Prima pagină » Succesul stomatologiei – succesul stomatologului

Succesul stomatologiei – succesul stomatologului

by admin

Prof. Adi A. Garfunkel, Fondator & Editor Șef 1999-2018
Editorial publicat în septembrie 2011, Actualități Stomatologice nr. 51


[fb-like]
 
Iniţierea, crearea şi dezvoltarea unei reviste autohtone de medicină dentară poate fi considerată un succes al stomatologiei din România. Scopul revistei “Actualităţi Stomatologice”, publicată sub egida “Compendium of Continuing Education in Dentistry, USA” a fost, este şi va fi acela de a aduce la cunoştinţa medicilor dentişti infor- maţiile noi, moderne şi, mai ales, aplicabile în practica de zi cu zi.

Selectez din cuprinsul numărului de faţă prezentarea unui caz clinic rezolvat în centrul Kois din SUA, centru considerat lider mondial în stomatologia restaurativă şi estetică. Iată că suntem expuşi în mod direct la metoda aces- tora de realizare a faţetelor ceramice laminate. Ne apropiem astfel de nivelul lor şi, cel puţin, ştim la ce să aspirăm.

Realitatea stomatologică, din motive istorice, etice, filozofice şi profesionale, ne obligă să ne măsurăm zilnic cu simptomele durerii. Fără a detalia fenomenele fiziologice, psihologice şi biochimice, articolul prezentat de către Dr. Hersh şi colegii ne recomandă medicaţia adecvată terapiei durerii acute de origine dentară. Analiza utilizării analgezicelor, în formule unice sau în combinaţii decise în urma unor studii aprofundate, ne confruntă cu metodele moderne de abordare, profilactice şi curative, a durerii dentare.

Personal, recomand ca acest articol să se regă- sească în fiecare cabinet spre beneficiul nostru şi, mai ales, al pacienţilor noştri. Cele de mai sus reprezintă parte din pilonii succesului stomatologiei.

Unde este succesul stomatologului?

Un proiect foarte greu de realizat: definiţia universală a succesului stomatologului. Totuşi, îndrăznesc să menţionez două calităţi iniţiale: încrederea inspirată pacienţilor şi asumarea responsabilităţii pentru actele noastre profe- sionale.

Noua rubrică a revistei, pe care o inaugurăm în acest număr al revistei şi pe care am intitulat- o sugestiv “case sharing”, prezintă cazuri autohtone prin care autorii îşi împărtăşesc rezultatele clinice obţinute nu în America, ci aici, în România. Ne uităm cu satisfacţie la nivelul de tratament expus în articolul “Noţiuni de estetică a restaurărilor implanto-protetice”. Şi de aici, cum ajungem la “asumarea responsabilităţii”? Două dintre cazurile clinice prezentate de către colegii noştri recunosc insuccesul estetic final. Cel mai simplu dascăl sau profesor universitar ştie că din greşeli, din analiza lor, din corectarea lor, din evitarea lor, se învaţă cel mai mult. Apreciez sinceritatea autorilor, prezentând complexul succes/insucces clinic.

Vă invit să participaţi la proiectul pornit deja la drum, “case sharing”, prin prezentări de cazuri rezolvate în cabinet, dar şi prin reacţii adresate redacţiei sau postate pe site-ul revistei, acolo unde vă reamintesc că, lunar, vă aşteaptă alte noi articole cu conţinut practic şi reunite în ediţiile online ale revistei, “LIVE by Actualităţi Stomatologice”.

Cu prietenie și respect,

Adi A. Garfunkel

Articole Similare