SEPTODONT CASE STUDIES
Citește și în format mobile-friendly
Introducere. Rata de succes raportată a tratamentului de canal non-chirurgical este mare; cu toate acestea, o obturație inadecvată și incapacitatea de a sigila corespunzător anatomia complexă poate juca un rol în succesul tratamentului de canal pe termen lung. În contrast cu sigilanții de canal tradiționali care se contractă sau se spală, BioRoot™ Flow – sigilant de canal tricalcic pe bază minerală – are proprietăți bioactive care îi permit o dilatare uşoară în timpul prizei, având totodată un pH ridicat ce îi conferă proprietăți antimicrobiene.
Metodă. Pacienta din cazul de față s-a prezentat cu parodontită apicală la nivelul primului molar mandibular drept (#46) care fusese tratat endodontic în antecedente; canalele disto-lingual (DL) și mezial mijlociu (MM) erau însă neobturate. Cazul a fost retratat de către autoare, prezentând o vindecare completă la controlul de 12 luni postoperator.
Discuţie. Succesul retratamentului canalului radicular presupune ca toate bacteriile intracanaliculare să fie eradicate și canalele să fie sigilate pe termen lung. Active biosilicate technology din cadrul BioRoot™ Flow asigură efecte antimicrobiene și permite vindecarea osoasă apicală.
Concluzie. BioRoot™ Flow a jucat un rol important în succesul retratamentului de canal al acestui caz, cu proprietăți excelente antimicrobiene și de sigilare.
RAPORT DE CAZ
În iunie 2022, o pacientă asimptomatică a fost îndrumată de către medicul ei stomatolog generalist pentru un consult de specialitate ca urmare a obiectivării recente pe o radiografie panoramică a unor radiotransparențe periapicale asociate primului molar mandibular drept #46 tratat endodontic în antecedente (în 2016) și fără radiografii de control ulterioare.
Diagnostic
Examenele extra- și intraoral nu au identificat limfadenopatie, inflamație, eritem sau tract sinusal. Molarul #46 a fost negativ la percuție și palpare, prezenta mobilitate fiziologică și o adâncime de sondare vestibulo-centrală de 4 mm (toate celelalte fiind <4 mm). Dintele nu a răspuns la testul de vitalitate la rece, fiind tratat endodontic în antecedente. Restaurarea, realizată relativ recent, era reprezentată de o corană metalo-ceramică, cu o obturație coronară din compozit în cavitatea de acces.
Radiografia retroalveolară (PA, fig. 1) și scanarea CBCT efectuate la nivelul molarului #46 (fig. 2a-d) au evidențiat tratamentul de canal precedent realizat pe trei canale, dar cu o densitate inadecvată a obturaţiei în 1/3 apicală a rădăcinilor M și D. Radiotransparențe apicale au fost vizualizate la nivelul apexurilor mezial (3×3 mm) și distal (3×5 mm). CBCT (fig. 2a-d) a confirmat un canal restant neobturat distolingual (DL) și un posibil canal mezial mijlociu (MM); secţiunea coronară a CBCT a rădăcinii meziale (fig. 2c) a sugerat prezența unei delte apicale, mai degrabă decât a unui singur foramen apical. Nu au fost observate semne de fisură sau fractură.
Procedură și tratament
La două zile după consult, pacienta s-a prezentat pentru procedura de retratament de canal nonchirurgical al molarului #46. După obținerea consimțământului informat al pacientei, a urmat practicarea anesteziei și izolarea cu digă. Cavitatea de acces a fost astfel planificată încât să permit instrumentarea atât a canalelor obturate anterior, cât și a celor restante netratate. S-au utilizat ace de mână și instrumente rotative împreună cu un solvent pentru a îndepărta gutaperca existentă la nivelul canalelor MV, ML și DV. De asemenea, canalele DL și MM au fost identificate şi instrumentate.
