Prima pagină » EASYSHADE® V: comunicarea digitală între medic și pacient în cadrul procedurilor de albire a dinților naturali

EASYSHADE® V: comunicarea digitală între medic și pacient în cadrul procedurilor de albire a dinților naturali

by admin

Communicarea cu pacientul în timpul tratamentelor dentare face parte din protocolul obișnuit al cabinetului. Pe lângă informațiile de bază referitoare la diagnostic, pacientul este interesat și de materialele folosite, de modul de realizare, durata procedurilor și, mai ales, de rezultatul procedurii și aspectul restaurărilor.

Creșterea considerabilă a numărului de pacienți cu solicitări estetice care se prezintă la cabinet cu dorința de a le corecta, chiar dacă au dinți intacți, complet sănătoși este o evidență. Dacă solicitările sunt justificate, trebuie să recurgem la proceduri minim invazive prin care corectarea estetică să nu lezeze substratul dentar. Foarte dese sunt și cazurile în care unii pacienți își exprimă o dorință nerealistă a unui anume aspect estetic, care nu se poate obține printr-o procedură dentară. Influența pe care o are social media și părerea celor care nu sunt în domeniu, înlocuind pe cea a medicului dentist, poate afecta deseori negativ atitudinea inițială a pacientului. De asemena, presiunea de a obține un like la un zâmbet pe social media poate duce la post-procesarea unei fotografii până la obținerea unor dinți de un alb nenatural și cu o strălucire ireală, dar care trezește dorința în oameni de a obține același rezultat și în viața reală.

În ciuda dezvoltării foarte rapide a materialelor, tehnicilor și tehnologiilor din domeniul dentar, suntem conștienți de toate limitările procedurilor utilizate și știm ce și cum putem să realizăm, însă există întotdeauna întrebarea dacă pacientul poate înțelege și accepta acest lucru. Anii de experință în cabinet ne-au învățat că lipsa de înțelegere a rezultatelor ce se pot obține prin procedurile dentare conduce la nemulțumirea pacientului și la o serie de alte complicații, inclusiv posibile acționări în justiție.

Domeniul stomatologic s-a dezvoltat prin apariția diferitelor instrumente si modalități de comunicare, nu doar cele verbale prin care se explică scopul tratmentului, procedura și rezultatul pe înțelesul pacientului, ci și cele vizuale, precum wax-up-urile din ceară și mock-up-urile din compozit, iar în ultima vreme cele digitale, precum diferite software-uri care oferă simulări grafice 3D cu aspectul pacientului după rezultatul final.

Un grup special include pacienți, în majoritate tineri, nemulțumiți de culoarea existentă a dentiției, de altfel sănătoasă și integră, cărora nu le putem arăta culoarea anticipată prin wax-up-uri și mock-up-uri. Programele digitale anterioare au oferit o simulare grafică excelentă a formei, mărimii și poziției dinților, însă nesatisfăcătoare în ceea ce privește schimbarea culorii. Singurul lucru pe care l-am folosit în astfel de cazuri până acum erau indicatoarele de culoare de pe cheile de culori utilizate în mod uzual în cabinet.

Pentru tranziția culorii în timpul unei sesiuni de albire, indicatoarele clasice de culoare dețin o gamă insuficientă de nuanțe, nu arată distribuția cromatică adecvată și nu permit afișarea sau monitorizarea decolorărilor dentare. Până acum, s-a elaborat doar o singură cheie de culori adecvată. Cheia pentru culorile albite VITA Bleachedguide 3D-Master (BG, Vita Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germania) prezintă o secvență logică a culorilor, distribuția uniformă a acestora și opțiuni de culori mai deschise. Cheia este alcătuită din indicatoare de culoare care prezintă întotdeauna o schimbare uniformă și corectă a luminozității și a saturației, permițând astfel monitorizarea schimbărilor cromatice în timpul proceselor de albire.

Trebuie evidențiat un lucru important, și anume faptul că în timpul albirii culoarea se schimbă devenind mai luminoasă prin desaturarea structurii dentare (se reduce saturația unei culori), și că acești parametri pot fi monitorizați vizual cu o cheie de culori care îndeplinește aceste cerințe. Acest lucru este imposibil cu alte chei de culori, cu care, cel mai important, nu se pot efectua determinări precise.

