Prima pagină » Guided Biofilm Therapy – cu aplicare universala și totuși individual

Guided Biofilm Therapy – cu aplicare universala și totuși individual

by admin
A person getting dental treatment Description automatically generated with medium confidence

GBT – Universally applicable and yet individual, Dental Magazine, Issue Special Print, May 2022


Despre autori:

Dr. Klaus-Dieter Bastendorf has, in his role as a dentist and pioneer of prevention in dental practice, given over 750 lectures on this subject and written numerous articles on the topic. Since 1979 he has had his own practice in Eislingen, since 2014 in the practice Dr. Strafela-Bastendorf

Prof. EM. Dr. Adrian Lussi, DIPL. CHEM. ING. ETH is one of the leading researchers in the field of caries in German-speaking countries and is an honorary member of the SSO. Dental Clinics of the University of Berne and Clinic for Dental Preservation and Periodontology, University of Fribourg


Pacienții preferă metodele de ultimă generație: Guided Biofilm Therapy (GBT) a adaptat prevenția sistematică Axelsson/Lindhe (1972) la progresele științifice și tehnice pentru a satisface cerințele actuale.

Conform sistemului Axelsson/Lindhe, prevenția este cel mai eficient tratament stomatologic pentru menținerea și restabilirea sănătății orale prin evitarea bolilor dentare (carii, gingivită, parodontită, mucozita peri-implantară și peri-implantita prin prevenție primară, secundară) sau prevenind recidiva după efectuarea tratamentului. Desconsiderarea prevenției poate duce la deteriorarea funcțională și estetică și în consecință, la afectarea generală a sănătății pe lângă afecțiunile orale.

Dacă prevenirea trebuie să aibă succes pe termen lung, atunci sistemul de prevenție introdus de Axelsson/Lindhe în 1972 constând în îngrijirea la domiciliu și profilaxia profesională, trebuie să fie integrat în practica de zi cu zi. Guided Biofilm Therapy (GBT) (E.M.S., Elveția) a adaptat acest sistem la progresele științifice și tehnice pentru a satisface cerințele actuale. Prin definiție, GBT este un sistem de prevenție și un protocol de tratament orientat spre risc, bazat pe dovezi, sistematic, modular, individual, aplicabil universal (fig. 1). GBT poate fi aplicat tuturor pacienților, chiar și celor cu probleme complexe de sănătate orală și generală, și tuturor grupelor de vârstă. Peste 120 publicații* despre fiecare pas GBT formează baza științifică a acestui protocol cu termeni definiți:
Orientare în funcție de riscul de boală: istoric medical, constatări diagnostice, determinarea riscului specific vârstei, terapie și prevenție sistematic țintite / ”ghidate”;
Bazat pe dovezi: toți pașii sunt bazați pe dovezi;
Prevenție și terapie sistematică: se specifică o procedură de bază iar practicianul este ghidat sistematic prin protocolul în opt pași;
Modular: nu există constrângeri de timp pentru pașii individuali ca în ”pie model” conform Axelsson/Lindhe iar practicianul decide ce module utilizează în mod specific/ ghidat și cât timp alocă;
Personalizat: atât intervențiile la domiciliu, cât și cele profesionale trebuie personalizate pentru fiecare pacient (participare);
Universal: un protocol care poate fi aplicat tuturor ”cazurilor” orale și generale de sănătate, chiar și celor complexe și pentru toate grupele de vârstă.

GBT PASUL 1: CONTROLUL INFECȚIEI ŞI EVALUAREA

Controlul infecțiilor servește la protejarea și garantarea siguranței medicului, echipei și pacienților față de riscul transmiterii infecțiilor, pentru că toate tratamentele stomatologice generează aerosoli. Clătirea cu un agent antimicrobian preoperator reduce numărul de microorganisme eliberate sub formă de aerosoli/ stropi, ce pot contamina ulterior echipamentele, suprafețele chirurgicale precum și personalul medical. Prin urmare, se recomandă clătirea 40 secunde cu soluția orală BacterX Pro, ce conține 0,1% clorhexidină; 0,05% clorură de cetilpiridină; 0,005% fluor. Studiile publicate recent arată că BacterX Pro elimină, de asemenea, SARS-CoV-2 datorită adaosului de clorură de cetilpiridină. Particulele SARS-CoV-2 ar putea fi eliminate complet in vitro după 30 secunde. În plus, sistemul de aspirație (aspirator cu debit mare), canula de aspirare (fig. 2) și tehnica de evacuare joacă un rol foarte important. S-a constatat că încărcătura bacteriană a aerosolilor/ stropilor rezultați este redusă la mai puțin de 5% printr-o clătire orală și o tehnică bună de evacuare.

