Prima pagină » E nevoie de doi pentru tango. Continuăm împreuna!

E nevoie de doi pentru tango. Continuăm împreuna!

by admin

Continuăm ÎMPREUNĂ!

 

Prof. Univ. Dr. Anca Silvia Dumitriu
Editor Şef “Actualităţi Stomatologice”
Medic primar Parodontologie, Doctor în Ştiinţe Medicale
Preşedinte “Societatea Română de Parodontologie”


E o onoare pentru mine sa aniversez, împreună cu voi, numărul 80 al revistei “Actualităţi Stomatologice”, mai ales din noua calitate de Editor Şef. Am preluat ştafeta cu mândrie, dar şi cu emoţie. Mi-am adus aminte de un editorial al îndrăgitului şi regretatului profesor Adi Garfunkel, care se intitula chiar aşa: e nevoie de doi pentru un tango, în care ura un bun venit. Imaginându-mi că-mi urează bun venit, şi ca o continuare firească cumva, mi s-a părut potrivit sa vă invit la rândul meu, parafrazându-l, la un tango profesional.

Deloc întâmplător, majoritatea subiectelor abordate în articolele selectate pentru această ediţie au ca numitor comun: parodontologia. Este specialitatea pe care mi-am ales-o cu ani în urmă şi pe care o practic, o predau şi o promovez cu pasiunea insuflată de profesorii mei. Bazat pe evidenţa că este acea specialitate a medicinei dentare indispensabilă unui plan de tratament modern, comprehensiv, Prof. Garfunkel a iniţiat colaborarea cu “Societatea Română de Parodontologie” pe care o conduc, şi care îi acordă revistei “Actualităţi Stomatologice” girul ştiinţific încă din 2012. Mai mult, era specialitatea în care a excelat preşedintele onorific de peste ocean al acestei reviste, regretatul profesor D. Walter Cohen, memoriei căruia îi dedicăm acest număr aniversar.

Să începem, desigur cu dreptul, tangoul promis pe muzica parodontologiei, dar nu numai:

Cazurile complexe ce impun o abordare în echipă, interdisciplinară au devenit o rutină. Cât de importantă este relaţia dintre stomatologia restaurativă şi parodontologie? Dezbaterea propusă are loc între doi medici parodontologi, cu experienţă şi un specialist protetician, cu scopul de a obţine o înţelegere în ceea ce priveşte această interdependenţă, din perspectiva lor.

Ocluzia traumatică poate stimula un efect inflamator nociv, similar plăgilor cronice, afectând în cele din urmă regenerarea tisulară. Este concluzia autorilor articolului de educaţie continuă, care prezintă semnele clinice şi efectele biologice ale ocluziei traumatice, precum şi mecanismul prin care influenţează vindecarea parodontală. Cum transpunem în practică?

O procedură minim invazivă, cu acces ocluzal circumferenţial, fără lambou asigură acces la suprafaţa contaminată a implantului, la defectul osos şi la toate componentele restaurării implantare. Cât este de eficientă în tratamentul periimplantitei?

Publicată cu peste trei decenii în urmă, clasificarea iniţială a retracţiei gingivale este revizuită prin includerea formei şi dimensiunilor papilare ce-i subliniază importanţa. În plus, pierderea papilei interdentare cauzată de traumă sau boală parodontală prezintă provocări semnificative în zona estetică. Cum le abordăm?

Este importantă conversia biotipului parodontal pentru succesul de durată al implanturilor unidentare din zona estetică? Când este indicată atât de controversata grefare postextracţională?

Laboratorul dentar devine ghidat digital, iar tehnologiile disponibile permit producţia restaurărilor complet funcţionale şi deosebit de estetice în moduri fără precedent. Ce presupune fluxul de lucru digital? Pot fi implicate în acest flux şi tehnicile convenţionale, fizice de amprentare?

Marea majoritate a articolelor prezintă cazuri clinice rezolvate cu succes, menţinut în timp, dar şi cu eşecuri sau complicaţii, analizate pe larg. Nu lipsesc nici noţiunile fundamentale, de bază care introduc atmosfera educaţiei continue. Revista “Actualităţi Stomatologice” este, până la urmă, un mijloc de educaţie continuă; aşa s-a impus în timp, de peste 19 ani, şi aşa continuăm. Împreună. Bine v-am găsit!

Cu prietenie,

Prof. Anca Silvia Dumitriu

Articole Similare