Prima pagină » BRILLIANT COMPONEER: următoarea generație a sistemului de fațetare cu compozit

BRILLIANT COMPONEER: următoarea generație a sistemului de fațetare cu compozit

by admin

The next generation of the composite veneering system by Dr. Mario J. BESEK

După aproape zece ani, compania COLTENE – liderul sistemelor de fațetare cu compozit – sclipește cu o nouă strălucire: BRILLIANT COMPONEER, fațete personalizabile și optimizate în privința stabilității luciului și a amestecului cromatic. În următoarea prezentare de caz, dr. Mario Besek explică avantajele conceptului în practica de rutină.

După ani de cercetare, compania internațională de profil COLTENE dezvolta în 2010 un sistem pentru facilitarea restaurării dinților anteriori – COMPONEER – care consta din fațete compozite polimerizate, prefabricate pentru smalț și destinate îmbunătățirii tehnicii clasice de realizare (cu mână liberă). Fațetele personalizabile erau complet lipsite de incluziuni datorită procesului mecanic de fabricare, omogene și cu o grosime de numai 0,3 mm în zona cervicală (cea mai subțire). Luciul era comparabil cu al dinților naturali datorită proprietăților materialului, dar încă nu fusese exploatat maximumul posibil din punct de vedere tehnic (fig. 1).

DEZVOLTAREA ULTERIOARĂ BRILLIANT

În anii ce au urmat, COLTENE a continuat dezvoltarea proprietăților fizice și chimice ale acestui compozit, acordând o atenție deosebită luciului materialului. Rezultatul s-a concretizat prin lansarea compozitului submicronic BRILLIANT EverGlow, cât și a adezivului aferent ONE COAT 7 UNIVERSAL. Pe lângă aplicarea facilă, noul compozit este remarcabil pentru stabilitatea luciului său, iar adezivul perfect potrivit conține complexul dovedit MDP (10-metacriloiloxidecil dehidrogen fosfat) ce asigură o adeziune excelentă atât la componenta dentară, cât și la compozit și alte materiale de restaurare. Perspectivele dobândite din această dezvoltare au condus la revizuirea clasicului COMPONEER.

Un interes deosebit a fost reprezentat de stabilitatea luciului, ce depinde în mare măsură de densitatea și dimensiunea materialului de umplutură. Prima generație COMPONEER avea o dimensiune a umpluturii de până la 1μm. Abraziunea exercitată de periajul dentar eliberează matricea dintre particulele de umplutură mai mari, ceea ce permite refracția și dispersia luminii pe suprafață. Cu toate acestea, sub un unghi de vizualizare de 60° a luminii incidente și a reflexiei, doar o parte din lumină ajunge la ochiul uman (fig. 2). Prin urmare, compozitul a fost supus dezvoltării ulterioare, astfel încât dimensiunea medie a particulelor să fie de numai 0,4 μm.

Pe de o parte, această modificare are ca rezultat eliberarea diminuată a matricei, iar pe de alta, particulele de mai mici dimensiuni conduc la o refracție mai mică a luminii (fig. 3). În plus, dimensiunea particulelor se situează sub lungimea de undă a luminii vizibile (400-700 nm). Această evoluție a condus nu doar la lansarea de noi fațete, ci și la noul concept îmbunătățit BRILLIANT COMPONEER, în cadrul căruia au fost modificate o serie de etape de lucru.

LUCIU PERFECT DE SUPRAFAȚĂ ȘI ADEZIUNE ÎMBUNĂTĂȚITĂ

Nuanța de bază a dintelui este acum determinată cu ajutorul cheii de culori BRILLIANT EverGlow, întrucât BRILLIANT COMPONEER se utilizează de preferință cu materialul adecvat (fig. 4, 5). Cheia de culori se poate utiliza pentru a determina nuanța fațetelor compozite. Banda de culoare de unică folosință imprimată cu echivalentele de nuanță BRILLIANT EverGlow este simplu desprinsă din bloc pentru o aplicare igienică.

BRILLIANT COMPONEER este disponibil în două nuanțe ale smalțului, Bleach Trans și Trans, care se potrivesc exact cu BRILLIANT EverGlow. O apreciere prospectivă de nuanță generală poate fi obținută prin plasarea fațetelor compozite deasupra benzii colorate (fig. 6), structura de retenție dorsală a COMPONEER rămânând astfel intactă.

