Prima pagină » O chestiune de estetică. VITA.

O chestiune de estetică. VITA.

by admin

Dr. Philipp Grohmann, MDT Vincent Fehmer

Comunicarea culorii 2.0 de la cabinet la laborator

Determinarea și comunicarea culorii dintelui joacă un rol important în realizarea restaurărilor cu aspect natural. Pentru a obține rezultate cât mai naturale, trebuie luate în considerare trei principii: în primul rând, percepția culorii este subiectivă și diferă de la o persoană la alta, la fel ca percepția căldurii și a frigului. În al doilea rând, culoarea dintelui este influențată de factori externi precum condițiile de iluminare (lumina zilei, lumina artificială, etc.)1, obiectele din jur (culoarea dintelui adiacent) respectiv experiența celui care o determină2. În al treilea rând, este imposibilă comunicarea verbală a peste 5,000 de variante de nuanțe și peste 10 milioane de nuanțe de culoare pe care le poate diferenția ochiul uman.

Metode pentru determinarea cu precizie a culorii dintelui

În multe cazuri, tehnicianul are ocazia să vadă dinții naturali ai pacientului în timp real. Doar astfel putem fi siguri că toate informațiile necesare ajung neschimbate la persoana responsabilă pentru realizarea restaurării și a alegerii culorii acesteia. La restaurări estetice această etapă este încă recomandată. La cazurile în care estetica nu este prioritară, dentistul are alternativa de a selecta culoarea printr-o metodă mai eficientă care să permită reproducerea culorii selectate (conform celor descrise mai jos). La selectarea culorii este extrem important ca aceasta să fie reproductibilă. Refacerea sau corectarea restaurării din cauza alegerii unei culori nepotrivite este de obicei foarte costisitoare atât pentru dentist cât și pentru tehnician. În zilele noastre acest sistem nu mai este o soluție viabilă economic. Timpul alocat și efortul personal nu se reflectă în valoarea lucrării.

Alegerea culorii printr-o soluție digitală pare să fie tendința – nu doar în industria dentară, ci și în industria de automotive, în cea a vopselelor , in design interior, etc.

Utilizarea sistemelor de determinare digitală a culorii a făcut obiectul multor studii3. Rezultatele se pot compara – toate studiile arată că utilizarea tehnologiei digitale în termini de acuratețe și reproductibilitate este net superioară ochiului uman. Un astfel de sistem digital de determinare a culorii le-a depășit pe celelalte: VITA Easyshade (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen), ajungând acum la a cincea generație și este disponibilă din 2015 (Fig. 1). Conform descrierii producătorului, este un sistem multinfuncțional complet care poate fi implementat în cabinetele și laboratoarele dentare pentru determinarea și comunicarea culorii dintelui, reproducerea acestuia și verificarea culorii finale.

Posibilități de comunicare

În cabinet, instrumentul atrage prin manipularea simplă și independența față de condițiile de iluminare respectiv prin percepția subiectivă a utilizatorului în determinarea cu precizie a culorii dintelui. Din experiența noastră, cu cât mai netedă este suprafața instrumentului, cu atât mai simplă este utilizarea lui. La folosirea informațiilor despre culoarea dintelui la restaurările estetice, se recomandă să se măsoare și culoarea unei zone a dintelui prin efectuarea a trei măsurători de la zona cervicală la cea incizală. (Fig. 2 și 3).

Pentru transmiterea valorilor determinate (Fig. 4) către laboratorul dentar, pe lângă fișa de comandă obișnuită, VITA Easyshade V oferă alte opțiuni digitale care simplifică întregul proces. Software-ul PC VITA Assist permite ca informațiile să fie transmise către tehnician împreună cu poze ale pacientului și comentarii ale dentistului. (Fig. 5). Pozele în acest scop sunt realizate cu o cameră foto digitală, transferate către PC și importate de software. Comunicarea culorii se transmite wireless către software prin conexiunea integrată Bluetooth a VITA Easyshade.