Un studiu recent a demonstrat că nu există modificări ale aerului ambiental în timpul tratamentului cu Airflow sau cu Piezon, dacă este utilizată o soluție de clătire antimicrobiană/ antivirală înainte de tratament și apoi o tehnică de evacuare corectă. Sunt obligatorii și măsuri de protecție personală pentru personalul medical (mască orală cu filtrare bacteriană eficientă BFE de cel puțin 95%; mănuși, ochelari de protecție) și pacient (ochelari de protecție). Opțional pentru tratamente se poate utiliza OptraGate, protecție pentru buze cu vaselină și rulouri de bumbac.

Sfaturi pentru protecția împotriva infecțiilor. Istoricul medical, determinarea riscurilor specifice vârstei și constatările diagnostice sunt necesare pentru efectuarea unui tratament țintit/ ghidat cu protejarea substratului. Constatările oferă informații despre profilul de risc individual de boală dentară a pacientului, asigurând astfel tratamente corespunzător adaptate/ ghidate. În acest scop, se pot utiliza ajutoare digitale moderne precum „conceptele parodontitei” care nu numai că permit identificarea factorilor de risc individuali actuali, dar asigură și monitorizarea și determinarea intervalelor individuale de recall. Punctul slab al majorității metodelor digitale este că neglijează riscul individual de eroziune și carii. Formularele de constatări ale Universității din Berna, disponibile pentru trei grupe de vârstă, au fost dovedite pentru a determina riscul de carie.

GBT PASUL 2: EVIDENȚIERE

Conform Hellwege, evidențierea conduce la perspective. Doar evidențierea permite îndepărtarea completă (95–100%) a plăcii bacteriene supragingivale, fapt confirmat și într-un studiu realizat de Stiftung Warentest pe calitatea PMPR (Guided Professional Oral Care, PMPR) în 10 cabinete stomatologice. Doar aproximativ 50% din placa bacteriană a fost îndepărtată, și inadecvat în locurile critice (sulcular și interproximal).

Placa bacteriană trebuie să fie vizibilă pentru: stabilirea unui indice exact de placă bacteriană; instrucțiuni specifice de igienă orală și motivație la domiciliu; îmbunătățirea comunicării cu pacienții; gestionarea direcționată a îndepărtării plăcii bacteriene; asigurarea calității, deoarece îndepărtarea 100% a plăcii bacteriene este posibilă doar prin evidențierea ei.

Sfat pentru evidențiere. Chiar și un profesionist foarte bine pregătit ratează placa bacteriană supragingivală până la de trei ori mai mult decât prin evidențiere. Numai evidențierea permite o curățare minim invazivă deoarece placa supragingivală este îndepărtată, în special, acolo unde este vizibilă (fig. 3).

GBT PASUL 3: MOTIVARE

O prevenție de succes se bazează întotdeauna pe doi piloni: igiena la domiciliu și cea profesională. Fără o îngrijire adecvată la domiciliu, nu există un succes pe termen lung în prevenție. Cu alte cuvinte: acolo există o inflamație! Aflați obiceiurile de igienă ale pacienților și adaptați tehnicile în funcție de riscul lor de îmbolnăvire. Accesorii precum oglinda, modele dentare, ajutoare pentru igiena bucală, camera intraorală, comparațiile prin fotografii, pot fi folosite în acest proces.

Sfat pentru motivarea pacienților. Îngrijirea la domiciliu este adesea neglijată. O reevaluare și o corectare a măsurilor de igienă orală realizate acasă trebuie efectuate constant, pentru îmbunătățirea informației, instruirii și a motivației. În plus, îndrumarea nutrițională și/sau recomandarea produselor adecvate pentru igiena orală sunt benefice. În mod similar, trebuie discutați factorii de risc suplimentari, cum ar fi fumatul, diabetul, bolile cardiovasculare etc.

GBT PAȘII 4 & 5: AIRFLOW/PERIOFLOW

Placa bacteriană este cauza principală a celor mai importante boli dentare (excepție eroziunile). Acesta este motivul pentru care sunt îndepărtate întâi colorarea și placa bacteriană (fig. 4), abia apoi depozitele dure (mineralizate/tartrul). În trecut, prevenția profesională se concentra în principal pe instrumentele de mână și lustruirea clasică (Rubber Cup Polishing/ RCP) cu o eficiență îndoielnică în gestionarea plăcii bacteriene, deteriorând inutil structura dentară și țesuturile moi. Astăzi, sunt disponibile tehnici moderne (dispozitive cu jet de apă-pulbere) care, pe lângă gestionarea eficientă a plăcii, se concentrează și pe protejarea substanței dure, precum și pe confortul pacientului și al medicului în timpul tratamentului.

