Prima pagină » CMSR solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență

CMSR solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență

by admin

URMĂRIȚI CANALUL OFICIAL DE WhatsApp AL CMSR:

https://whatsapp.com/channel/0029VaMBawXHltY52aEDeN2l

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a solicitat Colegiului Farmaciștilor din România eliminarea tratamentului neunitar și discriminatoriu, care afectează dotările necesare cabinetelor stomatologice pentru a trata pacienții care se confruntă cu situații de urgență.

„Această problemă, generată de lipsa unei reglementări adecvate, împiedică cei peste 25 de mii medici stomatologi din România să ofere medicamentația necesară pacienților, deși au responsabilitatea legală să fie dotați, ca și medicii generaliști, cu trusă de urgență obligatorie”, a declarat vicepreședintele CMSR, ȘL Dr. Luminița Oancea.

Astfel, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății și Familiei nr. 153/ 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, cu modificările și completările ulterioare, în vederea înființării, autorizării și funcționării unui cabinet stomatologic, unitatea sanitară are obligația dotării cu o trusă de urgență. Conținutul acesteia a fost reglementat prin Decizia CMSR nr. 2/2CN din 19 ianuarie 2019 pentru modificarea anexei la Decizia Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 10/2007 privind conţinutul minim al trusei de urgenţă pentru cabinetul de medicină dentară.

Cu toate acestea, în baza prevederilor legislative actuale, procurarea antibioticelor și substanțelor stupefiante și psihotrope pentru trusa de urgență obligatorie de la nivelul cabinetelor medicale și stomatologice nu are o reglementare specifică, existând doar prevederi privind prescrierea acestora către pacienți. Din acest motiv, cabinetele stomatologice întâmpină greutăți în achiziționarea acestor medicamente/ substanțe, neexistând o practică unitară la nivelul țării.

CMSR a decis să se alăture CMR, pentru a solicita Ministerului Sănătății adoptarea unei reglementări legislative specifice, aplicabile în mod unitar la nivelul țării, în vederea achiziției și deținerii de antibiotice, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope de către cabinetele medicale stomatologice pentru trusa de urgență, norme care să reglementeze inclusiv obligația farmaciilor de a elibera aceste substanțe conform procedurii stabilite, pentru o practică profesională conformă.

Până la emiterea acestui act normativ, conducerea CMSR a solicitat Colegiului Farmaciștilor să ceară membrilor săi aplicarea aceleiași proceduri de care beneficiază membrii CMR și pentru cabinetele stomatologice autorizate, în vederea procurării psihotropelor și antibioticelor necesare pentru trusa de urgență obligatorie.

În acest fel, până la completarea cadrului normativ, obligațiile legale vor putea fi respectate de toate cabinetele stomatologice, iar pacienții români vor putea fi tratați corespunzător, inclusiv în situații de urgență.

Grup de lucru comun CMSR – CNAS: medicii stomatologi solicită fonduri pentru urgențe în afara plafonului de raportare

La începutul anului, CMSR și CNAS au înființat un grup de lucru comun cu scopul de a identifica cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea sănătății orale a românilor.

PRINTRE SOLICITĂRILE CMSR SE NUMĂRĂ:

  • Extinderea listei de servicii stomatologice care pot fi decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate
  • Creșterea plafonului de decontare, prin actualizarea prețurilor serviciilor stomatologice în acord cu inflația și cu costul materialelor
  • Posibilitatea introducerii unui sistem de coplată care să încurajeze pacienții să se adreseze medicului stomatolog pentru a beneficia de intervenții de care au nevoie, dar pentru care nu dispun de fonduri suficiente
  • Obținerea fondurilor pentru urgențe în afara plafonului de raportare
  • Defalcarea costurilor din lucrările protetice, cu eliminarea componentei ce ține de activitatea laboratorului, pentru ca stomatologii să nu mai fie constrânși să deconteze acest cost la o valoare foarte mică

„Ne bucură colaborarea strânsă cu CNAS. Suntem încrezători că, prin dialog permanent, utilizând experiența colegilor medici stomatologi în proiectarea mecanismelor de finanțare, vom reuși să atingem obiectivele strategice asumate prin Strategia Națională de Sănătate 2023-2030, în acord cu recomandările OMS pentru sectorul sănătății orale. Astfel, vom putea obține creșterea accesului la servicii medicale de calitate, îmbunătățirea stării de sănătate oro-dentară a populației, inclusiv a copiilor, adolescenților, vârstnicilor și a categoriilor vulnerabile”, a declarat dr. Florin Lăzărescu, președinte CMSR.

URMĂRIȚI CANALUL OFICIAL DE WhatsApp AL CMSR:

https://whatsapp.com/channel/0029VaMBawXHltY52aEDeN2l

Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 102/iunie 2024
https://dentalnews.ro/reviste/actualitati-stomatologice-102-iunie-2024/

 

Articole Similare