A fost folosit un apex locator pentru a determina lungimea de lucru a fiecărui canal. Apoi, toate canalele au fost irigate cu NaOCl 6% cu un ac de calibru nr. 30, cu bizou lateral. Irigarea tip gentle wave a fost utilizată ca adjuvant la cea tradiţională. S-au introdus conuri de gutapercă în fiecare canal și s-a realizat o radiografie cu con master pentru a confirma adaptarea. Canalele au fost uscate și s-a injectat sigilantul BioRoot™ Flow până la mijlocul tuturor canalelor, folosind vârful luer-lock oferit de producător. Vârful seringii BioRoot™ Flow a fost apoi îndepărtat și s-au introdus cu atenție conuri de gutapercă în sigilantul rămas în vârful seringii. Acest lucru permite și economisirea sigilantului, dar și obturarea completă. Odată ce conurile au fost acoperite, acestea au fost introduse în canal pe toată lungimea de lucru. S-a folosit un plugger încălzit pentru a secționa conurile de gutapercă la nivelul orificiului, apoi s-a compactat. Accesul a fost apoi restaurat. S-a realizat o radiografie retroalveolară postoperatorie (fig. 3) și au fost acordate instrucțiuni de îngrijire la domiciliu. La apelul de control de a doua zi, pacienta a afirmat că durerile post-operatorii au fost minime, cedând la o singură administrare de ibuprofen.
Control
Pacienta a revenit pentru un control de rutină după 6 luni de la tratament, raportând lipsa oricărui simptom. Examenul clinic a obiectivat revenirea la o adâncime normală de <4mm a sondării vestibulo-centrale. Toți dinții din cadranul drept inferior au fost negativi la percuție și palpare, fără semne de eritem, inflamație sau tract sinusal. Pacienta a fost de acord cu efectuarea unei radiografii retroalveolare (PA) și a unei scanări CBCT localizate la nivelul molarului #46. Radiografia PA (fig. 4) a evidențiat o mică depășire cu sigilant pe mezial; radiotransparențele apicale asociate rădăcinilor meziale şi distale s-au redus în dimensiuni față de momentul prezentării inițiale (comparație între fig. 1 și fig. 4). CBCT-ul efectuat (fig. 5) demonstrează o scădere semnificativă a dimensiunii leziunilor apicale, demonstrând o vindecare excelentă la 6 luni. S-a recomandat un nou control după alte 6 luni, deoarece se așteaptă ca vindecarea să fie finalizată la 12 luni.
La controlul efectuat la 12 luni de la momentul intervenției, pacienta era asimptomatică și toate adâncimile de sondare de la nivelul molarului reobturat au fost <4 mm. De asemenea, molarul nu a fost sensibil la percuție și palpare, prezentând mobilitate fiziologică. Radiografiile PA (fig. 6a-b) obiectivează vindecarea atât la nivelul apexului mezial, cât și al celui distal. Scanarea CBCT (fig. 7a-c) evidențiază obturarea canalul mezial mijlociu și convergența/unirea canalelor DV și DL (fig. 7a); secțiunile coronare M și D (fig. 7b-c) confirmă vindecarea apicală a ambelor rădăcini – constatările clinice și radiologice indică o vindecare complete la nivelul molarului #46.
Nu se impune control suplimentar decât în cazul în care pacienta sau medicul ei stomatolog observă modificări clinice sau semne radiologice.
Discuții
Scopul tratamentului endodontic este de a crea un mediu în care parodontita apicală se poate vindeca. Studiile arată că „eșecul în endodonție este asociat cu calitatea scăzută a obturațiilor de canal” (Marconi, și colab.). Mulți medici își doresc îmbunătățirea tehnicilor de obturare, cu scopul precis de a minimiza șansele de eșec sau de reinfectare. O analiză sistematică din 2022 a constatat că „nu există diferențe în rata de succes a tratamentelor endodontice primare nechirurgicale practicate prin tehnica de compactare laterală la rece față de alte tehnici de obturaţie; cu toate acestea, se impune continuarea studiilor de specialitate” (Marconi, și colab.). Prin urmare, medicii pot alege dintre o varietate de tehnici de obturație și o pot selecta pe aceea care funcționează cel mai bine pentru ei. În acest studiu de caz, s-a folosit tehnica monocon/ un singur con/ condensarea hidraulică. Aceasta este în general considerată a fi o tehnică „la rece” deoarece căldura este aplicată doar la nivelul orificiului pentru a elimina excesul de gutapercă.