Alternativ, este posibilă selectarea unei căi de comunicare prin smartphone sau tabletă. Aplicația gratuită Android VITA mobileAssist poate fi descărcată de pe Google Play Store în acest scop. (Fig. 6a/b). Aceasta permite transmiterea rezultatelor privind culoarea determinată și a pozelor pacientului, precum și a unor informații suplimentare. Pozele pot fi făcute direct cu un smartphone sau o tabletă (deși o cameră foto digitală redă o mai bună calitate) de pe care datele se pot transfera wireless sau prin tehnologia NFC. În ambele cazuri laboratorul primește informațiile electronic.

Acolo, setul de date poate fi recepționat de un PC, o tabletă sau un smartphone – și afișate chiar în forma preferată de tehnicianul dentar. Culorile de dinți sunt redate în sistemele VITA SYSTEM 3D-MASTER și VITA classical A1–D4. Corespondența culorii la standardul VITA poate fi recunoscută imediat cu ajutorul graficului de tip semafor (Fig. 3). Astfel, se poate observa cât de mult deviază culoarea dintelui față de cea mai apropiată nuanță de pe cheia de culori respectivă. Roșu înseamnă o potrivire slabă, iar verde o potrivire foarte bună. Galbenul arată că devierile de culoare pot fi perceptibile în special la restaurările dinților frontali. În această imagine se vede clar că este semnificativ mai simplă reproducerea precisă a culorii dinților pacientului cu VITA SYSTEM 3D-MASTER. Se poate cere descrierea detaliată a deviației de culoare prin apăsarea culorii dintelui afișate pe ecranul tactil. Acest graphic cu linii (Fig. 4), variațiile de luminozitate (L), saturație (C) și tonul culorii (h) sunt afișate separat; în plus, măsurătoarea concordanței cu cea mai similară mostră de culoare este afișată ca valoarea pentru Delta E.

Opțiunea selectată

Se preferă comunicarea prin tabletă și integrarea pozelor despre pacient făcute cu o cameră foto digitală. De fapt, aceasta este o opțiune simplă și rapidă – doar importul pozelor durează puțin mai mult. Deseori, soluția mai rapidă de a folosi camera tabletei este eliminată în favoarea unei imagini de o mai bună calitate făcută cu o cameră profesională. Din perspectiva dentistului, utilizarea unei tablete și a aplicației VITA mobileAssist este extrem de avantajoasă deoarece această opțiune oferă cea mai mare flexibilitate. Utilizatorul nu este legat de un PC fix, iar software-ul îl ghidează pas-cu-pas de la importul datelor din VITA Easyshade V prin integrarea pozelor pacientului până la trimiterea informațiilor.

Tehnicianul dentar beneficiază în special de economie de timp, mai ales când amprenta este luată de un scanner intraoral. Cu această opțiune tehnicianul nu trebuie să meargă în cabinet pentru a determina culoarea dintelui, iar curierul nu trebuie să meargă după amprentele din cabinet, etc. Un alt avantaj al acestei opțiuni este acuratețea informațiilor transmise și accesul la acestea indiferent locație.

Literatură

1 Mete J. et al. Comparative study of shade matching performance of dental students under natural daylight and daylight lamp conditions. European J. of Esthetic Dentistry 2013 Vol.8

2 Della Bona A. et al. Visual and instrumental agreement in dental shade selection: Three distinct observer populations and shade matching protocols. Dental Materials 2009 25

3 Chen H et al. A systematic review of visual and instrumental measurements for tooth shade matching. Quintessence Int. 2012 Sep.4 Paravina RD, Ghinea R, Herrera LJ, Bona AD, Igiel C, Linninger M, Sakai M, Takahashi H, Tashkandi E, Perez Mdel M. Color difference thresholds in dentistry. J Esthet Restor Dent. 2015 Mar-Apr;27 Suppl 1:S1-9. doi: 10.1111/jerd.12149. Epub 2015 Apr 17.

Fig. 1: VITA Easyshade V cu un design ergonomic.
Fig. 2: Prin ecranul tactil se poate seta dacă se determină culoarea de bază sau zonele de tranziție a culorii.
Fig. 5: Utilizarea noului software VITA Assist pentru transmiterea culorii dintelui.

VITA® și alte produse VITA menționate sunt mărci înregistrate VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH & Co. KG, Bad Säckingen, Germania.

Articole Similare