Totuși, nu ne putem baza doar pe determinarea culorii de către medicul dentist și doar pe pacient pentru monitorizarea și evaluarea succesului tratamentului de albire, deoarece pacientul deseori nu poate recunoaște corect schimbarea, datorită observării frecvente a dinților în timpul procedurii de albire. De aceea, mulți dentiști fac o fotografie a situației inițiale, care ulterior poate fi comparată cu rezultatul obținut, însă trebuie menționat faptul că schimbarea culorii dinților pe baza fotografiilor poate fi determinată corect doar dacă fotografiile sunt făcute în aceleași condiții de iluminare și în aceeași poziție a pacientului (standardizate), ceea ce deseori nu se întâmplă.

În ultimii zece ani au fost elaborate diferite instrumente digitale care ne permit stabilirea corectă a indicațiilor pentru o sesiune de albire și monitorizarea schimbărilor cromatice prin afișarea parametrilor în cifre. Astfel, putem calcula și exprima matematic fiecare schimbare a culorii și putem evita eventualele probleme dovedind că procedura de albire a fost una de succes în situația în care pacientul pretinde că nu poate evalua schimbarea. Unul dintre cele mai folosite instrumente digitale este spectrofotometrul digital VITA Easyshade V (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germania), utilizat de mulți ani pentru evaluarea culorilor în tratamentele de albire și în lucrările protetice, pentru determinarea culorilor dinților naturali și a coroanelor ceramice.

La ediția din septembrie 2021 a târgului IDS, VITA a prezentat cel mai nou software update al acestui spectrofotometru (un nou modul), destinat în mod special monitorizării schimbărilor cromatice din timpul diferitelor sesiuni de albire. Pe lângă funcțiile deja binecunoscute ce oferă informații despre nuanță, luminozitate, saturație și indicele corespunzător fiecărui dinte măsurat, upgrade-ul prezentat face posibilă măsurarea indicelui de albire a celor șase dinți frontali, afișând valoarea medie a caracteristicilor menționate (fig. 1, 2).

Transferarea informațiilor din fotografia pacientului prin aplicația gratuită VITA mobileAssist+ (fig. 3-5) și simularea unei posibile soluții (fig. 6) sunt alte funcții adăugate. Trebuie menționat că noul software permite o simulare (deși digitală) foarte reală și naturală, ceea ce nu se poate obține întotdeauna cu alte softuri și reprezintă un pas important în tehnologia digitală.

Procedura descrisă poate fi efectuată de mai multe ori, în funcție de protocolul de albire, fiind astfel foarte ușoară memorarea și compararea valorilor medii. Indicele de albire este un număr relativ care exprimă un anumit nivel de luminozitate și saturație, invers proproțional. De exemplu, o valoare ridicată a indicelui se traduce printr-o luminozitate redusă și o saturație crescută (ceea ce observatorul percepe ca un dinte de culoare mai închisă); respectiv invers, o valoare scăzută a indicelui reprezintă o luminozitate ridicată și o saturație redusă, fiind perceput ca un dinte de culoare mai deschisă.

Logic, un indice de albire ridicat indică necesitatea unei albiri, și această valoare ar trebui să scadă treptat (fig. 7) iar culoarea dintelui ar trebui să devină mai luminoasă și mai puțin intensă (fig. 8). Toate simulările pot fi trimise digital pacientului și stocate în fișierele respective.

Avantajul acestui upgrade se manifestă prin simplitatea determinării culorii dentare, exprimată printr-un număr format din una sau două cifre ce reprezintă valoarea relativă a parametrului culorii relevante procesului de albire. Astfel, atât pacientul, cât și medicul pot obține ușor informații despre culoare, indicele de albire fiind ușor de reținut, iar dacă e necesar, se pot compara valorile pre- și postoperator, în special dacă este o procedură la domiciliu ce poate dura 2-3 săptămâni. Pentru pacient, o scădere a valorii indicelui de albire înseamnă obținerea culorii dorite, iar pentru medic, dovada succesului procedurii în urma unor indicații setate corect.

Implementarea acestei proceduri determină în același timp și evitarea neînțelegerilor și a așteptărilor nerealiste. Includerea aplicației mobile în procesul de albire și transmiterea digitală a informației către pacient este, cu siguranță, un pas înainte în comunicarea dintre acesta și medic, întărind încrederea reciprocă, simplificând comunicarea și contribuind la succesul procedurii, respectiv la satisfacția pacientului (fig. 9, 10).

