Prima pagină » GUIDED BIOFILM THERAPY: terapia preferată în rândul pacienților

GUIDED BIOFILM THERAPY: terapia preferată în rândul pacienților

by admin

Dacă trebuie luată în considerare integrarea unei noi terapii, aceasta fie trebuie să fie superioară în ceea ce privește rezultatul terapiei, fie trebuie să prezinte alte aspecte avantajoase relevante, cum ar fi preferința pacientului, confortul operatorului, economia de timp sau alte resurse.
Listl and Birch, 2013


SONDAJ LA NIVEL MONDIAL PRIVIND METODA PREFERATĂ DE PREVENȚIE

O cavitate bucală igienică este importantă nu numai pentru sănătatea orală, ci și pentru sănătate în general. Cu ajutorul Guided Biofilm Therapy (GBT), compania EMS a dezvoltat un protocol sistematic, modular, dovedit științific pentru profilaxia orală, împreună cu universități, medici și Academia Stomatologică Elvețiană (SDA). Din cei peste 76.000 pacienți chestionați la nivel mondial, peste 92% sunt entuziasmați de metoda GBT pe care o vor recomanda familiei și prietenilor.

Din cauza durerilor mari, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a declarat afecțiunile orale, inclusiv cariile și parodontopatiile, drept probleme importante de sănătate. De asemenea, Federația Stomatologică Mondială (FDI) subliniază importanța igienei orale pentru sănătatea sistemică în „Viziunea 2030”. Pe lângă un stil de viață sănătos, placa bacteriană trebuie îndepărtată zilnic, eficient, prin igienă orală și prin îndepărtare profesională constantă (Professional Mechanical Plaque Removal, PMPR).

Pentru a realiza un PMPR eficient și blând, echipa stomatologică ar trebui să aplice metode, instrumente și materiale moderne. Astfel, pentru a determina metoda preferată de profilaxie profesională, a fost realizat un studiu de amploare pe baza unor chestionare adresate de către cabinete stomatologice orientate spre prevenție din întreaga lume la peste 76.000 pacienți.


COMPARAREA METODELOR

Guided Biofilm Therapy (GBT) se bazează pe recall-ul clasic, pe termen lung, descris de către medicul stomatolog suedez Per Axelsson. Încă din anii 1970, el și echipa sa au reușit să demonstreze unui grup mare de pacienți că dinții nu se pierd din cauza cariilor sau a parodontitei dacă îngrijirea preventivă este efectuată în mod constant până la o vârstă înaintată.

GBT este o dezvoltare ulterioară a acestui concept standardizat și sistematic, folosind noi descoperiri și tehnologii. Protocolul poate fi adaptat tuturor grupelor de pacienți și constatărilor clinice în funcție de risc. Metodele folosite de GBT au fost documentate în numeroase studii științifice.

După evidențierea obligatorie a plăcii bacteriene, obiectivul GBT este de a obține cea mai completă și minim invazivă îndepărtare posibilă a plăcii de pe toate suprafețele orale. Evidențierea este destinată motivării individuale a pacientului și îndepărtării profesionale țintite a plăcii bacteriene. Placa este îndepărtată supra- și subgingival cu pulberea AIRFLOW® PLUS (pe bază de eritritol) într-o manieră minim invazivă folosind AIR-FLOWING® și PERIOFLOW®. Dacă este necesar, se folosește un instrument cu ultrasunete piezoceramic nedureros (PIEZON® PS NO PAIN Instrument) pentru orice depozite de tartru.

În schimb, „procedura PMPR convențională” se concentrează pe îndepărtarea tartrului, de foarte multe ori cu instrumente sonice invazive sau de mână. Ulterior, suprafețele dinților sunt tratate cu perii rotative sau cupe de silicon folosind paste abrazive de lustruit. Această lustruire abrazează substanța dentară superficială și lasă pasta de lustruit la suprafață. Metoda convențională nu presupune aplicarea unui revelator de placă. De obicei, placa bacteriană nu este evidențiată înainte de tratament, deoarece îndepărtarea acesteia ar necesita mult mai mult timp (Chéserex, Elveția, 2018).


ANALIZA CHESTIONARULUI

Chestionarele la care au răspuns pacienții (n=76.338) au inclus 8 întrebări, inclusiv evaluarea globală a GBT (fig. 1), netezimea suprafeței (fig. 2), utilitatea evidențierii plăcii înainte de începerea tratamentului (fig. 3) și o comparație directă cu metoda convenţională (fig. 4). Chestionarele anonime au fost colectate de către compania EMS în cabinete și clinici orientate spre prevenție.
GBT a obținut rezultate foarte bune la toate întrebările (diagramele din fig. 1-4), cu un punctaj mediu de 4,6-4,7 din cele 5 posible în fiecare caz. Pentru întrebările despre durata tratamentului și recomandarea acestuia, punctajul mediu a fost de 4,7 din 5.
Peste 98% dintre pacienți au raportat că nu au prezentat dureri neplăcute în timpul tratamentului sau că durerea a fost mai mică decât în cazul terapiei convenționale (medie generală 4,6).