Datorită consistenței optime și a proprietăților îmbunătățite ale adezivului ONE COAT 7 UNIVERSAL, acesta poate fi fotopolimerizat după aplicare, ceea ce simplifică umectarea compozitului și, astfel, poziționarea fațetelor (fig. 7, 8). ONE COAT 7 UNIVERSAL se folosește și pe peretele dentar după etapa de gravare. Datorită aplicabilității universale și a efectului de autogravare, adeziunea se poate îmbunătăți în punctele critice. Se folosește fotopolimerizarea pentru a consolida adeziunea (fig. 9).

BRILLIANT COMPONEER se integrează armonios imediat după finalizarea restaurărilor (fig. 10). Restaurarea rezultată se distinge prin luciul perfect al suprafeței. Adeziunea excelentă și potrivirea ideală a nuanței au ca rezultat o îmbinare perfectă a compozitului de cimentare. De asemenea, în regiunea cervicală nu se percep tranziții vizibile către substanța dentară (fig. 11). Deși stomatologii acordă adesea atenție doar detaliilor microscopice, pentru pacient este importantă strălucirea la „distanța de vorbire” (fig.12).

EXEMPLIFICĂRI DE CAZ: proces natural de îmbătrânire după nouă ani

Cazurile ilustrate în fig. 13-16 a doi frați cu amelogeneză compară restaurarea primului pacient cu COMPONEER clasic (fig. 13, 14) față de utilizarea noului COMPONEER BRILLIANT în al doilea caz (fig. 15, 16).

Al treilea caz iconografiat prezintă refacerea unei restaurări realizate, în urmă cu nouă ani, din COMPONEER de primă generație (fig. 17-19); procesul natural de îmbătrânire a cauzat pierderea strălucirii inițiale. Remarcabil este faptul că preparația reînnoită nu a provocat nicio pierdere suplimentară de substanță dentară dură. În acest exemplu, se poate observa diferența după reintervenție (fig. 20-22) în comparație cu starea inițială, structurile încorporate apărând cu o strălucire naturală (fig. 23, 24).

CONCLUZII

Noua formulă a sistemului de fațetare cu compozit BRILLIANT COMPONEER s-a dovedit a fi realmente de succes. Combinația de elemente individuale îmbunătățește strălucirea inițială a suprafeței, precum și stabilitatea permanentă a luciului. Amestecul de culori, strălucirea și fazele de legătură au fost, de asemenea, optimizate – generând un aspect stabil în timp.


Pentru mai multe informații:

info.de@coltene.com
+49 7345 805 0
www.componeer.info


Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 95/sept.2022


Fig. 1. Luciul deosebit al fațetelor clasice din compozit.
Fig. 2. Incidența luminii asupra ochiului uman.
Fig 3. Dimensiunea redusă a particulelor.
Fig. 4. Fațete dentare anterioare, abrazate.
Fig. 5. Selectarea culorii cu cheia BRILLIANT EverGlow.
Fig. 6. Aprecierea nuanței prin plasarea fațetei compozite pe cheia de culori.
Fig. 7. Plasarea fațetelor compozite.
Fig. 9. Plasarea fațetelor compozite.
Fig. 10. Integrarea în dentiția naturală după finalizare.
Fig. 11. Nu există tranziții vizibile spre substanța dentară.
Fig. 12. Strălucire la „distanța de vorbire”.
Fig. 13. Restaurarea unui caz de amelogeneză cu COMPONEER clasic.
Fig. 14. Restaurarea unui caz de amelogeneză cu COMPONEER clasic.
Fig. 15. Restaurarea altui caz de amelogeneză cu noul BRILLIANT COMPONEER.
Fig. 16. Restaurarea altui caz de amelogeneză cu noul BRILLIANT COMPONEER.
Fig. 17. Situația inițială a unui caz realizat în urmă cu 9 ani cu COMPONEER de primă generație.
Fig. 18. Preparația realizată în același caz din urmă cu 9 ani cu COMPONEER de primă generație.
Fig. 19. Restaurarea cazului cu COMPONEER de primă generație din urmă cu 9 ani.
Fig. 20. Aspectul restaurării cu COMPONEER-ul de primă generație după 9 ani.
Fig. 21. Preparația actuală, deloc mai invazivă decât în urmă cu 9 ani.
Fig. 22. Restaurarea aceluiași caz cu noul BRILLIANT COMPONEER.
Fig. 23. Restaurarea aceluiași caz cu noul BRILLIANT COMPONEER.
Fig. 24. Restaurarea aceluiași caz cu noul BRILLIANT COMPONEER.

Articole Similare