Cu toate acestea, trebuie remarcat că simularea digitală îi arată pacientului culoarea ce urmează să se obțină, ceea ce înseamnă că trebuie să avem grijă la setarea corectă a indicației și în alegerea tehnicii de albire, a materialului corespunzător și mai ales a duratei procedurii. Este important, de asemenea, să precizăm că este vorba despre o simulare, pentru a nu exista promisiuni false. Un indice de albire 1 se obține rar prin procedurile de albire.

Majoritatea candidaților la albirea dentară sunt tineri care, fiind în general pricepuți la metodele de comunicare digitală, se pot implica pe parcursul întregului proces. În general, pacienților le place să fie bine informați și orice progres semnalat în sesiunea de albire (sub forma unei scăderi a valorii indicelui de albire) este motivant și pentru o igienă orală adecvată, crescându-le astfel încrederea în procedură dar și în medicul dentist.

Fotografiile pe care le trimitem pacienților prin aplicația mobilă sunt deseori postate pe social media. Pacienților le place să se mândrească cu noua culoare dentară și deseori primesc multe feedback-uri de admirație. Aceasta este noua eră modernă, digitală și a generației Z!


Pentru mai multe informații vizitați:
www.vita-zahnfabrik.com/digitalshade
Technical advisor VITA products:
Adrian Apreotesei
+40 730 091 179


DESPRE AUTOR:

Ein Bild, das Person, drinnen enthält. Automatisch generierte Beschreibung

Prof. Dubravka Knezović Zlatarić, DMD, MSc, PhD

Specialist în protetică în cadrul Departamantul de Protetică Dentară Mobilizabilă și lector al cursurilor elective „Bazele stomatologiei estetice“ și „Comunicarea digitală între cabinet și laboratorul dentar“ la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității din Zagreb, Croația, unde și-a obținut diploma în protetică și și-a definitivat doctoratul.
Ca membră a Asociației Europene de Protetică a fost premiată de trei ori – pentru cel mai bine prezentat studiu științific, pentru o prezentare poster și ca tânăr cercetător în domeniul proteticii dentare.
În 2007, a câștigat locul II la o prezentare poster în cadrul unei întîlniri a Colegiului Internațional de Protetică în Fukuoka, Japonia.
A fost inițiatorul și managerul de proiect al mai multorul proiecte științifice finanțate de Ministerul Științei și de Universitatea din Zagreb, Croația.
Cercetările sale sunt orientate asupra diferitelor tratamente dentare estetice, cu accent pe procedurile minim invazive care redau aspectul natural al dinților prin diferite protocoale de management al culorii.