CONCLUZII

Peste 92% dintre respondenți preferă Guided Biofilm Therapy în comparație cu metoda tradițională (scor 4 sau 5 puncte). Acest lucru este în concordanță cu studiile publicate anterior din practică și mediul academic privind acceptarea și satisfacția pacienților. GBT este indicat atât pentru PMPR preventivă primară, cât și pentru cea secundară parodontitei și periimplantitei, în funcție de risc și necesități. Datorită documentației sale științifice unice și a potrivirii clinice în comparație cu alte metode, conceptul este recomandat de către numeroși experți renumiți.

Rezultatele studiului extins prezentat în acest articol demonstrează superioritatea Guided Biofilm Therapy în comparație cu tratamentul convențional. Până în prezent, nu au fost publicate date de această amploare. Analizele altor sondaje efectuate în rândul unor grupuri mai mici de respondenți arată aceeași tendință ca și sondajul global descris.
Trebuie remarcat, de asemenea, faptul că beneficiile GBT nu se limitează la satisfacția palpabilă a pacientului și la rata ridicată de recall asociată. După cum s-a demonstrat în numeroase studii, GBT este optimizat ergonomic și semnificativ mai eficient, concomitent economisind timp; prin urmare, este și mai economic în comparație cu metodele convenționale.
În consecință, GBT poate fi implementat în mod deosebit de eficient și cu succes de către echipa de profilaxie stomatologică (fig. 5).


GUIDED BIOFILM THERAPY este un PROTOCOL clinic, sistematic, modular, bazat pe dovezi, preventiv și terapeutic:

01 EVALUAREA ȘI CONTROLUL INFECȚIEI
EVALUAȚI FIECARE CAZ CLINIC ȘI IMPLEMENTAȚI MĂSURI DE IGIENĂ
Începeți prin clătirea cu apă de gură BacterX® Pro;
Examinați dinții, gingia și țesuturile parodontale;
Examinați implanturile și țesuturile peri-implantare.

02 EVIDENȚIAȚI
VIZUALIZAȚI BIOFILMUL
Arătați pacienților placa bacteriană evidențiată în zonele problematice cu ajutorul EMS Biofilm Discloser;
Colorarea vă va ghida în îndepărtarea plăcii bacteriene;
Odată ce placa bacteriană este îndepărtată, tartrul este mai ușor de detectat.

03 MOTIVAȚI
CONȘTIENTIZARE ȘI ÎNVĂȚARE
Subliniați rolul prevenției;
Instruiţi-vă pacienţii cu privire la igiena orală;
EMS recomandă periuţe interdentare sau ață dentară, precum și periuțe electrice sau manuale și pastă AIRFLOW® pe bază de eritritol pentru igienizarea zilnică la domiciliu.

04 AIRFLOW® MAX
ÎNDEPĂRTAȚI PLACA BACTERIANĂ, COLORAȚIILE ȘI TARTRUL INCIPIENT
Utilizați AIRFLOW® MAX pe dinții naturali, restaurări și implanturi;
Îndepărtați placa bacteriană supra- și subgingival până la 4mm folosind pudra AIRFLOW® PLUS 14μm;
Îndepărtați placa bacteriană de pe gingie, limbă și palat;
Îndepărtați colorațiile restante de la nivelul smalțului cu pudra AIRFLOW® CLASSIC Comfort.

05 PERIOFLOW®
ÎNDEPĂRTAȚI BIOFILMUL DIN PUNGILE > 4-9mm
Utilizați pudra AIRFLOW® PLUS pe dinții naturali, în pungile parodontale adânci, furcații radiculare și pe implanturi;
Utilizați noul vârf, mai subțire PERIOFLOW®.

06 PIEZON® PS
ÎNDEPĂRTAȚI TARTRUL RESTANT
Utilizați instrumentul minim invaziv EMS PIEZON® PS supra- și subgingival până la 10mm;
Curățați pungile parodontale >10 mm cu mini chiurete;
Utilizați instrumentul EMS PIEZON® PI în jurul implantelor până la 3 mm subgingival și pe restaurări.

07 CONTROLAȚI
DETERMINAȚI PACIENTUL SĂ ZÂMBEASCĂ
Efectuați o verificare finală a plăcii bacteriene restante;
Asigurați-vă că tartrul este complet eliminat;
Diagnosticați cu precizie cariile;
Protejați cu fluor;
Nu mai este nevoie să lustruiți.

08 DISPENSARIZARE
PACIENT SĂNĂTOS = PACIENT FERICIT
Programați următoarele ședințe (recall-uri) în funcție de evaluarea riscului;
Întrebați pacientul despre impresia cu privire la tratament.


Dr. Jan H. Koch | mailto:janh.koch@dental-journalist.de | www.dental-journalist.com
Dental Forum | ZMK, Vol. 38, Issue 4, April 2022: 183 – 185.


Fig. 1. Diagramă cu privire la evaluarea globală a GBT.
Fig. 2. Diagramă cu privire la netezimea suprafeței dentare post-GBT.
Fig. 3. Diagramă cu privire la utilitatea evidențierii plăcii înainte de începerea GBT.
Fig. 4. Diagramă cu privire la GBT comparativ cu metoda convenţională.
Fig. 5. Protocolul Guided Biofilm Therapy.

Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 96/nov.2022


 

Articole Similare