Deși ambele lucrează după același principiu al tehnologiei cu jet apă-pulbere, procedurile Air-Polishing (AP) și Air-Flowing (AF) trebuie diferențiate pentru o abordare corectă. AF este un sistem coordonat tehnic, fizic și chimic [Airflow Prophylaxis Master (fig. 5), Airflow, piesa de mână Perioflow, pudra Plus minim invazivă pe baza de eritritol] care funcționează cu un debit constant și reglat de pulbere. Pentru îndepărtarea perfectă a plăcii bacteriene supra- și subgingival (adâncimi de sondare de până la 4 mm) de pe toate suprafețele dinților, sunt necesare un flux continuu de pulbere (Airflow Prophylaxis Master/AFPM) și o piesă de mână Airflow Max cu tehnologie airflow laminară patentată (fig. 6).

Avantajele față de tehnicile clasice includ: îndepărtarea completă a plăcii bacteriene în fisuri, șanțuri, pe implanturi, în spațiul interdentar, în zonele cu înghesuiri, în sulcus, în cazul aparatelor ortodontice fixe, totul fără a deteriora structura dintelui natural. În plus, este mult mai puțin agresiv în timpul curățării rădăcinilor expuse ale dinților. Tehnologia Airflow cu pulberi slab abrazive poate îndepărta de trei ori mai multă placă bacteriană decât instrumentele de mână. Alte beneficii includ reducerea timpului de tratament precum și confortul maxim al medicului și pacientului, având ca rezultat o complianță îmbunătățită și o rată mai mare de revenire la recall.

Sfat pentru Airflow/ Perioflow (fig. 7). Pentru a obține succesul optim al gestionării plăcii supra- și subgingival, reducând în același timp formarea de aerosoli, trebuie însușită o tehnică corectă a Airflow și respectată o evacuare corectă.

GBT PASUL 6: PIEZON/PS/PI MAX

Tartrul nu este cauza cariilor sau a parodontitei. Cu toate acestea, suprafeța sa poroasă facilitează aderența plăcii bacteriene și a produselor metabolice ale bacteriilor. De asemenea, tartrul împiedică îngrijirea optimă la domiciliu. Îndepărtarea perfectă și țintită a tartrului, de pe toate suprafețele dentare, este o parte esențială a GBT. Detartrajul supragingival țintit/ ghidat este mai specific și mai blând după evidențierea plăcii bacteriene.

Tehnologiile piezoceramice au fost demonstrate în îndepărtarea mecanică a depunerilor. Tehnologia Piezon No-Pain cu instrumentul PS (fig. 8) elimină tartrul, acum vizibil, într-un mod minim invaziv și nedureros. Avantajele față de instrumentele de mână includ: aplicare universală (supra- și subgingival până la 10 mm) pentru îndepărtarea plăcii mineralizate și a celei bacteriene; prietenos cu țesuturile; timp de tratament mai scurt (economic); mai puțin dureros datorită controlului dinamic al puterii cu mișcări liniare (confortul pacientului); poate fi folosit după o scurtă perioadă de acomodare.

Sfat pentru îndepărtarea blândă a tartrului. Pentru a obține un succes optim în îndepărtarea tartrului supra- și subgingival, ghidurile pentru aplicarea corectă a tehnicii Piezon trebuie însușite și respectate.

GBT PASUL 7: VERIFICARE

Acesta este un aspect important în verificarea propriei performanțe pentru gestionarea perfectă a plăcii bacteriene și a tartrului. În plus, supravegherea medicului stomatolog este indispensabilă pentru delegarea corectă din punct de vedere legislativ. Aceasta se referă la monitorizarea personalului care realizează prevenția, cu privire la calitatea tratamentului efectuat. Lupele (de preferință cu lumină integrată), ața dentară, sondele de explorare etc. servesc ca ajutoare.

În timpul fazei de învățare, evidențierea plăcii bacteriene trebuie controlată de către medicul stomatolog care, în plus, evaluează riscul individual de îmbolnăvire, stabilește diagnosticul final și planifică orice alte tratamente necesare. La sfârșitul acestui pas de tratament și odată ce suprafețele dinților sunt perfect curățate, se efectuează fluorizarea.

