Gestionarea eficientă a plăcii bacteriene este factorul decisiv pentru succesul în prevenirea, tratarea și controlul în timp al afecțiunilor orale induse. În timp ce, timp de decenii, accentul s-a pus doar pe performanța de identificare a diferitelor tehnici disponibile, acum protejarea substraturilor, confortul și acceptarea joacă un rol din ce în ce mai important pentru pacienți în rata lor de respectare a recall-urilor și deci, în succesul pe termen lung al tratamentului.
Astăzi, ipoteza plăcii ecologice conform Marsh1 este recunoscută la nivel mondial ca fiind cauza celor mai importante afecțiuni orale (carii, gingivite, parodontite, mucozite peri-implantare și peri-implantite). O schimbare ecologică de la simbioză la disbioză are loc în placa bacteriană disbiotică vitală sub- și supragingivală. Înmulțirea bacteriilor patogene interferează cu homeostaza. Un echilibru ecologic stabil (homeostaza) între microbiomul rezistent și celulele imunocompetente este necesar pentru menținerea pe termen lung a stării de sănătate orală (și generală). Disbioza poate provoca un răspuns tisular imun distructiv.
Placa bacteriană orală trebuie gestionată în mod constant la domiciliu dar și în cabinet, mecanic și chimic, cu ajutorul mijloacelor profesionale de curățare orală a dinților (professional tooth cleaning, PTC) sau mai bine spus, prin îndepărtarea mecanică profesională a plăcii (professional mechanical plaque removal, PMPR). Cele mai importante instrumente disponibile astăzi sunt cele manuale, sonice și ultrasonice, lustruirea clasică și dispozitivele care folosesc jet de apă-pulbere (tehnologia Air-Flowing). Pe lângă performanța de curățare și protecție a substanței dentare, confortul medicului și mai presus de toate, al pacientului, joacă un rol din ce în ce mai important în PMPR. Numai dacă PMPR nu provoacă durere sau senzații neplăcute ne putem aștepta ca pacienții să își onoreze programările stabilite. Pe lângă utilizarea anestezicelor pentru reducerea durerii, aplicarea diverselor tehnici disponibile are mare importanță în prevenirea durerii.
Compararea tehnicilor individuale disponibile
Atât îndepărtarea mecanică profesională a plăcii (PMPR/PTC), cât și instrumentarea subgingivală în contextul tratamentelor parodontale (AIT) și a terapiei de întreținere (SPT) sunt asociate cu senzații neplăcute, de durere și anxietate pentru pacienți2,3, acestea fiind cauzele pentru care pacienții nu se mai prezintă la programări, le amână sau chiar anulează întregul plan de tratament deja stabilit. De-a lungul anilor, comunitatea științifică s-a concentrat aproape exclusiv pe eficiența instrumentelor individuale disponibile. Conservarea substanței dentare, confortul pacientului și al medicului au jucat un rol secundar. Și totuși, există corelații clare între conservarea substanței și confortul pacientului.
Tehnici pentru conservarea substanței dentare
În 1997, Flemming afirma că o pierdere mai mare de 0,5 mm cement/dentină în decursul a 10 ani este inacceptabilă clinic în terapia de întreținere. Aceasta înseamnă că un maxim de 0,05 mm (50 μm) se îndepărtează anual. Cu alte cuvinte, la o medie de patru programări de întreținere pe an, în fiecare sesiune se îndepărtează un maxim de 12,5 μm dentină/cement. Conform studiului ce aparține lui Ritz et al4 publicat în 1991, o forță de contact de 100 p cu un instrument de detartraj cu ultrasunete magnetostrictiv generează o pierdere medie de substanță de 11,6 μm după 12 cicluri. Această valoare se încadrează chiar în intervalul maxim ce poate fi eliminat per ședință.
Când se utilizează un scaler sonic și în aceleași condiții de lucru, valoarea crește la 93,5 μm. Această valoare este dublă față de cea care ar putea fi îndepărtată într-un an. Când se folosește o chiuretă (500 p presiune de contact), pierderea de substanță este 108,9 μm și deci situată mult în afara limitei propuse. Alte studii5-7 susțin de asemenea, că secvența este întotdeauna aceeași pentru pierderea de substanță.
Chiuretele prezintă cea mai mare valoare a sacrificiului de substanță dentară, urmate de instrumentele sonice, ultrasonice și dispozitivele cu jet de apă-pulbere. Același lucru este evident și la nivel gingival8. Conform Badersten et al9 care au rezumat rezultatele studiului lor încă din 1984, instrumentarea manuală în pungile parodontale de până la 4 mm duce la pierderea atașamentului, concluzionând categoric: ”Nu instrumentați pungile superficiale sau puțin adânci!” Sacrificiul substanței dentare însoțit de pierderea atașamentului provoacă adesea hipersensibilitate dentinară.
