Prima pagină » Management performant de cabinet – utilizarea sistemelor Cloud.

Management performant de cabinet – utilizarea sistemelor Cloud.

by admin

Sef Lucr. Dr. Vlad Naicu, Sef Lucr. Dr. Sergiu Drafta, Sef Lucr. Dr. Radu Stanciu, Dr. Emilena Naicu
Una dintre problemele majore pe care le are introducerea tehnicii IT în cadrul cabinetelor medicale dentare este întreținerea acestora, acest fapt fiind de obicei apanajul unor firme specializate, medicii dentiști, în general externalizează acest tip de servicii.
De altfel, principala teamă, este aceea de a nu pierde datele stocate datorită unei probleme software sau hardware cu consecințe extrem de neplăcute. În mod clasic acest „pericol” era îndepărtat prin realizarea de backup-uri numeroase și periodice, dar de cele mai multe ori apăreau probleme exact când uitam să facem copia de rezervă. De asemenea, cu toate că firma de la care achiziționam baza de date ne realiza configurația inițială, de multe ori intervenția noastră sau a personalului nostru asupra computerului respectiv prin programe instalate defectuos sau chiar viruși determină un comportament greoi și imprevizibil al aplicației respective.
Un studiu realizat în cadrul proiectului POSDRU „Ergonomie, prevenție, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene” Contract: POSDRU/81/3.2/S/55651 demonstrează faptul că majoritatea medicilor dentiști care activează în România utilizează sistemul clasic de fișe medicale pe hârtie, precum și stocarea fizică a radiografiilor, modelelor și altor documente medico-legale.
tabel1-01
De altfel legislația în domeniu nu este foarte clară cu privire la stocarea acestor documente, o largă majoritate a medicilor dentiști, interpretează cerințele legale ca fiind necesară păstrarea fizică a tuturor documentelor într-o arhivă, acest deziderat fiind limitat de spațiul fizic de arhivare pe care îl avem la dispoziție, precum și de căutarea greoaie și lentă a unor anumite documente, atunci când se impune acest lucru.(Regola and Chawla 2013)
Cel mai simplu mod de a accesa documente atunci când sunt necesare, este să le avem stocate atât în format electronic cât și fizic, arhivate, accesul fiind foarte rapid la cele în format electronic. Pentru a nu avea problemele uzuale cauzate de utilizarea sistemelor IT, avem în acest moment la dispoziție un concept extrem de versatil denumit Cloud Computing, – ”procesare computerizată în nor”, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Pentru cloud computing încă nu există un nume românesc încetățenit.(Waxer, Ninan et al. 2013)
Sistemele de acest tip rulează aplicațiile și stochează datele în cadrul unui server (computer destinat) care se află la sediul unei firme specializate, care este responsabilă pentru integritatea datelor, pentru bunul mers al aplicațiilor și pentru realizarea de backup, fără ca acest lucru să mai fie o problemă pentru utilizator. (medicul dentist)(Cox 2013)
Sistemul cloud are un singur dezavantaj major, necesită o legătură permanentă la internet, dar acest deziderat este atins foarte ușor în era telefoanelor mobile cu conexiune de date la internet care devin din ce în ce mai ieftine și mai rapide.(Williams and Tang 2013)
Un alt dezavantaj este dat de tema medicilor dentiști de a pune baza de date la dispoziția unui terț (firma de cloud) dar clauzele de confidențialitate dintre medic și respectiva firmă acoperă din toate punctele de vedere eventualele probleme în acest sens.
Pe de altă parte este de consemnat și avantajul imens de avea acces la datele noastre de oriunde din lume, precum și de pe orice mediu, telefon, tabletă, computer etc, avantaj care devine foarte important atunci când avem colaborări cu multiple cabinete (dacă suntem medici specialiști ortodonție, de exemplu) sau atunci când cabinetul nostru are mai multe sedii.
Informațiile din acest articol sunt obținute în urma cercetărilor efectuate în proiectul „Ergonomie, prevenție și management performant în medicina dentară prin aliniere la standardele europene”, Contract: POSDRU/81/3.2/S/55651, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – “ Investește în oameni!”
Mai multe detalii le puteți solicita la adresa de e-mail: comunicare@empmd.ro.

  1. Cox, M. (2013). „Room for computing on the healthcare cloud.” MGMA Connex 13(5): 13.
  2. Regola, N. and N. V. Chawla (2013). „Storing and using health data in a virtual private cloud.” J Med Internet Res 15(3): e63.
  3. Waxer, N., D. Ninan, et al. (2013). „How cloud computing and social media are changing the face of health care.” Physician Exec 39(2): 58-60, 62.
  4. Williams, D. R. and Y. Tang (2013). „Impact of office productivity cloud computing on energy consumption and greenhouse gas emissions.” Environ Sci Technol 47(9): 4333-4340.

Articole Similare