Fig. 1. Afișajul noului modul (simbolul albastru deschis), măsurarea sistematică a indicelui de albire pe cei șase dinți frontali superiori și exprimarea digitală a rezultatelor obținute în aplicația mobilă. Aceasta este măsurătoarea inițială a indicelui de albire în vederea nevoii stabilirii unei albiri dentare. Indicele mediu de albire la acest pacient a fost 16 (în intervalul 1-29) iar valoarea obținută indică stabilirea unui tratament de albire.
Fig. 2. Afișarea măsurătorii sistematice a indicelui de albire pentru fiecare dinte frontal individual.
Fig. 3. Conectarea digitală a dispozitivului mobil și a spectrofotmetrului VITA Easyshade V în scopul transmiterii valorilor măsurate către aplicația mobilă. Noul modul este compatibil cu dispozitivele mobile iOS și Android.
Fig. 4a-d. Protoculul digital de încărcare a fotografiei și a măsurătorii digitale în cabinet.
Fig. 4a-d. Protoculul digital de încărcare a fotografiei și a măsurătorii digitale în cabinet.
Fig. 4a-d. Protoculul digital de încărcare a fotografiei și a măsurătorii digitale în cabinet.
Fig. 4a-d. Protoculul digital de încărcare a fotografiei și a măsurătorii digitale în cabinet.
Fig. 5a-d. Calibrarea digitală și ajustarea fotografiei încărcate în aplicația mobilă și marcarea ariei pentru simularea schimbării cromatice.
Fig. 5a-d. Calibrarea digitală și ajustarea fotografiei încărcate în aplicația mobilă și marcarea ariei pentru simularea schimbării cromatice.
Fig. 5a-d. Calibrarea digitală și ajustarea fotografiei încărcate în aplicația mobilă și marcarea ariei pentru simularea schimbării cromatice.
Fig. 5a-d. Calibrarea digitală și ajustarea fotografiei încărcate în aplicația mobilă și marcarea ariei pentru simularea schimbării cromatice.
Fig. 6a-c. Simularea digitală a schimbării cromatice exprimată în indici de albire față de indicele 16 măsurat initial în cabinet, la stânga și la dreapta față de valorile limită. Este vizibilă o schimbare în culoarea dinților.
Fig. 6a-c. Simularea digitală a schimbării cromatice exprimată în indici de albire față de indicele 16 măsurat initial în cabinet, la stânga și la dreapta față de valorile limită. Este vizibilă o schimbare în culoarea dinților.
Fig. 6a-c. Simularea digitală a schimbării cromatice exprimată în indici de albire față de indicele 16 măsurat initial în cabinet, la stânga și la dreapta față de valorile limită. Este vizibilă o schimbare în culoarea dinților.
Fig. 7a-c. Vizualizarea măsurătorilor sistematice din cabinet ale indicilor de albire în noul modul: înainte de procedura de albire (7a); după o săptămână de purtare peste noapte a unei gutiere customizate cu gel de albire cu 16% peroxid de carbamidă (7b); și după două săptămâni. (7c). Monitorizarea continuă prezintă o scădere a valorii indicelui de albire, ceea ce dovedește o schimbare pozitivă, adică o creștere a luminozității și o reducere a saturației culorii dinților tratați.
Fig. 7a-c. Vizualizarea măsurătorilor sistematice din cabinet ale indicilor de albire în noul modul: înainte de procedura de albire (7a); după o săptămână de purtare peste noapte a unei gutiere customizate cu gel de albire cu 16% peroxid de carbamidă (7b); și după două săptămâni. (7c). Monitorizarea continuă prezintă o scădere a valorii indicelui de albire, ceea ce dovedește o schimbare pozitivă, adică o creștere a luminozității și o reducere a saturației culorii dinților tratați.
Fig. 7a-c. Vizualizarea măsurătorilor sistematice din cabinet ale indicilor de albire în noul modul: înainte de procedura de albire (7a); după o săptămână de purtare peste noapte a unei gutiere customizate cu gel de albire cu 16% peroxid de carbamidă (7b); și după două săptămâni. (7c). Monitorizarea continuă prezintă o scădere a valorii indicelui de albire, ceea ce dovedește o schimbare pozitivă, adică o creștere a luminozității și o reducere a saturației culorii dinților tratați.
Fig. 8a/b. Aspectul clinic înainte (8a) și după procedura de albire de două săptămâni la domiciliu (8b).
Fig. 8a/b. Aspectul clinic înainte (8a) și după procedura de albire de două săptămâni la domiciliu (8b).
Fig. 9. Reprezentarea digitală a schimbării cu datele culorii de bază înainte și după procedura de albire.
Fig. 10. Buna comunicare digitală cu pacientul în cabinet contribuie la o mai mare satisfacție a acestuia legată de procedura de albire.

Referințe bibliografice:

Raportul prezentat este bazat pe articolul publicat în revista Dental Tribune Croația.

1. Simsek H, Buyuk SK, Cetinkaya E, Tural M, Koseoglu MS.“How I whiten my teeth”:YouTube as a patient information resource for teeth whitening. BMC Oral Health. 2020; 1; 20: 183.

2. Paravina RD, Johnston WM, Powers JM. New shade guide for evaluation of tooth whitening – colorimetric study. J Esthet Restor Dent. 2007; 19: 276-83.

3. Paravina RD. New shade guide for tooth whitening monitoring: visual assessment. J Prosthet Dent. 2008; 99: 178-84.

Joiner A, Luo W. Tooth colour and whiteness: A review. J Dent. 2017; 67S:S3-S10. 

4. Knezović Zlatarić D, Žagar M, Illeš D. A clinical study assessing the short-term efficacy of combined in-office/at-home whitening treatment. J Esthet Restor Dent. 2019; 31: 140-146. 



 

Articole Similare