Diferitele tehnici și confortul pacientului
Wennström et al10 au demonstrat deja în 2005 că aceleași rezultate clinice se obțin prin terapia parodontală nechirurgicală în comparație cu abordarea clasică (detartraj și planare radiculară cu instrumente de mână) față de detartrajul cu ultrasunete piezoceramic (piezoceramic ultrasonic scaler, PUS). Timpul de tratament a fost de 3 ori mai scurt în cazul PUS, consumul de anestezic a fost de 2,5 ori mai mic, iar confortul pacientului a fost considerabil mai bun. Suvan et al11 au comparat chiuretele cu PUS în terapia parodontală nechirurgicală în ceea ce privește durerea și hipersensibilitatea cervicală. Parametrii clinici s-au îmbunătățit pozitiv în ambele grupuri; în plus, s-a înregistrat o hipersensibilitate semnificativ mai mică în săptămânile 1, 4 și 8 în cazul utilizării PUS.
Cel mai mare nivel de confort pentru pacienți este atins atunci când se folosește tehnologia Airflow (AF) în comparație cu toate celelalte tehnici. Durerea și disconfortul în timpul profilaxiei și al terapiei parodontale nechirurgicale sunt mult reduse atunci când se utilizează tehnologia Airflow față de cele experimentate în cazul utilizării dispozitivelor cu ultrasunete și a instrumentelor de mână. Acest lucru este demonstrat într-un număr foarte mare de studii științifice. Printre altele, s-a demonstrat că AF oferă avantaje sau superioritate față de abordarea convențională a tratamentului în ceea ce privește confortul pacientului, consumul de timp și siguranța de acțiune12-23.
Recent, au fost publicate tot mai multe studii care demonstrează acceptarea Guided Biofilm Therapy® (GBT), în care PMPR se realizează cu Airflowing (un sistem format din Airflow Prophylaxis Master cu un flux constant de pulbere, piesa de mână AirflowMax cu flux laminar și pudra Plus pe bază de eritritol, minim abrazivă) și Piezon® NoPain/PS, rezultând o îmbunătățire a ratei de prezentare a pacienților la ședințele de dispensarizare. Furrer et al24 au condus un studiu la Universitatea din Zűrich pe 100 pacienți prezentați consecutiv la sistemul intern de recall al spitalului. Acceptarea GBT® a fost analizată în comparație cu tehnica clasică conservatoare, care se bazează în principal pe instrumente de mână și ultrasunete cu lustruire clasică. Dispozitivul cu jet de pulbere a demonstrat cea mai bună acceptare.
Interesant s-a dovedit și aspectul cu privire la starea de anxietate înainte și în timpul ședinței de recall. Deși nivelul de anxietate existent era deja redus (10%), s-a înregistrat o micșorare suplimentară până la 4%, deoarece instrumentele de mână au fost folosite mult mai puțin în general, și doar într-un mod foarte țintit. Într-un studiu observațional în cabinet, 50 pacienți care se prezentau în mod constant la ședințele de dispensarizare (recall) de cel puțin 5 ani au fost întrebați cum au perceput tratamentul cu noua metodă GBT® (fig. 1) în comparație cu tehnicile anterioare bazate pe instrumentar de mână, perii și paste de lustruit. Toți pacienții examinați au confirmat superioritatea noii terapii. Niciun pacient nu a evaluat noua metodă de tratament ca fiind similară sau mai inconfortabilă25. Studiul Vorous et al15 confirmă aceste rezultate.
CONCLUZII
Placa dentară bacteriană joacă un rol important în etiopatogenia afecțiunilor orale. De-a lungul deceniilor, accentul a fost pus doar pe gestionarea eficientă a plăcii bacteriene și a tartrului; astăzi, din ce în ce mai mult, primează protecția substanței dentare, confortul pacientului și al medicului, pe lângă eficiența evidentă a terapiei. În mod special, pacienții de azi apreciază considerabil lipsa durerii sau un nivel minim al acesteia, precum și metodele prin care se conservă structura dentară în procedurile de gestionare a plăcii bacteriene și a tartrului pe parcursul ședințelor de dispensarizare. Dacă aceste coordonate sunt respectate prin utilizarea anesteziei, dar mai ales prin aplicarea metodelor de ultimă generație ce utilizează Airflowing și Piezon® NoPain/PS care sunt disponibile ca parte a unui protocol de profilaxie sistematică (GBT®), atunci rata de recall va crește semnificativ.
Prin introducerea protocolului Guided Biofilm Therapy® – sesiunea de profilaxie care reflectă noutățile științifice și cele rezultate din progresul tehnic, este acum posibilă obținerea unui standard înalt în ceea ce privește calitatea structurală și cea a procesului. În plus, satisfacția pacientului (calitatea rezultatului) joacă un rol important în succesul prevenției, strâns corelat cu loialitatea pe termen lung a pacientului. Aceasta, la rândul său, depinde în mare măsură de calitatea tratamentului efectuat și de durerea/experiența trăită. Motivul este că doar pacienților mulțumiți le face plăcere să se întoarcă.
Despre autori:
Dr. Nadine Strafela-Bastendorf
Logauwe 7, 73054 Eislingen
Dr. Klaus-Dieter Bastendorf
Gairenstr. 6, 73054 Eislingen, Germany
info@bastendorf.de
Recunoaștere:
Acest articol a fost publicat pentru prima dată în PLAQUE N CARE | Vol. 17 | Numărul 02 | Iunie 2023
Referințe bibliografice:
Disponibile pe www.pnc-aktuell.de/literaturlisten
Articol publicat în Actualități Stomatologice nr. 101/martie 2024
https://dentalnews.ro/reviste/actualitati-stomatologice-101-martie-2024/