DDS & Arnold S. Weisgold, DDS
Editorial publicat în martie 2015, Actualități Stomatologice nr. 65

IN MEMORIAM
Morton Amsterdam, 1921-2014

La o analiză finală a contribuţiilor aduse de Morton Amsterdam, lumea stomatologică se va împărţi în două categorii: cei care îi recunosc geniul şi cei care o vor face în cele din urmă.

Deşi patina vremii încearcă să o acopere, specialitatea “perio-prosthesis” nu poate fi ignorată. Creată în anii ’50 la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia de către Prof. Morton Amsterdam şi Prof. D. Walter Cohen, această ramură a stomatologiei ne-a deschis căi pe care am păşit cu încredere, generaţii de stomatologi. Obiectivele, fără a intra în detalii tehnice, se concentrau pe salvarea şi păstrarea/restaurarea integrităţii dinţilor afectaţi periodontal, cu scopul de a-i reintegra în sistemul masticator.

Dar nu despre conceptul “perio-prosthesis” în sine vreau să vă amintesc astăzi. Ci despre unul dintre creatorii acestuia. Despre Profesorul Profesorilor, despre Profesorul modest – elev al elevilor lui, despre Profesorul conştiincios – model de viaţă profesională: doctorul Morton Amsterdam. În reconstituirea istorică a stomatologiei, Morton Amsterdam rămâne un inovator al filozofiei atitudinilor moderne în tratamentele dentare.
Clinician desăvârşit, umanist şi sprijinitor al cuvântului contemporan în medicina dentară, Morton a fost, poate mai presus de toate meritele sale, educatorul atât de iubit al numeroaselor generaţii de studenţi, dascăli şi practicieni. Avea un fel aparte de a te face să-ţi iubeşti profesia. Modestia lui te copleşea. Am avut norocul să îl cunosc, ca dascăl şi prieten, preţuindu-l şi respectându-i valoarea.

Legătura lui cu România a început în 1999, când a acceptat fără ezitare să facă parte din board-ul editorial al revistei “Actualităţi Stomatologice”. Zece ani mai târziu, primea onorat recunoaşterea oficială a meritelor sale din partea Universităţii Carol Davila care i-a acordat titlul de Honoris Causa.

Profesorul profesorilor, elevul elevilor lui, doctorul Morton Amsterdam s-a stins din viaţă. Dar rămâne un exemplu pe viaţă!

Adi A. Garfunkel

[hr top]

Morton Amsterdam s-a stins în somn la 27 iunie 2014, la vârsta de 92 ani. Stomatologia a pierdut o legendă, iar noi am pierdut un coleg minunat şi un prieten drag. Dr. Cohen l-a întâlnit prima oară pe Morton în 1951, începând o colaborare care a fost destul de unică în profesie. Dr. Weisgold şi-a început studiile postuniversitare în 1963 şi a devenit ulterior partenerul său în cabinetul privat.

Aproape pare că marele dramaturg irlandez George Bernard Shaw îl cunoştea personal pe Morton când a scris: “omul rezonabil se adaptează la lume; omul nerezonabil persistă în a schimba lumea.” Ce noroc pentru profesia lui dragă că Morton Amsterdam a fost un om nerezonabil! Era un dentist extraordinar, pasionat şi plin de compasiune, în multe privinţe fiind înaintea vremurilor sale. Vedea dincolo de ceea ce era evident.

Născut şi crescut în Philadelphia, Morton a studiat la Universitatea din Pennsylvania, unde a iniţiat şi coordonat programele postdoctorale Periodontics & Periodontal Prosthesis, fiind considerat pe bună dreptate “părintele” acestei specialităţi.

De-a lungul carierei sale, Academiile Americane de Parodontologie, de Protetică, de Stomatologie Estetică şi the Greater New York i-au acordat cele mai prestigioase premii. Mandate de decan în onoarea lui, Catedră care-i poartă numele şi patru titluri de Honoris Causa i-au completat recunoaşterea mondială.

Dar cel mai mândru era de realizările foştilor studenţi. Rareori există un program ştiinţific, oriunde în lume, la care să nu participe unul dintre aceştia. Ce onoare şi încântare era, ca în postura de student absolvent, să îl vizitezi acasă şi să absorbi din cuvintele sale: el a servit ca o busolă morală pentru studenţii lui şi, prin exemplu, le-a insuflat faptul că nu era vorba de a “primi”, ci de a oferi.

Putem să ne consolăm cu faptul că această persoană specială ne-a încântat cu prezenţa sa atât de mulţi ani. La o analiză finală a contribuţiilor aduse de Morton Amsterdam, lumea stomatologică se va împărţi în două categorii: cei care recunosc geniul său şi cei care o vor face în cele din urmă. Suntem mândri să spunem că facem parte din primul grup!

D. Walter Cohen, DDS
Editor Emeritus Compendium
Arnold S. Weisgold, DDS
Editorial Advisory Board Compendium

Articole Similare