Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018
Editorial publicat în Actualități Stomatologice nr. 72/oct. 2016
Medicina dentară privită prin prisma unui diamant.. imaginea multifaţetată obţinută devine logică dacă aprofundăm şi ne însuşim progresele uriaşe şi variate ale profesiei noastre.
Un exemplu simplu, relativ modern ilustrează cu măiestrie o schimbare de principiu ce îmbină avantajele şi dezavantajele modernizării. Pentru îmbunătăţirea acuităţii vizuale, ne folosim de ochelari cu lupe ce măresc de 2-8 ori, iar endodonţii magnifică imaginea cu ajutorul microscopului de zeci de ori. Avantajul, evident ne încântă: identificarea celor mai mici leziuni şi inexactităţi. Dezavantajul, adesea neglijat, ne poate atrage într-o capcană: îngustarea cîmpului vizual, devenit în fapt aproape punctiform. Rezultă pericolul de a nu mai “vedea” pacientul sau, cel puţin, întreaga cavitate orală.. Adevărat că ne pune pe gânduri?
Atunci să reflectăm la multifaţetarea profesiei, iniţiată (de saltimbanci, spun unii..) acum mai bine de două secole. Pentru a iniţia un tratament sofisticat, o anamneză temeinică este de neînlocuit. Cântărirea atentă a efectelor medicaţiei prezentată de către pacienţii noştri într-o manieră oarecum succintă şi adeseori incompletă în lipsa unor întrebări ţintite, ne obligă la selectarea comprehensivă a opţiunilor de tratament, în conformitate cu noile raportări din literatura de specialitate.
De asemenea, nu mai putem concepe astăzi un plan de tratament protetic, estetic şi funcţional fără o documentare fotografică. Aceasta necesită, în afara unei dotări tehnice, şi o însuşire a tehnicilor aferente.
Şi dacă decidem să devenim membri ai grupului de implantologi fără a fi specialişti în domeniu, suntem obligaţi la cunoştinţe temeinice despre indicaţii, tehnici, mijloace, instrumentar pe de o parte, dar şi despre recunoaşterea complicaţiilor posibile ca şi a atitudinii ce se impune în astfel de situaţii.
Apoi, recunoaştem că fără abilitatea de a interpreta şi aplica informaţiile obiectivate cu ajutorul CBCT nu ne putem atinge scopurile.
După ce am înnotat în oceanul de informaţii conţinute în articolele selectate pentru acest număr al revistei, focusate pe domeniul atât de actual al implantologiei, ne apropiem de ţărm mult mai sofisticaţi şi cu planuri mari de punere în practică, începând chiar de azi. Dar, odată ajunşi la mal, să ne tragem puţin sufletul.. şi înainte să ne grăbim să tragem concluzii, parcurgem şi ultimul articol al ediţiei de faţă care ne expune unor reflectări suplimentare, esenţiale în opinia mea: estetica responsabilă, în slujba celor mai bune interese ale pacienţilor. Unul dintre autori, Dr. Ronald Goldstein afirmă că “stomatologia conservatoare pare să piardă bătălia în prea multe cabinete dentare”. Are dreptate, dar cred că numai parţial.
Avansăm medical şi tehnic dar nu uităm nici stomatologia clasică. Provocările devin din ce în ce mai solicitante, dar şi satisfacţia profesională creşte pe măsură. Avem dreptul să tindem spre atingerea cît mai performantă a multifaţetelor profesiei noastre. Şi abia apoi să tindem spre strălucirea orbitoare a unui diamant veritabil. Asta e părerea mea, care este a voastră? Ca în fiecare toamnă, vă dau întâlnire la Denta, la standul revistei.
Cu prietenie,
Adi A. Garfunkel