Unii sigilanți se folosesc obligatoriu cu tehnici “la rece”, deoarece aplicarea căldurii le poate modifica procesul de priză. Dar în cazul BioRoot™ Flow acest lucru nu este valabil, deoarece sigilantul face priză în canal folosind apa din tubulii dentinari; ceea ce înseamnă că atât tehnicile la cald, cât și cele la rece sunt acceptate în cazul utilizării acestui tip de sigilant. În plus, se știe că aproximativ 35% din suprafața pereților canalului radicular nu este atinsă de instrumentele endodontice (Peters, și colab.). Aceasta înseamnă că succesul endodontic se bazează pe o combinație între tratamentele antimicrobiene (cum ar fi irigații și sigilanții), și obturație, pentru a minimiza spațiul unde bacteriile pot supraviețui și se pot multiplica.
BioRoot™ Flow este unic deoarece este extrem de pur și biocompatibil; acest lucru a permis ca mica depășire de la nivelul rădăcinii meziale din cazul prezentat să fie bine acceptată de organism. În plus, BioRoot™ Flow se dilată ușor în timpul prizei, ceea ce ajută la blocarea tubulilor dentinari unde bacteriile pot supraviețui și se pot multiplica. În sfârșit, pH-ul crescut al sigilantului a contribuit la eforturile antimicrobiene ale furnizorului/autorului.
BioRoot™ Flow se bazează pe precursorul acestuia, BioRoot™ RCS introdus în 2016. Devenit disponibil în 2022, BioRoot™ Flow cu forma de prezentare în seringă a facilitat utilizarea ”active biosilicate technology”. Studiile arată că „sigilanții pe bază de silicat de calciu promovează vindecarea apicală, au activitate antibacteriană și prezintă adeziune la structura dintelui. Proprietățile lor biologice depind de o reacție de hidratare urmată de o reacție de precipitare a fosfatului de calciu și formarea de hidroxiapatită” (Zavattini, și colab.). Aceste proprietăți au ajutat medicii să obțină rezultate endodontice de o calitate superioară.
Concluzii
BioRoot™ Flow de la Septodont se bazează pe precursorul BioRoot™ RCS cunoscut pentru non-citotoxicitate, şi induce angiogeneză şi creșterea osteogenă (Camps și colab.). În acest studiu de caz, BioRoot™ Flow a jucat un rol esențial în succesul retratamentului canalelor radiculare, cu proprietăți excelente antimicrobiene și de sigilare.
Despre autor:
Lauren Kuhn Nuth, DMD, MSD
Absolventă a Universității Harvard – Facultatea de Medicină Dentară (DMD) și a Universității Medicale din Carolina de Sud (MSD în Endodonție). E-mail: laurenkuhn1@gmail.com
Referințe bibliografice:
• Camps, Jean et al. Bioactivity of a Calcium Silicate–based Endodontic Cement (BioRoot RCS): Interactions with Human Periodontal Ligament Cells In Vitro. Journal of Endodontics, Volume 41, Issue 9, 1469 – 1473 (2015).
• Marconi DF, da Silva GS, Weissheimer T, Silva IA, Só GB, Jahnke LT, Skupien JA, Só MVR, da Rosa RA. Influence of the root canal filling technique on the success rate of primary endodontic treatments: a systematic review. Restor Dent Endod. 2022 Oct 11;47(4):e40. doi: 10.5395/rde.2022.47.e40. PMID: 36518607; PMCID: PMC9715375 (2022).
• Peters, O. A., et al. (2001). Effects of four Ni-Ti preparation techniques on root canal geometry assessed by micro computed tomography. Int Endod J, 34(3), 221–230.
• Zavattini A, Knight A, Foschi F, Mannocci F. Outcome of Root Canal Treatments Using a New Calcium Silicate Root Canal Sealer: A Non-Randomized Clinical Trial. J Clin Med. 2020 Mar 13;9(3):782. doi: 10.3390/jcm9030782. PMID: 32183124; PMCID: PMC7141324.
Septodont
58 rue du Pont de Créteil – 94100 Saint-Maur-des-Fossés – France
www.septodont.ro