Prima pagină » Soluția protetică mixtă din zirconia & ceramică hibridă. VITA.

Soluția protetică mixtă din zirconia & ceramică hibridă. VITA.

by admin

Dr. Michael Weyhrauch, Mühltal, Germania; MTD Hans Jürgen Lange
Darmstadt, Germania

Soluția protetică MIXTĂ din zirconia și ceramică hibridă pentru forțe masticatorii mari

În cazul parafuncțiilor, a bruxismului manifestat și a protezelor pe suport implantar, restaurările protetice sunt expuse la forțe masticatorii deosebit de mari. Datorită forțelor masticatorii enorme, riscul fracturilor sau fisurărilor crește în asemenea cazuri. Soluțiile protetice mixte pot reduce la minim aceste riscuri. 

În studiile lor de caz, maestrul tehnician dentar Hans Jürgen Lange și medicul dentist Dr. Michael Weyhrauch realizează restaurarea unui pacient cu o punte mixtă. Conceptul restaurării mixte se bazează pe o substructură rezistentă din zirconiu și o suprastructură din ceramică de fațetare hibridă elastică.

EVALUAREA CAZULUI CLINIC

O pacientă de 52 ani s-a prezentat cu acuze de dureri la nivelul articulației temporo-mandibulare și semne evidente de bruxism pe suprafața dinților. În ciuda succesului terapiei cu splint, o punte nouă integral ceramică efectuată pe segmentul 4.3.-4.4.-4.7. s-a fracturat. Nici chiar o restaurare provizorie de lungă durată din PMMA nu a putut rezista pe termen lung forțelor masticatorii. 

În urma consultării medicului dentist restaurator cu tenicianul ceramist, s-a decis fabricarea unei punți mixte din zirconia VITA YZ T și ceramică hibridă multiColor VITA ENAMIC (ambele VITA Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germania).

Conceptul de restaurare mixtă

Cu o rezistență la încovoiere în jur de 1200 MPa, zirconia s-a dovedit extrem de eficientă pentru o substructură cu rezistență ridicată. Cu toate acestea, la forțe masticatorii extreme, pot apărea fracturi și fisuri mai ales în zonele fațetate, deoarece ceramica integrală este inflexibilă. Materialele elastice, cu proprietăți de absorbție a forțelor masticatorii, precum ceramica hibridă VITA ENAMIC, reprezintă o alternativă interesantă demnă de luat în considerare în acest caz. 

La o punte mixtă, rezistența ridicată a scheletului de zirconiu este combinată inteligent cu elasticitatea ceramicii hibride de fațetare. Ceramica hibridă VITA ENAMIC are la bază o matrice de ceramică vitroasă sinterizată (86% în greutate), infiltrată apoi cu un polimer (14% în greutate). Datorită acestei structuri unice de rețea duală ceramică-polimer, materialul are o elasticitate similară dentinei, ceea ce are un efect pozitiv asupra restaurărilor expuse unor forțe masticatorii puternice.

Fluxul de lucru digital

În vederea realizării punții mixte, s-a înregistrat amprenta dinților stâlpi în mod analog. Pe baza acestei amprente, s-a realizat un model principal care s-a scanat cu scanerul de laborator inEos X5 (Dentsply Sirona, Bensheim, Germania).

Pe modelul virtual s-a modelat, mai întâi, o punte total fizionomică în softul exocad (exocad, Darmstadt, Germania) care, ulterior, a fost redusă anatomic prin simpla apăsare a unui buton. Scheletul a fost frezat, ajustat, sinterizat și scanat din nou pentru a construi cele șase structuri de fațetare monilitice și prelucrat cu suport CAD/CAM în aparatul inLab MC XL System (Dentsply Sirona, Bensheim, Germania).

Finalizarea și integrarea

Fațetele din ceramică hibridă au fost gravate cu acid fluorhidric pe suprafețele de cimentare, apoi silanizate, iar scheletul din oxid de zirconiu a fost sablat. Cimentarea adezivă s-a efectuat cu ciment rășinic dual RelyX Unicem 2 Automix (3M, Seefeld, Germania). După îndepărtarea excesului de rășină, s-a realizat lustruirea finală cu o perie din păr de capră și pastă de lustruit diamantată. Începând din 2007, o dată cu apariția cimentării auto-adezive, punțile mixte se pot cimenta in situ fără probleme. Pacientul a fost foarte entuziasmat de senzația plăcută de masticare, similară cu cea oferită de dinții naturali.

Fig. 1: Situație inițială cu bonturile preparate la nivelul 4.3., 4.4. și 4.7.

Fig. 2: Scheletul de punte redus anatomic în softul Exocad.

Fig. 3: Structurile de fațetare din ceramică hibridă construite pe scheletul de zirconiu realizat cu suport CAD/CAM.

Fig. 4: Datorită ceramicii hibride cu o grosime minimă a pereților de până la 0.2 mm, morforlogia este foarte naturală.

Fig 5: Structurile de fațetare în zona ecuatorială a scheletului reduse anatomic și în zona palatinală.

Fig. 6: În decurs de o oră, structurile de fațetare au fost frezate în unitatea inLab MC XL.

Fig. 7: Apectul punții cimentată adeziv pe model, al suprafațelor ocluzală și internă.

Fig. 8: Vedere ocluzală a punții mixte, finalizată și integrată.

Fig. 9: Vedere intraorală a punții finale, funcțională și perfect integrată.

*VITA® și alte produse VITA menționate sunt mărci înregistrate VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH & Co. KG, Bad Säckingen, Germania.

VITA Zahnfabrik H. VITA Zahnfabrik H. Rauter GmbH & Co. KG este o companie de familie de patru generații. În peste 90 ani am elaborat, produs și vândut produse inovative și de înaltă calitate pentru cabinete și laboratoare dentare. Avem 710 de angajați în 20 de țări, iar sediul este în Bad Säckingen, Germania. Astăzi, domeniul de activitate al VITA include implanturi ceramice, dinți de proteză și materiale pentru fațetare, blancuri CAD/CAM și ceramică presată, cuptoare și materiale dentare clinice – toate produsele VITA fiind elaborate pentru a alcătui un sistem complet ce oferă proceduri eficiente.În stomatologie VITA rămâne pionier în determinarea culorii dintelui. La nivel mondial, patru din cinci valori cromatice sunt determinate cu o cheie de culori VITA. Instrumentele VITA pentru deteminarea, comunicarea și verificarea culorii dintelui în mod analog sau digital (de ex. VITA Easyshade V) asigură o potrivire cromatică perfectă. Laboratoare și cabinet dentare din peste 125 de țări primesc suport și consultanță pentru activitatea zilnică prin programul internațional de cursuri VITA.

Articole Similare