Prima pagină » De ce nu inseraţi implanturi?

De ce nu inseraţi implanturi?

by admin

Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry, an AEGIS Publications Property. All rights reserved.

Why Aren’t You Placing Implants? By John Minichetti, DMD, FAAID, DABOI/ID. Originally published in Compendium of Continuing Education in Dentistry 37(7) July/August 2016. © 2016 AEGIS Publications, LLC. All rights reserved. Reprinted with permission of the publishers. 
Traducere şi redactare: Asist. Univ. Dr. Blanka Petcu 
Despre autor: John Minichetti, DMD, FAAID, DABOI/ID; General dentist in Englewood, New Jersey, and a past president of AAID
[hr]
Încorporarea implanturilor dentare într-un cabinet de stomatologie generală ar putea fi o mutare profitabilă. “Medicilor le este mai uşor acum să încorporeze serviciile de implantologie, nu pentru că procedurile sunt mai simple, ci deoarece tehnologia s-a îmbunătăţit, iar medicii au mai multe oportunităţi educaţionale,” afirmă John Minichetti, DMD, FAAID, DABOI/ID.
De la introducerea implanturilor endoosoase moderne în urmă cu 35 de ani, eficienţa şi predictibilitatea tratamentului cu implanturi dentare a devenit bine stabilită. O recenzie sistematică a studiilor longitudinale care a inclus 7711 de implanturi cu o perioadă medie de monitorizare de 13,4 ani a constatat o rată de supravieţuire cumulativă medie de 94,6% şi o resorbţie minimă a osului marginal pe termen lung.1
Ratele de succes ale implanturilor dentare sunt de 98%. În cazul multor pacienţi total sau parţial edentaţi, implanturile pot reprezenta o alegere terapeutică mai bună decât protezele totale sau parţiale fixe, eliminând necesitatea preparării dinţilor adiacenţi pentru a servi ca bonturi şi totodată reducând dramatic pierderea osului alveolar.
O populaţie crescândă
Numărul pacienţilor care au nevoie de substituţie dentară este semnificativ şi în continuă creştere. Prin înaintarea în vârstă a generaţiei cu un stil de viaţă mai activ decât predecesorii acesteia, creşte şi necesitatea restaurărilor pe implanturi.
Avantajul matematic pentru medicul dentist generalist este simplu. Dentistul generalist care începe să insere şi să restaureze anual doar 20 implanturi (sub 1% din dinţii absenţi care se constată în cadrul unui cabinet solo obişnuit ce are o activitate operatorie de 4 zile pe săptămână şi 48 de săptămâni pe an) se poate aştepta la o creştere anuală semnificativă a producţiei.
Tehnologie îmbunătăţită
Deşi cazurile complexe pot necesita experienţa unui specialist pregătit în inserarea chirurgicală a implanturilor dentare, multe cazuri sunt mai puţin dificile din punct de vedere tehnic decât unele proceduri dentare generale, cum ar fi prepararea unei coroane pentru un molar secund. Experţii estimează că actualmente aproximativ 80% dintre implanturi se inseră în locaţii unidentare, cu o pondere de 70% estimată pentru regiunile posterioare.
Mai mult, progresele tehnologice din ultimii ani au ajutat la simplificarea diagnosticului şi planificarea tratamentului şi au facilitat menţinerea sau regenerarea osului, inserarea implanturilor şi restaurarea acestora. Minichetti constată că deşi iniţierea unui serviciu de implantologie în cadrul cabinetului de stomatologie generală implică unele costuri, suma nu este prohibitivă.
În cazul în care costurile reprezintă un factor, dentiştii au la dispoziţie opţiuni. De exemplu, dentistul generalist care doar începe să insere implanturi, la început poate opta să trimită pacienţii la un centru de scanare sau să aleagă un serviciu mobil. O imagine 3D poate să nu fie necesară în cazul locaţiilor unidentare care au suficient os şi/sau cele în care inserarea implantului prezintă un risc redus pentru structurile anatomice adiacente.
Educaţie
Practicienii implantologi experimentaţi recomandă ca dentiştii generalişti care doresc să se extindă în serviciile de implantologie să caute programe de pregătire destinate acestora.
“Dentiştii care optează pentru aceste programe sunt mai bine educaţi, dobândesc mai multă experienţă hands-on şi sunt mai capabili să efectueze aceste proceduri în mod corect, decât cei care au urmat un curs de weekend,” afirmă Minichetti.
Învăţând de la instructorii cu cabinete similare cu ale lor, dentiştii generalişti pot obţine perspective cheie cu privire la modul în care să integreze cât mai facil serviciile de implantologie. Ei ar trebui să ia în considerare afilierea la organizaţiile de profil care includ mulţi alţi medici stomatologi generalişti. Întrucât stomatologia pe implanturi evoluează rapid, participarea la o organizaţie de implantologie poate facilita rămânerea la curent cu noile progrese.
“Dacă dentiştii generalişti pot obţine educaţia adecvată şi pot utiliza tehnologia potrivită, le va fi mai uşor să realizeze aceste tehnici. Sistemele sunt mult mai uşor de utilizat decât cu ani în urmă. Laboratoarele pot planifica mult mai bine decât în trecut. Tehnologia CAD/CAM, imagistica 3D, materialele regeneratoare, materialele pentru grefă osoasă – toate acestea uşurează azi implicarea dentiştilor generalişti în stomatologia implantară,” adaugă Minichetti.

Referinţe bibliografice:

1. Moraschini V, Poubel LA, Ferreira VF, Barboza Edos S. Evaluation of survival and success rates of dental implants reported in longitudinal studies with a follow-up period of at least 10 years: a systematic review. Int J Oral Maxillofac Surg. 2015;44(3):377-388.

Articole Similare