Editorial publicat în Actualități Stomatologice nr. 92/nov. 2021
Da, putem spune că am făcut ocolul pământului în ultimele 20 luni, în domeniul virusologiei. Am șters praful de pe cunoștințele de bază din facultate și ne-am apucat, conștiincioși, să aprofundăm multitudinea de informații sosite, fără întrerupere, prin canalele media mondiale. După ce ne-am însușit termenii noi, i-am filtrat prin prisma pregătirii și a profesiei noastre dar, într-un ritm alert, pentru a putea ține pasul cu reglementările, mereu în schimbare, ce continuă să ne afecteze rutina practicii clinice.
În plus, avem obligația să ne protejăm și pacienții care ne-au onorat cu încrederea firesc acordată halatului alb. Am improvizat răspunsuri sau ne-am străduit să le găsim în articolele publicate cumva, pe repede înainte.
Tocmai de aceea, vă propun în ediția revistei nr. 92 / noiembrie 2021 un Special Report – o actualizare despre virusologia SARS-CoV-2 și a noilor sale variante și mutații. Cele trei părți ale raportului reunesc răspunsuri pertinente la întrebările pe care continuăm să ni le punem cu privire la: epidemiologie, căile de transmitere, simptome, ierarhia protocoalelor de control și prevenire din mediile dentare; considerentele biologice legate de infecție și boală de la baza strategiilor de testare, evaluarea și modul de utilizare a diferitelor tipuri de teste, în cabinete sau în afara lor. Caracteristicile și performanța mult-controversatelor vaccinuri în funcție de mutațiile virusului completează ceea ce aș numi lectură obligatorie în vremurile pe care le trăim și care nu par că se grăbesc să intre în linie dreaptă.
Cred cu tărie că, pentru a profesa în siguranță și pentru a continua să beneficiem de încrederea pacienților noștri, suntem obligați să înțelegem și să aprofundăm termenii pandemiei pe care toată lumea îi discută înflăcărată, de cele mai multe ori fără o bază medicală legitimă. Articolele selectate au tocmai puterea științifică de ne a ajuta să punem în perspectiva corectă titlul de medic (dentist) în contextul acestei pandemii.
Mai multe subiecte
Dar și educația continuă dentară trebuie să continue. Așa cum v-am obișnuit, am selectat subiecte practice din cât mai multe specialități:
- pedodonție [„stomatologia rodeo” (cum gestionăm eficient pacienții dentari pediatrici?)];
- ortodonție (schimbările radicale ale planului terapeutic determinate de progresele digitale);
- odontoterapie [„stomatologia adezivă” (pretratamente specifice, agenți adezivi și protocoale adecvate); dar și o altfel de metodă de adeziune a restaurărilor ceramice utilizând diga ligaturată];
- endodonție [„anestezia selectivă” (anatomie, tehnici) în diagnosticul afecțiunilor pulpare degenerative]; în plus, un raport de caz endodontic tratat cu ajutorul microscopului];
- protetică (o tehnică directă îmbunătățită de fabricare a pivoților radiculari);
- parodontologie/ implantologie restauratoare [implanturi adiacente (sau nu?) pentru înlocuirea dinților multipli compromiși din zona estetică; și rezultatele unui studiu pilot cu privire la raportul dintre înălțimea și grosimea țesuturilor periimplantare unidentare].
O ediție cuprinzătoare a revistei ce se adresează, tot cum v-am obișnuit, medicilor dentiști generaliști dar și celor care au ales să se perfecționeze într-o anumită specialitate. Nu ne uităm nici partenerii de/pe viață, tehnicienii dentari, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a articolelor includ în autori colegii lor de peste ocean; încurajați-i să se aboneze, să ne/vă fie alături în educația continuă.
În plus și binevenit, publicul nostru tot mai numeros de studenți din anii clinici care învață să-și pună întrebări, să parcurgă articole cu ochi critic, și, mai ales, să conștientizeze că profesia aleasă presupune cu mult mai mult decât tehnici strict mecanice.
IN MEMORIAM Prof. Univ. Dr. Dorin Bratu
Cred cu tărie, de asemenea, în respectul pentru Profesorii care ne-au format și condus în viața profesională. Anul acesta, în luna aprilie, ne-am despărțit de Profesorul Dorin Bratu, Decan-Emerit al Facultății de Medicină Dentară din Timișoara, din cadrul UMF „Victor Babeș”. A excelat în știință – cercetare și practică clinică, învățământ și sănătate, și-a creat o reputație internațională solidă în mediul academic, a fost autor a numeroase articole și cărți, fiind laureat cu înalte distincții.
Domnul Profesor Bratu, un profesionist dedicat în mod absolut performanței, ne-a onorat cu acceptul de a face parte dintre personalitățile care au fondat această revistă, răspunzând fără ezitare la invitația de atunci a Prof. Adi Garfunkel și a Prof. Nicolae Ganuță. De-a lungul anilor, ne-a îndrumat, ne-a încurajat și ne-a tras de urechi când am meritat-o. Mai rar așa un dascăl, principial și onest! Pentru cei mai tineri, vă încurajez să-i parcurgeți CV-ul și să vă lăsați inspirați de cariera fără precedent a dragului și regretatului Profesor Bratu.
Mulțumesc tuturor!
Încheiem în curând încă un an provocator, cu perioade de foc, dar în care am rămas împreună în familia „Actualităților”. Cu același sprijin necondiționat al prietenilor de la „Compendium” condus de neobositul Dan Perkins, cu susținerea constantă a companiilor – obișnuiții casei dar și cei mai noi în paginile revistei – care ne introduc atât de necesarele actualități de profil, cu dedicarea fără oră și de cele mai multe ori contra-cronometru a colaboratorilor, și mai ales cu suportul vostru încurajator, v-am oferit patru ediții tipărite marca 2021 și un website nou-nouț cu peste 300 articole grupate pe specialități și pe care continuăm să-l completăm cu subiecte actuale; accesați-l pentru a rămâne conectați până la reîntâlnirea în print din martie 2022.
Avem în continuare o datorie către voi, congresul-competiție amânat „Reaching for the Stars” dedicat fondatorilor „Actualităților” – Prof. Adi Garfunkel și Prof. Walter Cohen. Ne străduim să-l finalizăm în prima parte a anului viitor. Vă mulțumim ca ne-ați rămas aproape și vă ținem la curent.
Să ne reîntâlnim sănătoși în 2022, an în care ne urez să putem face ocolul pământului la propriu, ca pe vremuri… și, de ce nu, cu aventuri marca Jules Verne!
Cu prietenie,
Anca Silvia Dumitriu