Prima pagină » Managementul avansat al sterilizării

Managementul avansat al sterilizării

by admin

Societatea Română de Ergonomie Dentară[hr]

Management avansat al sterilizării, prin utilizarea etichetelor de identificare și urmărire automată.

 
Autori: Dr. Vlad Naicu, Dr. Ana Petre, Dr. Sergiu Drafta, Dr. Radu Stanciu
Codul de bare este un instrument din ce în ce mai utilizat, de la banalele cumpărături până la identificarea aplicațiilor de calculator sau chiar de telefoane mobile. Tehnologia generatoarelor și cititoarelor de coduri de bare a devenit foarte accesibilă, în consecință, din ce in ce mai multe domenii utilizează acest tip de etichetare pentru activități curente.
O aplicare interesantă a acestui sistem este prin integrarea codurilor de bare în sterilizarea instrumentarului utilizat in medicina dentără modernă.
Majoritatea autoclavelor moderne beneficiază de o imprimantă care tipărește datele ciclului respectiv de sterilizare pe un bon. Dacă în același moment, cu acest bon, se generează un cod de bare care să fie atribuit ciclului respectiv de sterilizare, fiecare pungă ce conține instrumentar steril poate fi etichetată cu acest cod.
 
[one_half first]

Figura 1: Punga sterilă etichetată.


[/one_half]
[one_half]

Figura 2: Imprimantă pentru cod de bare.


[/one_half]
 
În momentul în care punga respectivă este gata de utilizare, codul de bare se scanează în cabinet și se înregistrează în fișa pacientului, datele și caracteristicile ciclului de sterilizare, precum și alte informații cum ar fi: marca si clasa echipamentului, persoana care a efectuat sterilizarea respectivaă, ora și durata etc.
În acest mod simplu poate fi urmărit în permanență procesul de sterilizare, eliminându-se astfel orice eroare care poate să apară și, nu in ultimul, rând se elimină  eventualele acuzații de infecții încrucișate,  deoarece vor fi înregistrate în fișă și datele de sterilizare la nivelul fiecărei proceduri .
De asemenea, este posibilă urmărirea numărului ciclurilor de sterilizare la care este supus instrumentarul, ceea ce este foarte util, mai ales pentru instrumentarul flexibil care poate să-și piardă calitățile după un număr prea mare de utilizări (acele endodontice, anse de detartraj etc.).
 
[one_half first]

Figura 3: Scanarea pungilor sterile cu instrumentar.


[/one_half]
[one_half]

Figura 4: Cod QR care trimite utilizatorul la o adresă de web.


[/one_half]
 
Codul de bare poate fi înlocuit și de etichetările tip QR (Quick Response Code), o creație a firmei japoneze Denso-Wave. Acestea sunt coduri de bare bidimensionale, de forma pătrată, ce au avantajul de a fi citite foarte ușor de orice device. De asemenea, acest tip de codificare poate să fie utilizat și pentru trimiterea catre o adresă URL specifică, care să conțină înregistrările ciclurilor de sterilizare din ultima perioadă, fiind accesibilă imediat, atât pentru medicii și personalul din sistem, cât și pentru pacienții care vor să afle prin intermediul internetului anumite caracteristici ale procesului de sterilizare utilizat pentru instrumentar.
Codul QR are avantajul de a nu fi necesară achiziționarea unei licențe, de aceea costurile sunt reduse, fiind din ce în ce mai utilizat în diverse domenii.
În afară de codul de bare, se pot utiliza și etichete de tip RFID (Radio-frequency Identification). Acestea se bazează pe utilizarea unui tip de contact wireless care se folosește de câmpuri electromagnetice de radio-frecvenţă, pentru a transfera date de la o etichetă ataşată la un obiect către un cititor, în scopul identificării și urmăririi automate.
Avantajele integrării unor sisteme de acest tip în practica de zi cu zi sunt legate în special de fluidizarea, simplificarea și eficientizarea protocoalelor de sterilizare, dintre care putem menționa:

  • Simplificarea sarcinilor
  • Standardizarea fluxului de lucru
  • Îmbunătăţirea siguranţei şi a fiabilităţii
  • Urmărirea instrumentelor (frecvenţa de utilizare, sterilizare etc.)

Informațiile din acest articol sunt obținute în urma cercetărilor efectuate în proiectul „Ergonomie, prevenție și management performant în medicina dentară prin aliniere la standardele europene”, Contract: POSDRU/81/3.2/S/55651, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – “ Investește în oameni!”
Mai multe detalii le puteți solicita la adresa de e-mail: comunicare@empmd.ro.

Bibliografie:

  1. RFID and barcode based management of surgical instruments in a theatre sterile supply unit Dr. Chikayuki Ochiai2009/2010 GS1 Healthcare Reference Book
  2. Keeping track. Neil R. Mater Manag Health Care. 2004 Nov;13(11):18-21.
  3. Huter-Kunish GG. Processing loaner instruments in an ambulatory surgery center. AORN J. 2009 May;89(5):861-6; quiz 867-70.

Articole Similare