Prima pagină » O reconstrucţie complexă din compozit cu GrandioSO de la VOCO

O reconstrucţie complexă din compozit cu GrandioSO de la VOCO

by admin
Chart Description automatically generated with medium confidence

Dr Clarence Tam (full color)

Dr. Clarence Tam (Auckland, Noua Zeelandă)

Dr. Clarence Tam este specialistă în stomatologie cosmetică și restaurativă și conduce un cabinet stomatologic în Auckland (Noua Zeelandă). Născută în Canada, autoarea deţine o diplomă de la Universitatea Western Ontario şi a absolvit un curs de specializare la Universitatea din Toronto/Hospital for Sick Children.

Dr. Clarence Tam este manager și preşedinte al New Zealand Academy of Cosmetic Dentistry (NZACD), precum şi membru acreditat al American Academy of Cosmetic Dentistry (AACD).


Prezentare de caz

O pacientă de 72 ani fără antecedente medicale s-a prezentat la cabinetul dentar acuzând retenţia resturilor alimentare între molarii 4.7. şi 4.8. Din cauza edentaţiei molarului adiacent 4.6., 4.7. s-a înclinat și deplasat mezial faţă de 4.8.

Pacienta și-a exprimat dorinţa de a obţine închiderea spațiului dintre dinţi. La examinarea clinică s-a constatat prezenţa unei restaurări disto-ocluzo-linguale voluminoase din compozit şi o fractură verticală la nivelul suprafeţei linguale a dintelui, imediat adiacentă restaurării.

Dintele nu prezenta simptomatologie.

S-au discutat diverse opţiuni de tratament, inclusiv realizarea unei restaurări de acoperire, întrucât suprafaţa restaurării reprezenta 65% din suprafaţa totală a dintelui. Nu s-a luat în considerare această opţiune, deoarece pacienta nu avea o proteză care ar fi putut să prevină deplasarea mezială a dintelui 4.7.

Soluţia pragmatică a fost reprezentată de înlocuirea restaurării și, în același timp, refacerea contactelor centrice, fără interferenţe în mișcarea de lateralitate. Aceasta opțiune ar oferi cea mai mare probabilitate că dintele nu va continua să se deplaseze mezial, precum și încărcarea compozitului în zona de compresie unde este mai rezistent, faţă de zonele de flexie și tensiune unde e rezistența este deficitară.


Procedura

După anestezia profundă loco-regională a nervului alveolar inferior (folosind 2,2 ml lidocaină de 2 % cu adrenalină de 1:100.000), s-a realizat izolarea completă prin utilizarea digii dentare. Restaurarea a fost îndepărtată și segmentul fracturat s-a detașat cu ușurință doar la o singură utilizare a frezei. S-a utilizat un detector de carii (Kuraray). Marginile cavității au fost bizotate (nu se poate obține adeziunea lateral de prisma de smalț , ci la capătul acesteia); apoi, cavitatea a fost sablată cu ajutorul pulberei de oxid de aluminiu cu particule de 27µ, la o presiune de 30 – 40 psi (respectiv, 2–3 bar).

Cavitatea rezultată a fost foarte voluminoasă, extinzându-se de la marginea linguală până aproape de punctul central al dintelui în direcţie mezio-distală.

S-a introdus o matrice (FX175, Garrison), precum şi o pană albastră de mici dimensiuni (FXBL, Garrison) la nivelul ambrazurii cervicale, înainte de a plasa inelul Wide Prep (FX600, Garrison) (fig. 1, 2).

S-a gravat acid și s-a aplicat adezivul Optibond Solo Plus (Kerr) în cavitate și la nivelul pereților marginali timp de 30 secunde. A urmat uscarea cu jet de aer, evaporarea solventului și fotopolimerizarea.


La nivel proximal, se plasează trei straturi orizontale ultra-subţiri de 0,25 mm (GrandioSO flow A2, VOCO GmbH) pentru a hibridiza în mod optim stratul de adeziv, și pe de altă parte pentru a asigura o aderenţă maximă cu dentina și smalţul.

Un alt motiv pentru plasarea unor straturi subțiri este nu numai asigurarea polimerizării complete, dar și creșterea micro-rezistenței la fisurare și forfecare a puterii de adeziune la nivelul zonei care este responsabilă pentru majoritatea erorilor clinice la nivelul cavităţilor de clasa 2. Adâncimea medie a molarilor mandibulari de la creasta marginală până la podeaua proximală a cavității este de 6 mm.


Prin folosirea sistemului de matrice, este dificil de a te apropria și de găsi unghiul optim pentru polimerizarea până la baza podelei proximale a cavității. Unghiul ideal în acest caz nu se obţine de pe partea stangă a pacientului, ci de pe partea medicului/ operatorului. După aplicarea celor 3 straturi, urmează aplicarea compozitului în straturi orizontale de 1 mm înalţime până la completarea crestelor marginale (GrandioSO, A2, VOCO GmbH). 

S-a îndepărtat sistemul de matrice înainte de realizarea stratificării estetice ocluzale, unde s-a utilizat GrandioSO (A2 shade, VOCO) (fig. 3-7).

A picture containing indoor, plastic, container

Description automatically generatedFig. 1 Aplicarea digii și a sistemului de matrice Garrison.

K:\PR\Anwenderberichte_2018\GrandioSO (Flow)_Dr Clarence Tam\Bilder\01.JPGFig. 2 Îndepărtarea restaurării preexistente la nivelul 4.7.

 

K:\PR\Anwenderberichte_2018\GrandioSO (Flow)_Dr Clarence Tam\Bilder\03.JPGFig. 3 Aplicarea de straturi subţiri de compozit la nivelul proximal al cavităţii

A group of buns on a blue surface

Description automatically generated with low confidenceFig. 4 Stratificarea orizontală până la nivelul crestelor marginale cu GrandioSO A2 (VOCO GmbH).

A picture containing vegetable

Description automatically generated

Fig. 5 După îndepărtarea sistemului de matrice, s-a realizat restaurarea ocluzală (GrandioSO, A2, VOCO GmbH).

A picture containing doughnut

Description automatically generated

Fig. 6 Restaurarea finală.Fig. 7
Aspect final după finisarea și lustruirea restaurării.

 

Producător:

VOCO GmbH Germania | voco.dental

Distribuitori autorizați VOCO | România:

Dentex Trading – https://www.dentex.ro/?id=2485&pid=5813121

Dentotal Protect – – https://www.dentex.ro/?id=2485&pid=5813121

Dentstore – https://dentstore.ro/compozite-fotopolimerizabile/209621-grandioso-heavy-flow.html

Derom Dental International –  https://www.ddi.ro/grandioso-heavy-flow-2-g-voco-voco-2-3311?search=grandioso&description=true

Medident Exim – https://medidentexim.ro/cabinet/restaurare-directa-si-cosmetica-dentara/materiale-compozite/grandioso-heavy-flow_2

Nastimed Serv.  – https://nastimed.ro/grandioso-heavy-flow-seringa.html

Tehnical Dent – https://www.tehnicaldent.ro/compozite-flow/1509-11108-grandio-so-heavy-flow-.html#/32-culori_compozite-a1

Tehnodent Poka – https://www.poka.ro/voco-grandio-so-heavy-flow-a2-2g-compozit-universal-nano-hybrid

Articole Similare