Sfat pentru evaluare și fluorizare. GBT a permis atingerea unui standard ridicat de calitate (100% eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului) în prevenție, respectiv profilaxie. GBT asigură un nivel ridicat de confort atât pentru practicieni, cât și pentru pacienți, conform feedback-ului de la peste 200.000 pacienți: 92% recomandă GBT membrilor familiei lor și cunoștințelor. Tratamentul sistematic poate fi efectuat aproape complet fără durere. GBT este un protocol care economisește timp, permițând și o eficiență economică.

GBT PASUL 8: RECALL

Importanța terapiei de întreținere pentru sănătatea orală este demult recunoscută. The German Oral Hygiene Study – DMS-S Study din august 2016 confirmă încă o dată că adulții care s-au prezentat la consult în mod constant, în ultimii cinci ani, au un istoric de carii mai mic și o incidență mai redusă a bolilor parodontale.

Pacientului i se face o programare imediat după tratament. Intervalele de recall sunt stabilite individual pe baza constatărilor și a diagnosticului rezultat. Marea importanță profesională a dispensarizării pentru sănătatea orală este contrastată de rata ridicată de abandon în ceea ce privește recall-urile. Pe de o parte, acestea necesită o gestionare riguroasă realizată de cabinetul stomatologic și pe de altă parte, complianța pacientului trebuie îmbunătățită printr-un tratament nedureros. GBT se corelează cu o mai bună complianță a pacientului deoarece confortul pacientului este foarte ridicat, reflectat și în cele mai recente sondaje privind satisfacția după terapia GBT.

Sfat pentru terapia de întreținere. Obținerea succesului pe termen lung în prevenție este posibilă numai cu sistem de recall-uri bine organizat și specific pacienților.

CONCLUZII

GBT a reușit să integreze noi descoperiri științifice și progrese tehnice într-un protocol modern de recall. Abordarea actuală este superioară sau cel puțin egală cu terapia convențională în rezultatele clinice și microbiologice. În ceea ce privește efectele suplimentare, cum ar fi conservarea substratului, confortul pacientului și al medicului, economia de timp și rentabilitatea, GBT este dovedită superior terapiei convenționale: controlul infecției prin clătire înainte de tratament; placa vizibilă prin evidențiere; îndepărtarea întâi a plăcii bacteriene cu Airflowing/ Perioflow/ Pudra Airflow Plus (minim invazivă), urmată de eliminarea țintită a tartrului cu Piezon PS (minim invaziv); nu este necesară lustruirea finală.

Un factor important pentru schimbarea protocolului de prevenție în GBT este atingerea unui nivel ridicat al calității procesului. Aplicarea corectă a dispozitivelor și abordarea sistematică a GBT poate fi învățată la Swiss Dental Academy – SDA (Academia Elvețiană de Stomatologie – SDA), institut de instruire E.M.S. În plus, satisfacția pacientului (calitatea rezultatelor) joacă un rol important în succesul prevenției fiind semnificativ corelat cu loialitatea pacientului pe termen lung, strâns legată de calitatea și confortul (durere scăzută) tratamentului efectuat. Avantajele GBT sunt impresionante inclusiv aplicarea universală, ceea ce permite o adaptare individuală, relativ facilă la pacient.

*Referințe bibliografice: www.dentalmagazin.de sau scanând QR code:

Notă privind conflictul de interese: Autorii sunt membri ai Advisory and Scientific and Boards of E.M.S. Electro Medical System S.A., 1260 Nyon, Elveția


Fig. 1. GBT este un sistem de prevenție și un protocol de tratament orientat spre risc, bazat pe dovezi, sistematic, modular, individual, aplicabil universal.
Fig. 2. Pentru a diminua răspândirea aerosolilor, canula de aspirare Flowcontrol GBT joacă un rol important.
Fig. 3. Sistemul de evidențiere a plăcii EMS Biofilm Disclosure.
Fig. 4. Sunt îndepărtate întâi colorarea și placa bacteriană. Astăzi, sunt disponibile dispozitive moderne cu jet de apă-pulbere Airflowing.
Fig. 5. Airflow Prophylaxis Master aparține tehnologiei Airflowing, un sistem coordonat tehnic, fizic și chimic.
Fig. 6. Îndepărtarea plăcii bacteriene supra- și subgingival (de până la 4 mm) cu piesa de mână Airflow Max.
Fig. 7. Piesa de mână Perioflow cu „Nozzle” este folosită pentru adâncimi de sondare între 5-8mm.
Fig. 8. Tehnologia Piezon No-Pain cu instrumentele PS îndepărtează tartrul minim invaziv și nedureros.

 

Articole Similare